VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Pro otázky ohledně software a připojení na VATSIMu. SB, FSInn, ASRC, VRC, EuroScope, ServInfo, ActiveSky a další.
By tmx
Já teda se střihy větru u ASA nemám žádné problémy, je to krásně vyhlazené ty přechody. U FSX to vyhlazuje přímo asa. To, že někdy ukazuje jinou sílu větru, než pak generuje, toho jsem si všimnul jednou nad oceánem. To, co popisuješ, mi silně připadá jako by ti běžely 2 weather enginy zároveň a praly se...
By Tommy
Ahoj, nevím jestli je to problém mě samotnýho (AJ) nebo SB, ale při letu do LKPR jsem panu řídícímu na první pokus skoro nikdy nerozumněl, ale vždy až podruhý.Některá slova se jakoby proměnila v šum a já jim nerozuměl, občas se mi to sekalo (asi jsem nevypnul ICQ). Je to u SB s tim \"šumem\" standartní chování (bez toho sekání) ?

PS: Mimochodem bych se chtěl panu řídícímu omluvit za komunikaci :)
Budu se snažit AJ zlepšit ;)

Dík
By George_L
Toto by Ti asi mohl potvrdit/vyvrátit jen někdo, kdo byl ve stejném čase na stejné frekvenci. Já osobně nějaký default šum u SB nepozoruji, ale jakmile někdo klíčuje do probíhající komunikace, tak už nastávají problémy, kdy je zvuk rušen (ne šumem, ale prostě dvojím vysíláním).

Co se porozumnění instrukcím v AJ týče,je to všechno asi jen otázka nalétaných hodin. Pak už budeš na 90 % vědět, jaká instrukce asi bude v daném okamžiku následovat. S těmi 10 % se budeš muset poprat (a třeba se ten poměr ještě nakonec zlepší), ale co je zásadní, pokud nerozumím, v cizině požádám o text, v ČR se raději zeptám česky. Není nic horšího než zmatený pilot, který nepochopil instrukci a letí například druhému kolegovi otestovat funkčnost TCAS ;)
By Tommy
[quote="George_L"]Toto by Ti asi mohl potvrdit/vyvrátit jen někdo, kdo byl ve stejném čase na stejné frekvenci. Já osobně nějaký default šum u SB nepozoruji, ale jakmile někdo klíčuje do probíhající komunikace, tak už nastávají problémy, kdy je zvuk rušen (ne šumem, ale prostě dvojím vysíláním).

Co se porozumnění instrukcím v AJ týče,je to všechno asi jen otázka nalétaných hodin. Pak už budeš na 90 % vědět, jaká instrukce asi bude v daném okamžiku následovat. S těmi 10 % se budeš muset poprat (a třeba se ten poměr ještě nakonec zlepší), ale co je zásadní, pokud nerozumím, v cizině požádám o text, v ČR se raději zeptám česky. Není nic horšího než zmatený pilot, který nepochopil instrukci a letí například druhému kolegovi otestovat funkčnost TCAS ;)[/quote]
Dík :)
By PavelS
[quote="Tommy"]Ahoj, nevím jestli je to problém mě samotnýho (AJ) nebo SB, ale při letu do LKPR jsem panu řídícímu na první pokus skoro nikdy nerozumněl, ale vždy až podruhý.Některá slova se jakoby proměnila v šum a já jim nerozuměl, občas se mi to sekalo (asi jsem nevypnul ICQ). Je to u SB s tim "šumem" standartní chování (bez toho sekání) ?
[/quote]

Ne, pochopitelně SB i FSInn fungují i napoprvé zcela stejně, jako napodruhí, napotřetí, apod.

Jinak upozorňuju, že to je poměrně rozšířený problém, že piloti nereagují napoprvé, příčin je spoustu, většina jsou ale opravdu nedostatky "obsluhy".

Uvedu pár příkladů, co komunikaci obvykle nějak ruší (nemusí to být jen projev, popsaný shora), které si pohlídejte:

a) blbě nastavené "push to talk" tlačítko - zaklíčujete nevědomky při ovládání letadla, nebo dokonce ovládání při jiné aplikace - kláesa na mluvení musí být zcela nepoužívaná během letu (my jsme užívali cca left Ctrl) - řešeno s mnoha lidmi zde, pohlídejte pls.

b) Máte puštěnou jinou aplikaci, která kommunikaci obecně kazí a to i když je momentálně nepoužívaná - typicky to dělá ICQ i Skype, ale také i puštěný ServInfo i jen na pozadí (podle mne je tam chyba, která způsobí, že po nějaké době se přestanou aktualizovat data a Servinfo se stále snaží je načíst, což způsobuje sekání hlasu i na rychlé a jinak dobré lince - prosím zkontrolujte toto - buď je potřeba Servinfo neupdatovat automaticky, nebo ho vůbec nemít puštěné).

c) Použití jiného komunikačného kanálu, resp. jiného klienta, typicky TeamSpeaku - podle oficiálních IT zdrojů se TeamSpeak a VATSIM sice snášejí, ale já IT nevěřím ani slovo - proto nepoužívat současně.

d) Puštěná jiná šílenost (IPTV, Radio).

e) Velmi často je chyba i v tom, že nedostatečně sledujete, nebo nebo nedokážete vysledovat kommunikaci tak, abyste se netrefili do zbytku předchozí relace. I na stabilním systému je to někdy problém se trefit do mezery (je tam zpoždění). Platí hlavně pro real piloty-ATC, kteří mají zvyk klíčovat v reálu bez delaye.

f) Cokoliv jiného, na co jsem nevzpomnělo.
By Pavel
Nesnášenlivost Teamspeaku s vatsim voice potvrzuju, to je takovej ten hnusnej zvuk, kterej jsem vysílalo, když jsem s JM letěl multicrew a jako intercom jsme měli TS... vyřešeno použitím vatsim private voice, nebo používáním TS na notebooku, zcela nezávisle na PC s FSkou
By PavelS
[quote="Čondra87"]g) Nastavený DirectSound místo wave - Mě se to sekalo jako prase a teď to jede krásně.. :)[/quote]

Jako to jasně, ale to je v základních pravidlech, která sis mělo řečíst, dříve, než jsi vlezlo do letadla.

V tomto vlákně se řeší jen méně typické případy pro mírně pokročilé - nicméně informační vlákno bylo upraveno.

Jsem rád, že někdo rozumný potvrdil moje podezření na obecnou prohnilost IVAO-like systému TeamSpeak :)
By Čondra
FSka na jedno jádro (Více jader neumí!) a Šemík, SQWK box, FSInn, Acars, AS, FSRealTime a tyhle věcičky na dráhé resp u 4 jader rozházet po jádrech. Pak nie problemo.
By aldamat1
mohl by mi někdo pomoct? jsem tu nový a nejde mi se připojit. zadam jméno serveru ale informace o serveru se mi neukazují a jakmile dám conect tak mi to napíše:valid name,no data record of requested type. předem děkuji za odpověd. Obrázek
By George_L
[quote="aldamat1"]mohl by mi někdo pomoct? jsem tu nový a nejde mi se připojit. zadam jméno serveru ale informace o serveru se mi neukazují a jakmile dám conect tak mi to napíše:valid name,no data record of requested type. předem děkuji za odpověd. Obrázek[/quote]

Máš své ID a číselné heslo?

zkus třeba 212.67.73.150, zrovna letím, takže nemám moc čas zkoušet další servery
By Nipik
čau čau zkus se připojit na SB Europe-CE 212.67.73.150

Jinak tady na forum si kdyžtak dej místo nicku, real name.. :)

Ahoj DN
By Gelba
Zdravím pánové,
konečně jsem se dostal k FSX, instaloval jsem SB4, jenže v fsce se prostě nezobrazí. Na fs9 jsem ho standartně zvyklý hledat pod Modules a SB, tam sním nemám absolutně žádný problém. V FSX modules na liště nemám, takže ani SB ne. SB jde samozřejmě pustit externě přes ikonku v program files, standartně se připojí a běží, jenže při hození do okna fska zamrzá takže je to tímto způsobem také nepoužitelné. OS Vista.
Něco takového jsem řešil minulý týden, ale ve W7 (Vista to bude mít obdobný). V FSX prý nabídka Modules vůbec není. Mně vlastně SB ani nainstalovat nešel, protože mi to hned při instalaci pro FSX hodilo chybovou hlášku. Vyřešil jsem to instalací FSInnu.
Tyhle problémy se řeší i tady : http://www.vacc-cz.org/forum/viewtopic.php?id=4746
a tady http://www.vacc-cz.org/forum/viewtopic.php?id=4730