VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum pro otázky a diskuze o českém VATSIMu a online létání všeobecně.
Jsem naprostý začátečník a myslím, že jsem zvládl počáteční prostudování všech příruček. Velmi rád bych pro začátek nějaký čas pouze poslouchal kontakt mezi řídícím a pilotem tak, abych se při první on-line letu vyvaroval nejčastějších chyb. Jak se tedy připojit tak, abych nerušil ostatní? Musím před tím vymyslet nějaký smyšlený let a postupovat dle popisu, nebo existuje i jiná cesta?

Díky všem za odpověď.
[quote="tgurecky"]Až bude ATC tak se postav třeba na LKPR někde na stojánku 20 (nové LKPR), připoj se přes SB nebo FSInn a nalaď si řídícího, kterého chceš poslouchat.
Do letového plánu zadej jenom LKPR LKPR a do poznámky observer.
A můžeš nerušeně poslouchat.[/quote]
neda se stat i bez letovyho planu ? :-) ja tak vzdycky stojim :p
[quote="Petr Deraha"]Jsem naprostý začátečník a myslím, že jsem zvládl počáteční prostudování všech příruček. Velmi rád bych pro začátek nějaký čas pouze poslouchal kontakt mezi řídícím a pilotem tak, abych se při první on-line letu vyvaroval nejčastějších chyb. Jak se tedy připojit tak, abych nerušil ostatní? Musím před tím vymyslet nějaký smyšlený let a postupovat dle popisu, nebo existuje i jiná cesta?

Díky všem za odpověď.[/quote]
To poslouchání zbytečně nenatahuj. Pokud jsi už prostudoval všechny příručky ;), tak pokud uvidíš, že doma (LKAA_FIR) není moc velký provoz, dej si "zkušební let". Do poznámky uveď, že jsi začátečník, řídící u nás jsou v pohodě a poradí ti. Pokud slyšíš v éteru komunikaci, můžeš poslat s žádostí o pomoc textovou zprávu, když je malý provoz, řídící ti pomůže i hlasem.

Pokud to jde, doporučuju učit se praxí. Pokud něco zvrzněš, jako nováčkovi ti nikdo hlavu neutrhne, ATC ti většinou řekne, co a jak udělat příště líp, nebo co dělat naopak nemáš. A praxí ti všechno půjde rychleji do hlavy.

Sám jsem stále nováček a prakticky bez výjimky létám LKPR-LKMT-LKPR a tímto děkuji za pochopení a rady řídícím v čechách :).

Petr CGY
CSA057

EDIT: Můj první let byl z Prahy. Seděl jsem na gate, v poznámce "newbie", prst na spoušti mikrofonu a nadechoval jsem se a zase vydechoval a sumíroval jsem si v hlavě jak začít. Po chvíli mi přišla textovka od řídícího, jestli mi může nějak pomoct. ;) Neboj a v klidu do toho.