Pavel píše:... na AD 2-37-3 je 345°radiál a 288° heading. Jak se to z mapy pozná? Vždyť je to oboje stejnym stylem písma??? Já myslel že radiál se značí jak se na mapě pro LKKV AD 2-37-5 R-086 OKG. Mýlím se??? Já teda lítám že 345 288 stupňu letim přes hdg. A funguje to, hodí mě to do ILS VŽDY

Čísla 345° a 288° nejsou radiál ani heading ale
track resp. bearing.
Track je trať, po které má letadlo letět - vlivem větru může mít ale jiný heading, čili kurs.
Bearing je tzv. směrník, čili vlastně směr, kterým se letadlo pohybuje vůči zemi.
Když je bearing a track stejný, letí letadlo správně.
Směrník se navíc kryje s radiálem, když vychází z VORu.
Přijímač VOR ( NAV1,2) indikuje odchylku od nastaveného radiálu a tím vlastně od požadovaného tracku.
Všimněte si, že na mapě, kde není VOR, ale třeba NDB (LKPD 2-37-3) je také číslo 271° uprostřed silné čásry ozančují track "na přistání", ale není tam nikde R-271 PK, protože NDB žádné radiály nevytváří.
Naopak třeba v SIDech pro Ostravu (LKMT AD2-31-1) je např. na BILNA1F vyznačen track uprostřed čáry ( 141°) a pod ním je malým pismem R-141 OTA - to označuje zmíněný radiál. Radiál a track se kryjí, protože OTA je VOR.
A druhá část mého dotazu: Jak se dá def. bójing udržet na radiálu??? Mě napadá postup - naladit na NAV1 příslušný maják (např OKG), na panelu AP v CRS nastavit 086 a aktivovat Ap a mód NAV. Je to korektní???
Ano je to korektní
Obecně :
- indikace odchylky od radiálu a současně i tracku ( viz výše) je základní funkce každého indikátoru VOR ( ladíš : NAV1, NAV2 ). čili je tam nějaké břevno, které ukazuje, jestli se odchyluješ vpravo nebo vlevo od nastaveného radiálu naladěného VORu. Podle toho kam se ručička odchyluje, musíš zatočit letadlo , aby se vrátilo na správnou trať ( správný radiál). Toto za tebe může udělat A/P , v def. B737 je možné, že se ten mod jmenuje NAV, jinde VOR/LOC.
Tato funkce A/P dělá přesně to, co jsem posal výše - opravuje automaticky odchylky od tracku nastaveného točítkem tak, aby letadlo letělo po něm. Vedení leatdla přestává fungovat pár mil ( 1-2 ) před VOR a za nim, protože tam VOR nemá signál.
Jde o základní fci A/P - všichni zkoušejte o sto šest, dokud toto nezvládnete , pracky pryč od nějakých FMC....