[quote="Petr Deraha"]Jsem naprostý začátečník a myslím, že jsem zvládl počáteční prostudování všech příruček. Velmi rád bych pro začátek nějaký čas pouze poslouchal kontakt mezi řídícím a pilotem tak, abych se při první on-line letu vyvaroval nejčastějších chyb. Jak se tedy připojit tak, abych nerušil ostatní? Musím před tím vymyslet nějaký smyšlený let a postupovat dle popisu, nebo existuje i jiná cesta?
Díky všem za odpověď.[/quote]
To poslouchání zbytečně nenatahuj. Pokud jsi už prostudoval všechny příručky

, tak pokud uvidíš, že doma (LKAA_FIR) není moc velký provoz, dej si "zkušební let". Do poznámky uveď, že jsi začátečník, řídící u nás jsou v pohodě a poradí ti. Pokud slyšíš v éteru komunikaci, můžeš poslat s žádostí o pomoc textovou zprávu, když je malý provoz, řídící ti pomůže i hlasem.
Pokud to jde, doporučuju učit se praxí. Pokud něco zvrzněš, jako nováčkovi ti nikdo hlavu neutrhne, ATC ti většinou řekne, co a jak udělat příště líp, nebo co dělat naopak nemáš. A praxí ti všechno půjde rychleji do hlavy.
Sám jsem stále nováček a prakticky bez výjimky létám LKPR-LKMT-LKPR a tímto děkuji za pochopení a rady řídícím v čechách

.
Petr CGY
CSA057
EDIT: Můj první let byl z Prahy. Seděl jsem na gate, v poznámce "newbie", prst na spoušti mikrofonu a nadechoval jsem se a zase vydechoval a sumíroval jsem si v hlavě jak začít. Po chvíli mi přišla textovka od řídícího, jestli mi může nějak pomoct.

Neboj a v klidu do toho.