VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum pro otázky a diskuze o českém VATSIMu a online létání všeobecně.
By aldamat1
chtel jsem se jen zeptat: slo by kvuli usetreni mislta na LKTB ktereho co vim tak moc neni ze by lidi co by meli display s necim velkym jako treba par pruletu s A330 leteli z LKMT kde maj mista dost, udelali display, vratili by se rovnou na LKMT a na LKTB by pak prileteli s necim mensim?
By ASG29
Nevím, ale jednou z podmínek akce je, že po zahájení ukázek je pro provoz letiště uzavřeno... ;)
By Radizz
[quote="Speedy985"]
4) existují nějaká výšková nebo rychlostní omezení při podobných akcích? Třeba nějaká maximální předváděcí rychlost 600 KIAS :D Na Vatsimu naštěstí nemusíme řešit případná rozbití oken při nadzvukové rychlosti...
[/quote]

Ahoj,

předesílám, že vůbec nevím, jaké bude nastavení tu na VATSIM; ale z reálných propozic mám následující poznámky:
a/ Ukázka se (samozřejmě) předváděla v tzv. display area, což by kruh o poloměru 6,5 km / 3,5 NM od středu dráhy (to byl střed oné kružnice).
b/ Výškově se jednalo o GND - FL125.
c/ Všechny letové ukázky se musely odehrávat jižně tzv. display lines (display lines byly dvě, dislay line 1 byla jižní okraj dráhy, tj. 230 m od TWY A / diváckého prostoru, display line 2 byla rovnoběžně s RWY ve vzdálenosti 450 m od TWY A / diváckého prostoru).
d/ Zatáčky prováděné proti prostoru pro diváky při rychlosti vyšší než 250 kias musely být provedeny jižně diplay line 2. V ostatních případech musela být ukázka provedena jižně display line 1.
e/ Display center byla stanovena na TWY C.
f/ Maximální rychlost při ukázce nesměla přesáhnout 600 kias nebo MACH 0,9.

Opakuji, že to sem píši jen pro zpestření toho, co se chce v reálném světě (a jako podnět pro sebemrskače, kteří si to budou chtít udělat složitější) a že nemám nejmenší tušení, jak podmínky nastaví místní organizátoři (nejspíš podmínky - zcela legitimně - změkčí, aby to bylo i pro nás běžný lid, který neprovádí akrobacii každý den, létatelné).

Přihodím (snad vtipnou) historku z natáčení. V průběhu letových ukázek se směrem k pilotům tu a tam ozve: "you´ve crossed the display line," čímž se chce říct cca to, že by si pilot měl dávat větší pozor a při manévrování skutečně zůstávat striktně jižně display lines. Inu, jako zvídavý hoch jsem se ptal, jak to ti řídící dělají. Jestli je tam nějaký přenosný radar nebo něco, co vyzařuje nějaké infra vlnu, co dá znamení na TWR...(?) Prostě jak to, že ATC, který sedí na TWR, tak hned ví, že pilot před pár vteřinami přelétl imaginární přímku, která je tvořená okrajem dráhy. Vždyť z TWR to přece nemůže být vidět.

Dostalo se mi odpovědi, kterou jsem nečekal (o to víc jsem se usmál své naivitě). V jihovýchodním a jihozápadním rohu dráhy prý seděli/stáli pánové s vysílačkami, kteří se dívali směrem k opačnému konci dráhy (stály tedy přímo "na" center line) a viděli tak i prostým okem a bez moderní techniky, jestli letoun zůstal za pomyslnou přímkou, nebo jestli ji přelétl. Když pilot "čáru" přeletěl, hlásili to tihle pozorovatelé okamžitě na TWR, aby mohl být pilot řídícím obratem "sprdnut". :)

No, a já těmhle pánům začal (potichu ale o to upřímněji) závidět. Protože z jejich fleku musel být na všechny ukázky nejkrásnější výhled... :)

Ahoj
By CSA075
[quote="ASG29"]Nevím, ale jednou z podmínek akce je, že po zahájení ukázek je pro provoz letiště uzavřeno... ;)[/quote]

Ne pro planovane linky.
By Araneus
Dík všem za názory a rady. Do konce týdne bude v sekci Slety - Events zveřejněno oznámení akce včetně odkazů na bookovací systém a návodu na streamování.
By aldamat1
Neví náhodou někdo jak si udlat vlastní .cls ? Na Avii BH-5 zatim noc neexistuje...
By aldamat1
:D jsem zkoušel jak to bude vypadat :D zkrátim to asi jen na ty za který jsem už lítal a na ty co se chystam lítat víc frekventovaně :D tj. ČSA a Buffalo

Neví náhodou někdo jak funguje na českym VATSIM serveru něco jako nástupce FSinn, vPilot? Napadlo mě že by to mohlo bejt pro lidi s FSX a silnějšim PC. Trochu lepší pro ty starší stroje protože se snad může přenastavit na lítatelný modely, ne jen AI modely
By Michal Z.
Co se týče zobrazení letadel přes SB, vytvořil jsem kdysi knihovnu vojenských letadel z knihovny pro FSinn - kromě vrtulníků je tam toho docela dost ...

ICAO code

F18H
A319
A4
B1
B2
B707
C17
CL60
D10C (tanker)
E3CA (awacs)
EUFT (Eurofighter Typhoon)
F104
F117
F14
F15E
F16
F22
F4
F5
HARR (Harrier)
HAWK
JS39
L159
L39C (czech livery)
L39S (slovak livery)
MG21 (Mig 21)
MG23
MG25
MG29
MG31
MIR2
SU24
SU27
T134
T54C (Tu-154 Czech livery)
T54S
TORN (Tornado IDS)
TU22
VC10
YK40
T38A
N24C (AN-24 Czech livery)
N24S
N26C
N26S
C130
CN35
L200
L41C (L410 Czech livery)
L41S
P3C
V10
Z142

http://www.vacc-cz.org/forum/viewtopic.php?id=5652
By aldamat1
Ještě mě napadlo že kdyby byl zájem, tak bysme moli mi co budem mít display udělat hromadnej přelet, jako ti maj nazačátku každý helicoper show s vrtulníkama, ale to je jen nápad
By Araneus
Pokud byste si nevšimli, akce už má jméno, propozici a hlavně Béďou pracně vytvořený REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ, vše ZDE !!! Zatím eviduji nula registrovaných účatníků. Tak kde jsou ti piloti, co chtěli letecký den?
By ASG29
[quote="Petra Ondráčková"]
Pokud byste si nevšimli, akce už má jméno, propozici a hlavně Béďou pracně vytvořený REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ, vše ZDE !!! Zatím eviduji nula registrovaných účatníků. Tak kde jsou ti piloti, co chtěli letecký den?
[/quote]
Přesuňte to na sobotu a zúčastním se  ;) Něco jsem se naučil se Spitem a Mustangem, uvažoval jsem nad B-17 nebo Me-108.... Bohužel, neděle nemohu. :(
Ale ostatním a hlavně organizátorům držím palce!