VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum pro otázky a diskuze o českém VATSIMu a online létání všeobecně.
[quote="Radizz"]Jinak Ondro, přemýšlel jsem, co do té naší miginy narvat, aby to bylo všeobecně létatelné.

Navzdory skutečnosti navrhuju přidat GPS (požádal jsem PB, aby začlenil, říkal, že má nějakou jinou, než je ta v FS..., můžeme si hrát, že je to přenosná GPS, která není součástí vybavení toho modelu) a radiolokátor (přece jen VATSIM má při těch letech ve formacích určitý mezery, tak abychom se našli, když se na chvilku ztratíme).

Co Ty na to?

Máš nějaký tip na ten radar? Dnes jsem zkoušel ten FS Inn Radar s tím, že jsem to zkoušel rozběhnout na SB (jakože být připojený přes SB a mít puštěný FS Inn Radar), ale asi to takto nepoběží.[/quote]

Určitě proti tomu nic nemám, GPS se hodí a to velmi. Stejně chceme dělat display team a ať se podiváš kam se podiváš, Miginy na západě tenhle bazmek vozí.
Radiolokátor uvítám též, jen nevím co je tam možné narvat. Vůbec nemám představu.
No a odpovídač? Abychom si z toho udělali plnohodnotnou mašinu, nebo to není nutné?
[quote="Gelba"]Radiolokátor uvítám též, jen nevím co je tam možné narvat. Vůbec nemám představu. [/quote]

Jako tu by se šikla rada někoho, kdo se vyzná. Nemám představu, kde vzít nějakou utilku. Mně se do toho FS Innu moc nechce. Lepší by bylo něco mimo to.

[quote="Gelba"]No a odpovídač? Abychom si z toho udělali plnohodnotnou mašinu, nebo to není nutné?[/quote]

Jako na tohle se mě PB taky ptal. Nevím..., tady po republice je to v pohodě, protože nás řídící znají. Venku by to mohl být problém. Budou z toho zmatení jak lesní včely (vzpomeňme si na Dána, že). Asi bych to tam dal, ale cca vypínatelné... jen pro lety do zahraničí.

Umí to nějaká utilka?

P.S.
Co říkáš na to logo slp? :) Začnem toho ďábla lítat hromadně? :)
[quote="Radizz"]

Jako na tohle se mě PB taky ptal. Nevím..., tady po republice je to v pohodě, protože nás řídící znají. Venku by to mohl být problém. Budou z toho zmatení jak lesní včely (vzpomeňme si na Dána, že). Asi bych to tam dal, ale cca vypínatelné... jen pro lety do zahraničí.

Umí to nějaká utilka?

P.S.
Co říkáš na to logo slp? :) Začnem toho ďábla lítat hromadně? :)[/quote]

Myslím že určitě, protože na nějkém historickém éru mám samotný odpovídač. Myslím že Brücker. Když to nepůjde tak jako nouze klasika fs radiopanel..no, ale do něj se mi popravdě moc nechce.

No to není vůbec špatný nápad si vypůjčit to budějovické logo, to by bylo hezké :) Každopádně jsi mi ho na repaint vyžral :D také jsem ho chtěl na mašinu plácnout :P Ale nevadí, já si tam dám od Líňského pluku, ať to nemám stejné...ale to je asi v současné chvíli absolutní detail :) Důležité je začít pořádně létat, což se mi bohužel do konce července nepodaří nějak systematicky..každopádně bude-li času ozvu se, případně napiš ty mě ;)
No... já občas poletuju, ale tak nějak sporadicky. Už jsem si udělal tablicu na přepočty km/h -> knot, m -> ft, ale ještě to nemám doladěné graficky. A jako prioritu vidím narvat do toho to vybavení. Zatím si on-line netroufnu dál než na okruhy, protože taková ztráta navigace při 600 km/h min není nic nesnadnýho a co dál, že.

Takže pro polet dál než za okruh bych tam potřeboval nacpat to GPS/radar/odpovídač.

P.S.
Ten FS radio panel se mi taky moc nelíbí. To bych chtělo fakt jen něco jednoduchýho.
[quote="Radizz"]Vašku,

to vždycky velice záleží. Velké dopravní speciály, byť vojenské, mají povětšinou standardní vybavení. Takže - i když jsem v tom nikdy neseděl - věřím, že náš vojenský A319 je co se navigace týče normální airbus. Jaké navigační vybavení má třeba Gripen, nevím, ale řekl bych, že pokud to ještě nemá, bude to už velice blízko něčemu na styl FMC. V minulosti to ale žádný standard nebyl. Například zmíněný MiG-21 ve verzi MFN měl (tuším) 2xVOR, 2XADF, takže to byl non-RNAV stroj. No a když půjdeme ještě dál, zjistíš, že ta migina měla v té prvotní verzi F-13 jen 1xADF. :) Naladit se teda dala jen dálná, anebo bližná..., jinak nic (buď vizuálně, nebo se nechat zaměřit na cíl a pak domů - k dobru přidávám, že to ještě nemělo ani vlastní radiolokátor, takže se i při letu na cíl museli skutečně spolehnout na radar na zemi).[/quote]

Takhle: jde mi o to, jak postupovat, pokud bych chtěl letět někam jako IFR. V mojí VRS F-18E můžu letět minimálně jako B-RNAV; v FSC s aktuálním AIRACEM si vytvořím plán a přes FS plánovač ho mám pak aktivní. Můžu naprogramovat i SID. Za letu můžu bez problémů a velmi jednoduše "přeskakovat" na jakýkoliv fix v fpl. STAR nebo nějaký jiný bod můžu za letu do fpl doplnit, ale jen v podobě souřadnic (takže pro STAR bych musel mít vypsány všechny obsažené fixy s jejich souřadnicemi). Samozřejmě můžu vložit ze seznamu i VOR, NDB, letiště atd., brané z databáze FSX. Vložení bodu v alfanumerické podobě ale nelze. A co jsem tak projížděl veřejně známé manuály (z kterých ostatně čerpají i chlapci z VRS - především NATOPS), tak by ani v reálné F-18 neměla být civilní databáze.
Letět podle aktivního fpl lze naprosto v pohodě a s velkou přesností na ruku (díky FBW), můžu ale samozřejmě i v automatickém módu s pomocí A/P a ATC (zde automatic throttle control, A/T). Ještě jsem zapoměl že umí VOR, NDB, TACAN.
Otázkou ale je, jak postupovat. Zažádat o radar departure a na approach o vektorování? Odlet/přílet jako VFR? Vzhledem k omezením v Evropském prostoru neuvažuji o non-RNAV.
[quote="Radizz"]si on-line netroufnu dál než na okruhy[/quote]

Pokud tě ovšem ACC nepovolá na zásah proti letadlu bez spojení u Brna, žejo :-D

GPSka bude až se vrátím ze závodů, dám vám tam toho default FSkového Garmin 295 jako samostatné okno, do virtual cockpitu ne - tedy jako handheld v nákoleníku :-)

PB
[quote="Pavel"][quote="Radizz"]si on-line netroufnu dál než na okruhy[/quote]

Pokud tě ovšem ACC nepovolá na zásah proti letadlu bez spojení u Brna, žejo :-D[/quote]

A to ještě po okruhu na zálet počasí a dlouhém čekání na h/p před okruhem dalším = se třema čtvrtinama nádrže nádrže. :)

[quote="Pavel"]GPSka bude až se vrátím ze závodů, dám vám tam toho default FSkového Garmin 295 jako samostatné okno, do virtual cockpitu ne - tedy jako handheld v nákoleníku :-)[/quote]

Supr, trupr. Jestli máš na skladě i nějaký zánovní odpovídač, nejlépe s vypínačem on/off, přidej nám ho tam prosím taky. Ještě rozdýchat ten radiolokátor a je to těžce lítatelný.
[quote="Radizz"]A to je mozna chyba. Proc neuvazujes o non-RNAV? Co je na tom spatneho? Pokud to letadlo je takto vybavene, neni to prece nic proti ničemu.;)[/quote]
Protože optimální FL je někde kolem 300, opustit FIR lze takhle pod FL095 a non-RNAV tratě v Evropě jaksi chybí. Proto se ptám jak letět, třeba o TACAN tratích u nás jsem neslyšel. Stejně to je jako non-RNAV. Nebo že by vojáci měli výjimku?
[quote="ASG29"]Protože optimální FL je někde kolem 300, opustit FIR lze takhle pod FL095 a non-RNAV tratě v Evropě jaksi chybí. Proto se ptám jak letět, třeba o TACAN tratích u nás jsem neslyšel. Stejně to je jako non-RNAV. Nebo že by vojáci měli výjimku?[/quote]

Ne, to je špatná úvaha, Vašku.

Opusťme teď vojenské létání a přesuňme se klidně k létání civilnímu. Pokud mám letadlo s IFR doložkou, ale je vybavené jen navigačními pomůckami pro non-RNAV, pak - letím-li IFR - prostě letím non-RNAV.

Když zmiňuješ TACANy, to je taky non-RNAV navigace. V podstatě je to podobné letu VOR-VOR. O TACANech víc tu: http://www.vacc-cz.org/wiki/index.php/TACAN-VORTAC U nás v republice TACANy skutečně nejsou, jedná se o navigační pomůcku ze západu. :)

Takže např. když jsme letěli do Dánska, letěli jsme také non-RNAV, ale nejdřív jsme se na ty TACAN tratě museli nějak dostat. Na plánek mrkni sem:
http://www.vacc-cz.org/forum/viewtopic. ... 095#p98095

Byl to klasický non-RNAV let mimo non-RNAV tratě. ;) Nic složitého.
[quote="Radizz"]Všanc dávám velice podstatnou pomůcku pro létání s východními stroji. Převodník hodnot z mětrického systému na ft;FL;km/h.

Vašku, odpovím (snad) večer, teď nestíhám.[/quote]

Ďakujem pekně, pán velkomožný!

Dobrá pošli mi Buďejickou mašinu. Já si změním číslo, navíc si asi ještě udělám od Plzeňského pluku ;)
Zkoušel jste někdo Mig-15 od bear studios ? na multiplayer je to jako stvořený, velmi nízké nároky na FPS a letová dinamika bych řekl na více než dobré úrovni alespoň co se týče stíhačkových add-onů. Kdyby měl někdo zájem, tak sem klidně napište a co se týče modelu - však my už se nějak domluvíme žejo ;) ...
Já se těšil, že si vyzkouším v \"real\" provozu toho Super Brouka, jenže mi začal stávkovat FSX. Začal padat a hlásit nedostatek paměti. Mám podezření na grafiku, objevují se na zemi modré čtverce, stromy občas vykreslí několikakilometrové výšky, z ničeho nic plácne autogen do scenérie.... :(
[quote="Radizz"]OG, VL: Jak jste na tom v pondělí (20.08.) ve 20:00 loc.? ...z rozkazu ministra obrany svolávám letku k nácvikům letů ve formaci. ;)[/quote]

Budu tam. Nezkusíme dnes Náměšť? Ať už trénujeme na Ramstein :)

[quote="Michal Z."]Mužeš podat bližší info ? Typ letadla, Letiště, Činnost -> Úmysly ? :) na formaci - přes hamachi do vatsimu ? já bych měl tendenci se zúčastnit.[/quote]

Úmysly slétat se na MIGu-21 spolu s ďábelským Starfighterem :)
[quote="Michal Z."]jak chcete tedy trénovat formaci ? rozestupy 0,8nm ? :) každej má ve slově "formace" asi jiný představy ...[/quote]

No, taks tady na nás udělal ramena... :) ...sebevědomí určitě poskočilo o stupínek nahoru a nás to bez dalšího všechny oslnilo (budem se z toho nejspíš v noci odkopávat). :)

Až budeš bývat on-line častěj, budeš nás moct naučit, jak to dělají opravdoví mistři svého řemesla. :) ;) ...tak třeba jednou... :) Těším se!
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14