Ahoj dnes jsem zaznamenal větší počet (3 ks) VFR polétavců, proto se pokusím zopakovat, jak by měl vypadat let z neřízeného letiště.
Přestože v reálu se plánek v mnoha situacích podávat nemusí, na VATSIM jsme se dohodli, že všechny lety podávají plánek vždy, aby z toho nebyl cirkus a bylo na první pohled rozlišitelné, kdo si jde seriózně zalétat a kdo si myslí, že je to počítačová hra.
Před vlastní činností (vzletem) se ozvu na ACC. Oblast mě sice na aeroklubovém letišti nebude řídit, ale je to zase jakási pojistka, abychom o sobě navzájem věděli a řídící tušil, že to letadlo tam vůbec ví, co dělá. Tedy:
L: Praha Radar, OK-OFB, dobrý večer. (čekám, až se mi ATC sám ozve, nevychlím tunu informací hned a nezahltím frekvenci)
Ř: OK-OFB, Praha Radar, dobrý večer. (ozve-li se \"čekejte\", čekám, než mě ATC vyzve)
L: Z-142 místní činnost v Jindřichově Hradci / C172 v Jeseníku pro VFR let do Hradce Králové, OK-OFB.
Ř: OK-OFB, zprávu přijal, oblastní QNH 1008 hPa, monitorujte frekvenci.
L: Oblastní QNH 1008 hPa, díky, OK-OFB.
Tedy oblast nebude suplovat AFIS, abyste jí hlásili každý okruh, spouštění či podobné skopičiny. Oblast o Vás tímto ví a to jí stačí (do jisté míry obdobně jako Praha Info/Terén). Dokud letíte v prostoru třídy E, je to řídícímu jedno (na VATSIM však nutno vždy po vzletu dát sqwk C).
Řídícího znovu kontaktuji, pokud chci vstoupit do prostoru třídy vyšší, než E (typicky, pokud chci vstoupit do TMA/CTR). Pak volám příslušnou pozici APP/TWR zpravidla tři minuty před plánovaným vstupem. Na oblastní se nemusím uvolňovat! Frekvenci oblasti jen monitoruji, takže jednoduše přešroubuju na rádiu na APP/TWR a je to.
Bude-li se jednat o odlet z ATZ blízko řízenému okrsku (např. Medlánky), ATC se dost možná sám zeptá, jestli budete žádat o vstup. Je na Vás jestli prostory obletíte/podletíte, nebo zda zažádáte o vstup. Není na tom nic složitého.
Přestože to není nutností, je hezké ukončení činnosti oznámit. Tedy po tom, co jsem si udělal v Jeseníku 15 okruhů říct:
L: Praha Radar, OK-OFB, místní činnost ukončil, díky ahoj.
V dalším odkazuji na Wikipedii:
http://www.vacc-cz.org/wiki/index.php/V ... komunikace
http://www.vacc-cz.org/wiki/index.php/K ... komunikace
VFR letu ZDAR!