VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Oficiální fórum Czech Airlines Virtual.
By mipeba
\"Soudruhu už je čas...\"
přehoupl se nám další měsíc, chtělo by to uvolnit další část charterů.
\"dovolil jsem si pár švestiček...\"
By PavelS
[quote="amalka"]CSAv doporučuji do testů na F/O zařadit následující.:

- k čemu slouží odpovídač a co se do něj nastavuje
- k čemu slouží QNH a kdy a jak se přestavuje výškoměr
- podle čeho odhadnu-určím dráhu pro vzlet/přistání
- koho volám o letové povolení
- k čemu slouží radiomajáky
- jak vypadá akceptovatelná trať (alespoň stylem radiomaják - radiomaják)
- co se dělá když dostanu povolení k odletu stylem RWY 06, climb 5000ft straight ahead (ne, netočí se hned na první bod tratě)
- kdy a co se readbackuje
- k čemu je ATC a kdy a co mě musí schvalovat[/quote]

Jako na toto jsem narazil náhodně, protože do tohoto vlákna nechci moc zasahovat ("my vám piloty kádrovat nebudeme, my vám je vyhodíme"), ale Amalka zde vystihla podstatu problému. Uvedený okruh problémů - a právě jen ten - představuje skutečně elementární znalosti nutné pro létání na VATSIMU. Proto by se, podle mého názoru, měly jakékoliv výukové materiály pro nováčky soustředit na toto a naopak omezit detailní rozebírání problémů jiných, de-facto podružných (ATIS, METAR, palivo, užití různých přesných postupů pro jednotlivé fáze letu dle reálu, užití VNAV, LNAV, FMC, apod.).

V podstatě každý pilot by měl být jednoznačně a jasně (tj. stručně) schopen odpovědět na každou výše položenou otázku a to bez váhání. Tím se otevře protor, aby se s ATC domluvil a lze tak pokračovat v upřes\'nování těch znalostí, o kterých píšu výše, že nejsou zásadní pro začátek. Pro začátek je ale podstatné, že pilot zná logiku věcí, jak funguje v reálu a jak se simuluje na VATSIMU - je potřeba vyloučit případy, kdy se pilot po 158,31 nalétané hodině začne zajímat, že FIX OKL je asi nějaký vysilač na zemi, apod..
By ardnocz
Jen zopakuji toto:

[quote="oupa"]Většina věcí tam je a co tam není, tak je v materiálech ke čtení. Situace je ale taková, že třeba létají Trainees, kteří testem ještě neprošli a mají prostě jen registraci.[/quote]

A dodám zas toto:

Náš teoretický test obsahuje VŠECHNY body (a nejen tyto) doporučení od Amalky. Případná neznalost nebo tipovačka se lehce vyloučí v následujících letech pod dohledu instruktora. Proto splnění teoretického testu nedává pilotovi možnost létat jako FO. Jinak s PS souhlasím, naší snahou je zjistit, zda pilot má elementární znalosti. Pokud ne, snažíme se je ho naučit. Na druhou stranu je nutno podotknout, že nedokážeme ohlídat piloty, kteří tyto procedury nemají splněné a létají na vlastní triko.
By rc_czech
[quote="mipeba"]"Soudruhu už je čas..."
přehoupl se nám další měsíc, chtělo by to uvolnit další část charterů.
"dovolil jsem si pár švestiček..."[/quote]

Za zpozdeni se omlouvam, pokud uz nekdo neco letel, zapoctu manulane.

Nové destinace na červenec/srpen

Burgas
Pula
Balaton
Sevastopol
a další..
By rc_czech
At koukam, jak koukam, ten Burgas (OK-6352/53) tam (letovy rad na webu) vidim.
je mozny, ze uz to nekdo opravil - diky
By Čondra
[quote="mipeba"]asi jo, i některý tratě někdo doplnil[/quote]
Dodělávam všechny tratě pro Chartery, co teď platí podle Romanova \'\'seznamu destinací\'\'. V případě, že by bylo něco not valid, či něco chybělo, napište na support a kluci mi to řeknou.

Dík, Č.

EDIT:
Jsou udělány všechny tratě k Charterům platícím v Červenci a Srpnu..

Až na:
(LKMT - LDZD - LKMT) - Chybí linka
(LDPL - LKTB) - Pracuju na něčem validním

Přeju příjemné lety.
By mipeba
Tak se zkus podívat na zpáteční linky, nejen tam. My co máme zapnuto ČSAv+ někteří létáme i zpět - neradi jumseat.
Děkuji
By Čondra
Všechny Charterové tratě (tam -> zpět) jsou přidané a validní.

V případě jakékoliv nesrovnalosti, mne, nebo kluky prosím kontaktujte.

Č.
By mipeba
Letěl už někdo z Varů na Krym do UKFB?
Já to zkusil, hledal jsem jakoukoliv scenérku a nic jsem nenašel, tak si říkám že to zvládnu s defaultní. A tak jsem vzlétl.
Zkusím počasí \".metar UKFB\" -> neznámé letiště. To jsem pojal podezření nečeho nekalého. Kouknu do mapy letů a psalo mi to že mě čeká 6 hodin letu a zbývá mi nějakých cca 4000nm. vROute vpodstatě to samé.
Jen navigační display mě utvrzoval že je vše v normě. Podle výpočtů jsem zahájil klesání a přiblížení. Mělo to jednu chybu nebylo kde přistát.
Letiště jsem jednoduše nenašel. Kroužil jsem kolem a hledal a hledal. Paliva jsem měl dost a ač ho ubývalo nasrání \"kurva kam mě to poslali\" přibývalo. Rozhod jsem se pro divert. No jo ale kam, když mi vlastně brífing žádné záložní letiště nenabídnul. Sice bych vyzkoušel novou funkcionalitu Šemíka, ale příchozí návštěva to vše vyřešila...
Pozústalým upřímnou soustrast.
P.S.: prosím nebrat jako ztížnost na ČSAv, TO ANI OMYLEM, Romanovi a ČSAv VELKÉ PODĚKOVÁNÍ za tuto super akci, chyba je na mé straně. V 99% vždy nedřív stoupnu letadlem na cílové letiště a \"rozhlédnu se\", a toto bylo to 1% navíc v né příliš spolehlivých postsovietských zemích...
By Čondra
Ano, toho jsem si všiml, když jsi byl na mapě. (Nezobrazovalo to u tebe letiště příletu, ve vRoute scriptová chyba)... Možná by bylo dobré s tímto něco udělat.

Č.
By CSA021
Ahojky no je to vcelku jednoduché UKFB je Sevastopol - Belbek airport vcelku známý, a na netu je scenerka. Jinak na Ukrajině a Rusku se používájí i jiná označení UKFB (ICAO) = UKS (IATA). Něco podobného je Jerevan a další...
By Čondra
Jako v systému ČSAv je to správně, vroute to taky zná. Scenerii taky mám (Michale, mohu poslat - je free), problém je ale v tom, že nebylo letiště příletu dole pod mapou letů. A očividně chybělo i ve FSce.

Chtělo by to nějak pořešit toto.

Č
By oupa
Hehe, tak tomu říkám fail, upřímnou soustrast rodičům pionýrů, kteří dostali pobyt v táboře Artěk za odměnu za sběr papíru a listů kopřiv.
Na Romanovu obranu je nutno říct, že tohle fakt nemohl tušit.
By mipeba
Romanovi naopak děkuji, vůbec nikoho nenapadám. Na Artěk jsem si vzpoměl, málem jsem tam byl kdysi nominován... Naštěstí jsem zlobil...
By mipeba
Malé upozornění pro ostatní kolegy.
Je to moje chyba a nemusíte mě napodobovat. Do jedné destinace mohou být dvě linky a proto si zkontrolujte v Šemíkovi číslo letu aby to bylo to charterové. Jinak se vám let nezapočte.
Zvolil jsem načíst z VATSIMU a jen mrknutím oka jsem to přelítnul a nevšim jsem si čísla letu.
Konkrétně LKPR -> LDDU
By oupa
No, ale předpokládám, že by to bylo řešitelné i opravou čísla letu ex-post :)
By Čondra
Ahoj, vážení a milí, virtuální kolegové.

Blíží se čas, kdy na povrch Roman vypustí poslední část Charterů. Proto jsem si stáhl scenerie. Napadlo mně, že bych vám je sem mohl uploadnout zabalené v raru. Všechny tyto scenerie jsou FREEWARE a stažené z Flightsim.com . Většina jsou scenerie u těch, které nebyly scenerie jsou AFCADy (Uvedeno vždy v závorce).

Pack je ke stažení ZDE
By oupa
Děkujeme. Dost dobrá scenérka je i ten Balaton pro FSX. Akorát web jim aktuálně nejede.
By oupa
Občas člověk při charterovém putování narazí na překvapení. Dnes večer například fully-staffed Pula LDPL.
By Čondra
Chorvatsko je velmi aktivní poslední dobou! A docela kvalita ATCo.. To se moc o Bulharsku nebo Španělsku říct nedá... (Skromný \'\'Čondra názor\'\')