[quote="Speedy985"]
4) existují nějaká výšková nebo rychlostní omezení při podobných akcích? Třeba nějaká maximální předváděcí rychlost 600 KIAS

Na Vatsimu naštěstí nemusíme řešit případná rozbití oken při nadzvukové rychlosti...
[/quote]
Ahoj,
předesílám, že vůbec nevím, jaké bude nastavení tu na VATSIM; ale z reálných propozic mám následující poznámky:
a/ Ukázka se (samozřejmě) předváděla v tzv. display area, což by kruh o poloměru 6,5 km / 3,5 NM od středu dráhy (to byl střed oné kružnice).
b/ Výškově se jednalo o GND - FL125.
c/ Všechny letové ukázky se musely odehrávat jižně tzv. display lines (display lines byly dvě, dislay line 1 byla jižní okraj dráhy, tj. 230 m od TWY A / diváckého prostoru, display line 2 byla rovnoběžně s RWY ve vzdálenosti 450 m od TWY A / diváckého prostoru).
d/ Zatáčky prováděné proti prostoru pro diváky při rychlosti vyšší než 250 kias musely být provedeny jižně diplay line 2. V ostatních případech musela být ukázka provedena jižně display line 1.
e/ Display center byla stanovena na TWY C.
f/ Maximální rychlost při ukázce nesměla přesáhnout 600 kias nebo MACH 0,9.
Opakuji, že to sem píši jen pro zpestření toho, co se chce v reálném světě (a jako podnět pro sebemrskače, kteří si to budou chtít udělat složitější) a že nemám nejmenší tušení, jak podmínky nastaví místní organizátoři (nejspíš podmínky - zcela legitimně - změkčí, aby to bylo i pro nás běžný lid, který neprovádí akrobacii každý den, létatelné).
Přihodím (snad vtipnou) historku z natáčení. V průběhu letových ukázek se směrem k pilotům tu a tam ozve: "you´ve crossed the display line," čímž se chce říct cca to, že by si pilot měl dávat větší pozor a při manévrování skutečně zůstávat striktně jižně display lines. Inu, jako zvídavý hoch jsem se ptal, jak to ti řídící dělají. Jestli je tam nějaký přenosný radar nebo něco, co vyzařuje nějaké infra vlnu, co dá znamení na TWR...(?) Prostě jak to, že ATC, který sedí na TWR, tak hned ví, že pilot před pár vteřinami přelétl imaginární přímku, která je tvořená okrajem dráhy. Vždyť z TWR to přece nemůže být vidět.
Dostalo se mi odpovědi, kterou jsem nečekal (o to víc jsem se usmál své naivitě). V jihovýchodním a jihozápadním rohu dráhy prý seděli/stáli pánové s vysílačkami, kteří se dívali směrem k opačnému konci dráhy (stály tedy přímo "na" center line) a viděli tak i prostým okem a bez moderní techniky, jestli letoun zůstal za pomyslnou přímkou, nebo jestli ji přelétl. Když pilot "čáru" přeletěl, hlásili to tihle pozorovatelé okamžitě na TWR, aby mohl být pilot řídícím obratem "sprdnut".
No, a já těmhle pánům začal (potichu ale o to upřímněji) závidět. Protože z jejich fleku musel být na všechny ukázky nejkrásnější výhled...
Ahoj