VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
VACC-CZ novinky, změny a oznámení.
By Radizz
[quote="rc_czech"]Hlavne toho neni tolik, teda neprochazel jsem vsechno, zatim jen LKPR (IFR) a tam treba jen pretisknout "RWY31" kde se meni IAF, u ostatnich priblizeni se o par stop zvyseje minumum (rucni oprava), u RWY24 se rusi OM a MM, prejmenovavaji se PROP SIDy RWY06, protoze se prvni zatacka netoci na NDB PR ale na PR619 (poloha zustala) plus nove RNAV (GNSS) priblizeni.[/quote]

Jo, tohle je skvělý způsob, jak se s těma mapama seznámit. Když je procházíte, kontroluje, upravujete a doplňujete; zjistíte, že je tam spousta věcí, kterým nerozumíte. :) -->> Tím pádem hned dohledávám a studuju dál. I tohle k lítání patří.

Vřele doporučuju.
By rc_czech
[quote="rc_czech"]... u ostatnich priblizeni se o par stop zvyseje minumum...[/quote]
Je prototo nejake vysvetleni?
V nekterych pripadech se to jen zaokrouhlilo nahoru (RWY06, 24) napr. RWY24 OCA ILS Cat I. "C" z 1324ft na 1330ft a v nekterych pripadech vice RWY13 OCA ILS Cat. I "C" z 1312ft na 1350ft.

Logicky bych predpokladal, ze v dlouhodobem horizontu se budou minima spis snizovat nez zvetsovat...
By Dagger
Mě to vyhovuje, že je vždy vše po ruce, mohu si to okamžitě zvětšit/zmenšit a hlavně - nemam v tom bordel!

Krásný nový rok všem!
By Radizz
[quote="rc_czech"]V nekterych pripadech se to jen zaokrouhlilo nahoru (RWY06, 24) napr. RWY24 OCA ILS Cat I. "C" z 1324ft na 1330ft.[/quote]

No, toto je konečně logický krok, který někomu z LIS došel!

Jako ten výpočet na 1324 ft byl zázračný, Pythagorova věta fakt funguje; ale nedokážu si představit, jak kontroluju, že mám na x-té míly 1324 ft AMSL. :/

Konečně někomu (kdo snad už i v životě viděl letadlo a výškoměr) došlo, že piloti to stejně zaokrouhlují a že to leda přestane zatěžovat jejich pozornost. :)

Víc bych v tom asi nehledal.
By Pavel
Tak ono na notebooku není od věci mít mapy destinace, kam letím jednou, dvakrát, to je fakt plejtvání to tisknout (hlavně všechny ty NPA, se kterjma se tam stejně v 99,999% nesetkám). Ale svou home-base LKPR jedině tištěnou, na ty mapy šahám v podstatě denně, ať už jako pilot, nebo jako ATC.
By amalka
hm. Jenže OCA není hodnota, podle které se piloti rozhodují, dokonce bych řekl, že ji vůbec neznají, protože v jejich leteckých Jeppesen mapách se vůbec nevyskytuje.
By Filipos
Přesně jak píše amalka, navíc je podle předpisu minimální výška rohzodnutí DH u přiblížení CAT I minimálně 200 ft. Osobně si myslím, že v prostoru přiblížení prostě postavili nějakou budovu, která zasahuje do překážkové roviny ILSu a tím pádem zvyšuje OCA/H (DA/H ovšem zůstaly pro všechna přiblížení stejné).
By storry
[quote="Pavel"]O co ti jde? Já nevim, mě stojí 1 vytištěná stránka asi korunu padesát a to mam inkoustovku. Kdyz mas laser tak ...[/quote]
Nebo to nesmíš udělat tak chytře jako má nicotnost. Totiž, na jaře jsem si pořídil termální vazačku. Takovou radost jsem měl, že jsem si řekl:
„Udělám si pořádek, všechno si pěkně roztřídím a sváži do desek.“
Radoval jsem se z toho vázaného provedení necelý měsíc, než se změnila většina map. Poučen z krizového vývoje už takovou drahou pitomost neudělám. :D
By storry
[quote="Filipos"]Přesně jak píše amalka, navíc je podle předpisu minimální výška rohzodnutí DH u přiblížení CAT I minimálně 200 ft. Osobně si myslím, že v prostoru přiblížení prostě postavili nějakou budovu, která zasahuje do překážkové roviny ILSu a tím pádem zvyšuje OCA/H (DA/H ovšem zůstaly pro všechna přiblížení stejné).[/quote]
Filipe, provozovatel nemůže na vlastní odpovědnost upravit?
By Filipos
To víš, že může. Ale nikdy ne směrem dolů, vždycky jen nahoru. Může si třeba říct, že všichni F/O si k minimům v mapách přidají třeba 100 ft apod. Jeppesen s aerolinkami v tomhle docela úzce spolupracuje, můžou si do map a manuálů nechat zanést spoustu dodatečných informací (nnapadají mě třeba mapky a minima pro CAT IIIa/b přiblížení v závislosti na vybavení letadel atd. atd.)

D/H u CAT I nikdy nemůže být menší než 200 ft (resp. D/A = elevace prahu dráhy + 200 ft). Pokud je OCH větší, než 200 ft, dejme tomu 210 ft, musí být D/H minimálně těch 210 ft. Ale klidně víc.
By JAV
V souvislosti se změnami k 10JAN2011 byl VATEUDem vydán i update schválených kmitočtů pro VACC-CZ. Kromě nápravy některých drobných chyb, byl v souladu s českým AIP schválen nový kmitočet pro LKTB_ATIS 131.1. Dále byl přidán kmitočet 132.87 pro novou pozici LKAA_N_CTR obsluhující při hustém provozu sektor North (zhruba mezi body LALUK a VAMBO. Při hustém sletovém provozu se tedy posádky odlétající z Prahy přes VENOX nebo ARTUP nebo přilétající do Prahy přes GOLOP nebo přelétávající severní a východní Čechy pod FL285 s touto novou pozicí budou moci setkat.

Jak vidíte, VACC-CZ se připravuje zvládat provoz ve FIRu s nasazením až 4 oblastních řídicích (3 sektory pod FL285, 1 sektor nad FL285), takže piloti, jen houšť!
By Pavel
[quote="JAV"]
Jak vidíte, VACC-CZ se připravuje zvládat provoz ve FIRu s nasazením až 4 oblastních řídicích (3 sektory pod FL285, 1 sektor nad FL285), takže piloti, jen houšť![/quote]

Proc to je 285 a né 245, tj rozhraní lower a upper airspace?
By Radizz
[quote="JAV"]V souvislosti se změnami k 10JAN2011 byl VATEUDem vydán i update schválených kmitočtů pro VACC-CZ. Kromě nápravy některých drobných chyb, byl v souladu s českým AIP schválen nový kmitočet pro LKTB_ATIS 131.1. Dále byl přidán kmitočet 132.87 pro novou pozici LKAA_N_CTR obsluhující při hustém provozu sektor North.[/quote]

Jen doplním, že aktualizované dokumenty se schválením těchto změn od prvopočátku jejich zveřejnění počítaly; tedy pokud jste si mapy vytiskli ještě před touto Jáchymovou zprávou, máte v nich už nové kmitočty zanesené.
By roadmonster
[quote="Radizz"]tedy pokud jste si mapy vytiskly ještě před touto Jáchymovou zprávou, máte v nich už nové kmitočty zanesené.[/quote]

Koukám, že tvrďáci jsou už i v Brně :D
By Radizz
[quote="roadmonster"]
Koukám, že tvrďáci jsou už i v Brně :D[/quote]

:D

Opraveno... :) Vidím, že s. Zeman to opakování gramatiky pojal seriózně; správně, tak to má být. :)
By George_L
[quote="Radizz"]
:D

Opraveno... :) Vidím, že s. Zeman to opakování gramatiky pojal seriózně; správně, tak to má být. :)[/quote]

Když jsme u té gramatiky, už dříve jsem si všiml, že i příspěvek č. 14, by zasloužil malou gramatickou korekci, ale tady to není o PRAVIDLECH ČESKÉHO PRAVOPISU ;)
By filezribi
Jsem tady novy, nevim jak se tu orientovat. Predem diky za pomoc
By Čondra
[quote="filezribi"]Jsem tady novy, nevim jak se tu orientovat. Predem diky za pomoc[/quote]
Koukni se pod záhlaví:

Pokud jste úplný nováček, navštivte nejprve sekci "Oznámení" a přečtěte vlákno "Nejstručnější popis, jak se připojit k VATSIMU" a stáhněte základní pravidla.
Pokud Vás zajímá technika pilotování letadel na VATSIMU, klikněte na sekci "Škola pilotů", pro vysvětlení letových postupů.
Forum je jen jednou částí webu VACC-CZ, jeho hlavní stránku navštívíte kliknutím na VACC-CZ Homepage a najdete další informace o virtuálním létání v ČR.
By Čondra
[quote="filezribi"]Pise mi to ze to je zamcene.(poradite mi?)[/quote]
Je to tam od toho, aby jsi to přečetl ;) A založ si na tohle jinej topic. Ať to tu nespamujeme.
By Radizz
[quote="George_L"]Když jsme u té gramatiky, už dříve jsem si všiml, že i příspěvek č. 14, by zasloužil malou gramatickou korekci, ale tady to není o PRAVIDLECH ČESKÉHO PRAVOPISU ;)[/quote]

Dobře, no...

...že mám soustavně prcat PZ to mám jako úředně posvěcený, ale že chce HLX004 při každým přiblížení holdovat a přistávat jako poslední, to jsem teda fakt nevěděl. :P

Ještě někdo mi někde našel chybu? :)
By Radizz
[quote="filezribi"]Pise mi to ze to je zamcene.(poradite mi?)[/quote]

Nejstručnější návod je tady: http://www.vacc-cz.org/forum/viewtopic.php?id=3600

Obecně se tu držíme zásady, že nejdřív hledáme sami a až když nemůžeme najít, tak se ptáme. Poslední poznámka, v souladu s pravidly zdejší plkárny si prosím vyplň své jméno.

Ve vzduchu ahoj. :)