- 24 črc 2010, 12:57
[quote="Tommy"]Ahoj, nevím jestli je to problém mě samotnýho (AJ) nebo SB, ale při letu do LKPR jsem panu řídícímu na první pokus skoro nikdy nerozumněl, ale vždy až podruhý.Některá slova se jakoby proměnila v šum a já jim nerozuměl, občas se mi to sekalo (asi jsem nevypnul ICQ). Je to u SB s tim "šumem" standartní chování (bez toho sekání) ?
[/quote]
Ne, pochopitelně SB i FSInn fungují i napoprvé zcela stejně, jako napodruhí, napotřetí, apod.
Jinak upozorňuju, že to je poměrně rozšířený problém, že piloti nereagují napoprvé, příčin je spoustu, většina jsou ale opravdu nedostatky "obsluhy".
Uvedu pár příkladů, co komunikaci obvykle nějak ruší (nemusí to být jen projev, popsaný shora), které si pohlídejte:
a) blbě nastavené "push to talk" tlačítko - zaklíčujete nevědomky při ovládání letadla, nebo dokonce ovládání při jiné aplikace - kláesa na mluvení musí být zcela nepoužívaná během letu (my jsme užívali cca left Ctrl) - řešeno s mnoha lidmi zde, pohlídejte pls.
b) Máte puštěnou jinou aplikaci, která kommunikaci obecně kazí a to i když je momentálně nepoužívaná - typicky to dělá ICQ i Skype, ale také i puštěný ServInfo i jen na pozadí (podle mne je tam chyba, která způsobí, že po nějaké době se přestanou aktualizovat data a Servinfo se stále snaží je načíst, což způsobuje sekání hlasu i na rychlé a jinak dobré lince - prosím zkontrolujte toto - buď je potřeba Servinfo neupdatovat automaticky, nebo ho vůbec nemít puštěné).
c) Použití jiného komunikačného kanálu, resp. jiného klienta, typicky TeamSpeaku - podle oficiálních IT zdrojů se TeamSpeak a VATSIM sice snášejí, ale já IT nevěřím ani slovo - proto nepoužívat současně.
d) Puštěná jiná šílenost (IPTV, Radio).
e) Velmi často je chyba i v tom, že nedostatečně sledujete, nebo nebo nedokážete vysledovat kommunikaci tak, abyste se netrefili do zbytku předchozí relace. I na stabilním systému je to někdy problém se trefit do mezery (je tam zpoždění). Platí hlavně pro real piloty-ATC, kteří mají zvyk klíčovat v reálu bez delaye.
f) Cokoliv jiného, na co jsem nevzpomnělo.
PavelS
VACC CZ