Tak na tom mám 3 hodiny.
- Vyloženě mi tam chybí ATC, studentovi předemnou to sice instruktor špital do ouška ale to zdaleka není ono. Ale je nutné to brát jako IFR/MEP/MCC simulátor.
- Grafika je na úrovni FS9 s default scenérkama, tzn. na nás zmlsané FSX scenérkama a ortofoto povrchem trochu zklamání. Jakési ortofoto tam je (rozlišení cca 50 metrů pixel nebo něco podobně strašnýho). Zato počasí typu \"sračky\" je simulováno velice věrohodně.
- Oproti FSce to má konečně to správné zpoždění všech přístrojů (tedy hlavně výškoměr a vario), ADF je ale stejně přesné jako ve FSce a neprojevuje absolutně žádnou chybu a to ani v noci.
- Všechny přístroje (i analogové) jsou zobrazovány digitálně na samostatných LCD panelech zabudovaných do přístrojovky. Grafika přístrojů je velice detailní, takže jediný efekt který to kazí je, že ty LCD displeje jsou lehce přesvětlené, tzn tam kde má analogový přístroj černou barvu má tohle digitální takovou tu prosvětlenou šedočernou. Ale dojem z kokpitu je velice dobrej. Dokonce to může (dle konfigurace) simulovat přetlakování kabiny včetně fyzicky přítomných kyslíkových masek.
- Protože to je certifikovaný sim, lze simulovat v podstatě naprosto všechno, počínaje výpadky libovolného systému, přístroje nebo části letadla, přes simulaci nepřesnosti vestavěné Garmin GNSky (GPSky) (simuluje to nedostatečný příjem/počet satelitů a snižuje to výrazně přesnost zobrazované polohy) až po vypínání libovolných POZEMNÍCH radiozařízení.
- Letový model nemůžu posoudit, v Senece V sem neletěl, ale podle slov instruktora to je hodně podobné s tím rozdílem, že reálné letadlo není zdaleka tak citlivé a špatně řiditelné, že to je v podstatě záměr aby to bylo trochu horší na ovládání než reálná předloha.
- Instruktor má k dispozici několik obrazovek, jedna zobrazuje přístroje v letadle včetně motorových, další zobrazují laterální i vertikální profil letěné tratě (ne, neměl sem bohužel výškový profil jako EEG po mozkové smrti ale ani instruktor tam neměl plochou čáru...

) a to včetně povolených odchylek (opět jak laterálně tak vertikálně). Při NDB DME 11 v LKKV tedy včetně publikovaných DME výšek. (Něco podobného jsme viděli na exkurzi v LKVO kde byl vertikální průřez G/S na RWY 28).
P.S. Drobý postřeh: Jak podvozek tak klapky potřebují pro pohyb páčky do jiné chtěné pozice navíc obvykle magický pohyb stylem zatlačení do strany, povytáhnutí nebo něco podobného. Toto mě první hodinu jakožto simulátorového pilota, co vytahuje podvozek klepnutím na G, dovádělo k naprostému šílenství. Instruktora ostatně, taky protože měl strach, že mu jednu ze zmíněných páček urvu.
Kdyby jste si chtěl to někdo jít zkusit, je možné za uvedenou cenu do příštího víkendu včetně. Já si chci ještě dát nějaký kompletní let LKVO LOWI a zpět někdy příští týden, tzn. je možné se třeba i šábnout a letět společně.
Exkurzi jsem domluvil, ale tuto necháme až bude lepší počasí a spojíme to s prohlídkou letadel v místních hangárech. Každý si bude moci nějaké to přiblížení sám vyzkoušet.