VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jak létat, navigovat, komunikovat? Toto je forum kde dostaneš odpověd.
By Pavel
ECAM je spodní displej uprostřed, pod ním (mluvíme o virtuálním kokpitu) máš panel připomínající malou klávesnici, na které stiskni tlačítko F/CTL. Tím se ti na ecamu zobrazí informace o všech řídících prvcích letadla.
Ad. rozdíl mezi A320 z volume 1 a PIC A320 nemůžu posoudit, ale volume1 je výrazně novější a údajně výrazně lepší. PIC A320 jsem na internetu NIKDE nesehnal, chtěl jsem ho vyzkoušet, ale už není ani legálně ani nelegálně k dostání, takže neřeším.

PB
By wolfv
Když vypnu všechny tlačítka autopilotů, tak pak letadlu ještě zbývá FMC, ty údaje naťukané do klávesnice, ale pokud vypnu autopilota, tak by to řídit FMC nemělo ne, měl bych tedy letadlo ovládat já ručně, nebo FMC ovládá letadlo i bez zaplého autopilota?
By Pavel
1) FMC není, je MCDU
2) když vypneš oba autopiloty (nesvítí) tak letadlo řídíš ty, ale vzhledem k řízení pomocí Fly By Wire to \"jde\" přes elektriniku, která se stará např o nepřekročení max. náklonu a pod. Toto lze vypnout, ale mimo mouzových případů se to nevypíná. V tomto režimu bys měl být schopen řídit letadlo sám.

Jak je to teda s tím joystickem? Máš, nebo to řídíš na klávesnici?

Edit: FMC ani MCDU u žádných letadel nikdy letadlo neřídí. Tyto počítače pouze podsouvají informace autopilotovi, který řídí.
By wolfv
mám klávesnici, joystick nemám rád, ale u PMDG můžu kdykoliv s klávesnicí ovládat ručně, a není s tím problém, mohl bych poslat obrázek panelu s nastavením, ale nevím jak sem vložit obrázek
By amalka
Trochu bokem. Jestli to s virtuálním létáním myslíš vážně, tak joystick nebo berany musí být to první, co bereš do ruky...

Jinak opět připomínám, že učit se létání od dopravního letadla s FMC/MCDU je ta nejvíce trnitá cesta. Nejlepší je začít pěkně od základů prostřednictvím lekcí ve FS2004/FSX a až potom postupovat plynule k větším letadlům.
By PavelS
[quote="wolfv"]mám klávesnici, joystick nemám rád, ale u PMDG můžu kdykoliv s klávesnicí ovládat ručně, a není s tím problém, mohl bych poslat obrázek panelu s nastavením, ale nevím jak sem vložit obrázek[/quote]

Podle mne je ovládání letadla klávesnicí zvěrstvo.

a) obrázek musí být někde uložen
b) na obrázek se odkazuje [img]odkaz[/img]
c) obrazek se tu objeví.
By Jindřich
Jo ať žije airbus, Flight envelope se tomu nadává, doufám že to říkám správně (PB?) To je teda fakt humus :))))

U Boeingů nic takového není a systém \"auto flight\" je v podstatě věci mnohem jednodušší, ale i přesto je pochopení \"autopilota\" (tj,. okamžik kdy člověk to letadlo faktidky není schopen řídit rukama) docela zásadní a tom mají být také \"naše\" typovky.

Pokud někdo ale řekne, že \"Joystisk nemá rád\", pak nevím o čem se bavíme, když já na své trapné IFR lety používám dohtomady berany, TQ, pedály a volant a nedokážu si představit, že by něco z toho chybělo.... Na klávesnici už používám snad jen písmeno G (je nejvíc ošahané). A to jen proto, že nemám zatim na to páku. (nemluvím o tom, že se mi docela úspěšně daří vyvíjet hardware FSBUS kompatibilní, takže brsy poletí z okna i myš :))
By CSA433
[quote="amalka"]
Jinak opět připomínám, že učit se létání od dopravního letadla s FMC/MCDU je ta nejvíce trnitá cesta. Nejlepší je začít pěkně od základů prostřednictvím lekcí ve FS2004/FSX a až potom postupovat plynule k větším letadlům.[/quote]

Tuto trpělivost nikdo z "newbies" nemá. Po cca. 5-6 letech točení se kolem létání mohu konstatovat jen toto:

1) Až nainstaluješ FSku, vem to nejkomplexnější a nevětší letadlo, a jdi na to, kroutit hlavou budeš později.
2) VFR s cesničkama, zlínama...atd. si vychutnáš později, stejně jako čekání na minima při nějakém pěkném LVP nebo počítání paliva.
3) Až si mapy opravdu vytiskneš, tak pochopíš na co v tom kokpitu jsou(aby se dávali za klipsnu na berany(pokud tam jsou) :).
By wolfv
A mohl bych Tě poprosit, že by jsi zkusil odpojit tvůj joystick a zkusil přes klávesnici ručně ve vzduchu zatočit doprava a doleva, jen jestli to není problém jen u mě, díky
By CSA433
[quote="wolfv"]A existuje nějaký Airbus, který se dá řídit klávesnicí?[/quote]

:D Tak dlouho jsem se ještě nezasmál...
By wolfv
nemyslel jsem skutečné letadlo ale simulátor na PC, ale taky jsem se tomu musel zasmát, když jsem se nad tím zamyslel :)
By CSA433
ty mě chceš rozesmá asi znova :D No jasně že na PC, v reálu.... no o tom snad ani nechci přemýšlet... :D

Ve skutečnosti se letadla řídí asi... filosoficky řečeno.... klávesnicema... ale těma na MCDU, CDU... :)
By tmx
Nechtěl jsem odpovídat, ale už to nevydržím. K fsce si prostě MUSÍŠ KOUPIT JOYSTICK. Toto není Need for Speed, ke kterému volant nepotřebuješ, toto není FIFA, ke které gamepad nepotřebuješ. Toto je prostě flightsim a k tomu joystick potřebuješ, tečka, konec. Pokud nechceš kupovat joystick, nebo se ti s ním létá blbě (což nechápu), pořiď si aspoň toto:
Obrázek
Xbox 360 Controller for Windows

Ať je to k nevíře, lítá se s tím opravdu nad očekávání dobře. :)
By wolfv
Ahoj, jak dostanu Airac 0905 do letadel A3xx od Wilco airbus series vol.1? Teď tam je nahraný nějaký starý a ani to myslím není airac, není tam STAR pro Brno-Tuřany, kerý bych potřeboval, díky
By wolfv
[quote="CSA433"]Navigraph database...[/quote]

tam je databáze pro Wilco A320 Pilot In Command a Wilco/Feelthere 737/777, ERJ, Legacy tak nevím co z toho je pro Wilco Airbus series vol.1
By Filipos
To druhý, řekl bych. Wilco má na všechny svoje nové addony stejnou databázi.
By CSA433
To že tam je, neznamená že se to řídí šipkama na klávesnici. Na co tam asi bude čondro???
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13