Norman Ramsey Briggs píše:Simulujeme realitu, co se nehlásí vreálu, není důvod hlásit tady.
Jinak v Jenči jsem se bavil s APP, komunikace probíhá takhle:
AIC: Praha Radar, RYR100, good afternoon.
APP: Praha Radar, radar contact, information Kilo.
AIR: Information Kilo, RYR100
Ptal jsem se, jestli by neměl vyžadovat QNH, řekl že jo, ale že se to nedělá
To je špatně, QNH by se hlásit mělo, teorie k tomu je i tady na foru.
Pro nás: Hlásit oboje - QNH + ATIS.
a ža ATIS ty přílety stejně vůbec neposlouchají
To je podle mne naprostá blbost, nejméně VFR a malí IFR to pochopitelně - svýjimkou sebevrahů - předem počůvají. Nešiř tu nesmysly. Velká doprava může možná použít nějaký jiný zdroj informací, které ATIS nějak nahrazují, ale generálně je poslech ATISu před promluvením na TWR jednou ze zvyklostí, která svědčí o tom, že pilot není naprostý magor.
a APP jen řekne to písmeno a piloti řeknou, že to mají a dál se o to řídící nestará.
To ano - jde přece o zodpovědnost pilota - viz výše.
Taky jsem mluvil s directorem (Ruzyně Radar). Říkal, že když mu nějaký zahraniční pilot neřekne při iniciálním kontaktu flight level, je to zázrak.
Tuto je složitější - v rámci LKAA FIRu je zavedeno uznávání nastavení výškoměru službami ATS (nebotak podobně). Jde o to, že když reportuji svoji hladinu pro sesouhlasení výškoměru s radarovou informací poprvé nějakému ATC v FIRu, tak pak už nemusím nikomu dalšímu. Jde o pravidlo nějak nové, dříve to takto nebylo a není to sjednoceno ani dalších FIRech. Proto je v tom chaos. Nicméně správné je, reportovat hladinu např. po vzletu - to sesouhlasí výskoměr - dostaneš Radar Contact, a nikomu dalšímu už nemusíš aktuální hladinu hlásit. Takto je to správně.
Pilot se ohlásí ATC po bezpečném uvolnění dráhy.
Štefánik Tower, RWY 22 vacated via taxiway Delta.
Štefánik Tower, dráha 2 2 uvolněna na pojížděcí Delta.
Dle mého názoru, je to dobré používat, pakliže na letišti je provoz. Přece jenom může se stát, že FSka blbě reportne pozici letadla, a věžník byl mohl dát někomu, kdo je na 1nm od prahu dráhy povolení k přistání a pak může vzniknout celkem problém.
a) Co je ATC ?
b) Uvedené je myšleno především v případě, kdy je obsluhováno nějaké silně regionální letiště (Bratislava) službou Oblast. Pak, zvláště v minulosti, platilo, že je dobré mu to pznámit, protože nemůže vidět detail na tom letišti. S vývojem softwaru i s počtem vjěží a approučí, toto pozbývá smysl - patrně bude v manuálu upraveno. Děkujeme za upzoornění.