VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Vše co nepatří jinam a přesto může ostatní zajímat.
By lzap
Zdravim,

jsem sluzebne v Holandsku a v shopu vedle maji FS2004 za 19 EUR a Boeing 787 addon take za 19 EUR. Je to dobra cena? Mam FSX, ale je obecne znamo, ze FS2004 se taky hodi :)

Nemuzu nikde najit momentalni ceny techto produktu (uz se to pravda moc neprodava)...
By tmx
No jako pokud najdeš z ČR, bude FS2004 nejspíš tak za 200-250 Kč, čili mnohem méně. No a 787, pokud jí chceš, prosím, € 19 může být tak odpovídající cena. Lepší letadla stojí obvykle tak 30-50.
By Pavel
Ono na druhou stranu, co čekáme od simulace letadla, které defacto neexistuje :/ to je jak wilco A380, to si také zakládalo komerční úspěch na názvu, ale kvalitou to bylo na úrovni defaultu.
By Čondra
Nechystá se na A380 Wilco nějákej SP, aby to bylo použitelný?? Je to pěkná mašinka, ale naprosto nepoužitelnej addon:(:(.
By lzap
Takže spíš než FS2004 + B787 byste doporučili nákup \"pořádnýho\" stroje do FSX? Co tedy do začátku? Už by se mi líbilo něco s funkčním FMC...
By Pavel
No, FSX to je relativní. Stále ještě bych, pokud chci lítat IFR, šel do FS2004. A do FS2004 je kvalitních addonů spousta, třeba F1 ATR 72, PMDG B737NG, PMDG B747, Wilco 737 PIC,... Ale jestli jsou tyto stroje vhodné pro začátek? Těžko říct, možná by pro začátek spíš postačila defaultní cessna nebo learjet nebo beech nebo cokoliv s non-rnav IFR avionikou (já to prostě musel napsat :))
By tmx
No když budu oponovat, tak proč ne FSX? Je to mnohem lepší simulátor, addony má mnohem lepší, jen trochu víc žere... Záleží, co máš za počítač, na kolik rozjedeš default cessnu (já např asi na 150 fps ve vzduchu, přesto s Wilco Airbusem na aerosoftím CDG jsem rád za 14 fps...)

Potom jde o to, co bys chtěl lítat.

Víceméně ty nej addony jsou:
Wilco Airbus vol. 1
Wilco Airbus vol. 2
Flight 1 ATR 72
Wilco Feelthere 737 PIC
PMDG 737 NG (pouze FS2004)
PMDG 747-400
Level-D Boeing 767
PMDG MD-11

Pak má Wilco ještě solidní menší jety, to by mohl vědět Amálka, ten to lítal.

Z toho si vyber, co chceš lítat, a dostaneš víceméně kvalitní letadlo s fmc. Jistě, třeba Wilco Airbusy mají některé bugy, občas při změně dráhy pro přistání za letu spočítají DECEL point na druhé straně zeměkoule a musí se dát skrz to DCT, obvykle nezvládnou po opuštění holdu nad stejným bodem začít holdovat znovu a vzejde z toho paskvil... Ale stačí si při tom vzpomenout, že mě vyšlo na nějakých 600 Kč, zatímco prvotřídní PMDG přes 2 tisíce, a hned to člověk tak nebere, navíc, když má Airbusy rád a ty jejich CFM motory mají při startu tak neskutečně nádhernej zvuk!! :)

Právě totiž třeba ta MD-11 ve verzi pro FS9 i FSX stojí $120, zatímco Wilco 737 nebo Wilco Airbus 1 seženeš v edici Just Flight za třetinovou cenu, stejně tak to ATR je prvotřídní a levné.

Pokud by si chtěl pořizovat výhodně teď krabicovku, mohu doporučit - http://sherburn.flightstore.co.uk/simulation/ mají zase lednové 30% slevy, takže i ta MD-11 (FS9 nebo FSX only) nebo 747-400X jen za £38.49 + asi 4 libry poštovné po Evropě. Ty výše zmiňované levné £20.99.

Pokud si doteď lítal default Cessnu, doporučil bych to ATR. S tím se totiž dá létat víceméně stejně, nebo naplnit kouzelnou kalkulačku a letí to samo. :)
By amalka
No pro FSX je nabídka kompletních letadel výrazně omezená práve tím, že všechno starší jsou portace, se kterými má člověk na zemi 14 FPS, což alespoň mě neuspokojuje. Co jsem osobně vyzkoušel, tak z kompletních letadel (s FMC), která nemají ve FSX výrazný FPS loss jsou to pouze E-Jet series (Embraery 170 a 190) a ERJ (EJR-135 a 145) obojí FeelThere/Wilco. Tím neříkám že ostatní nefungují, jak Airbusy tak B737 fungují, ale FPS oproti nativním a defaultním FSX letadlům jsou uplně jinde. Proto i já obětovávám u IFR (dopraváky) nějaké lepší vlastnosti FSX ve prospěch FS9, kde mám sice furt jen 20-25 FPS ale nikdy ne méně a naopak výběr letadel je v podstatě neomezený. Stejná situace je se scenérkami, kdy pro FSX často existující FS9 scenérky nelze použít (vůbec), typicky třeba LKKV, kde FS9 scenérka má ve FSX 4 FPS!! (EDDF X 50 FPS i s letadlama...)

Osobně se tedy přikláním k názoru začni se učit s FS2004 a letadlo si vyber které Ti vyhovuje. Na FSX (lze nainstalovat oboje) můžeš přecházet časem. A to že MÁ smysl létat nejprve maličká letadýlka, pak dvoumotorové pístové krámy, pak třeba L-410, pak nejaké bisjety (Citation X), pak malické komercní dopraváky je cesta která funguje. Každé větší letadlo má nějaké systémy navíc a člověk se tak logicky učí to postupně poznávat. Samozřejme funguje i cesta začít s B-747, to je ale imho trochu nahlavu...
By lzap
Strasne se mi libi to ATRko. I kdyz uz tu na foru padlo, ze to neni dobry letadlo pro zacatecnika, neco uz jsem nalital s Cessnou a taky na XPlanu s tim defaultnim jetem. Koupim tedy 2004 v shopu, 787 necham byt a pujdu do ATRka. Skoda ze neexistuje shareware verze - moznost si to vyzkouset.... :-(
By tmx
Jako z těch všech zmiňovaných je ATR pro začátečníka určitě nejvhodnější! :) Rozhodně ho doporučuji, litovat nebudeš!!
By tmx
No ne tak úplně. Hlavně víceméně to je letadlo, u kterého se dá létat bez FMS dost podobně jako s cessnou a s fms se naučit až později. :)
By Filipos
Já s ATRkou v tomhle v tomhle problém neměl, systémově to nějak strašlivě složité není (rozhodně ne víc jak 737). Co se mi na ní hodně líbí, tak že lítání je tak nějak víc o odhadu než ne té 737mě, FMS skoro nic nespočítá, dál než na IAF to na LNAV letět nesmí, odlety se na LNAV z velké části nedají, VNAV to nemá, autothottle taky ne. Lítání je přesto taková větší pohodička. Takže ATR fakt doporučuji, i pro začátečníky!

Mimochodem, někde jsem četl moc pěknou poučku o pilotech ČSA: \"Piloti ATR myslí na ženský, piloti Boeingu na prachy a piloti Airbusů na důchod\" :)
By lzap
Aha super, to mi uniklo. I kdyz ta videa by se taky hodila. Daji se nejaka objednat nekde za rozumnou cenu? ;-)
By lzap
Tak jsem objednal, zvolil kreditku a nic se nedeje. Zadny e-mail, ani nestrhli penize... :-(

Update: Tak zrovna se částka zablokovala. Snad to dojde včas... ;-)