VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Informace o sletech a akcích u nás a v zahraničí, briefingy i debriefingy. / Fly-ins and events
Premku,
ten velky provoz nebude po celou dobu, kdyz budes treba na zacatku, bude to v pohode (jako pri CODu) a treba ziskas odvahu i na dalsi let. Rozhodne bych ale nehazel flintu do zita! Kazdy provoz je vitan :-)

Rada

PS: Diksuze k autorskym pravum mi prijde vzhledem k ucelu vytvareneho videa trochu zbytecna - snad jedine kdyby se autori citili poskozeni pouzitim svych materialu v danem dile, jinak je to od clena komunity pro komunitu...
[quote="radarada"]Premku,
ten velky provoz nebude po celou dobu, kdyz budes treba na zacatku, bude to v pohode (jako pri CODu) a treba ziskas odvahu i na dalsi let. Rozhodne bych ale nehazel flintu do zita! Kazdy provoz je vitan :-)

Rada
...[/quote]

Samozřejmě byla myšlenka špička, zatím je tam spousta volného místa.

Rada

PS: Diksuze k autorskym pravum mi prijde vzhledem k ucelu vytvareneho videa trochu zbytecna - snad jedine kdyby se autori citili poskozeni pouzitim svych materialu v danem dile, jinak je to od clena komunity pro komunitu...[/quote]
Vsak jo. Taky si rikam. Koncim diskuzi.
ten velky provoz nebude po celou dobu, kdyz budes treba na zacatku, bude to v pohode (jako pri CODu) a treba ziskas odvahu i na dalsi let. Rozhodne bych ale nehazel flintu do zita! Kazdy provoz je vitan :-)[/quote]

Já vůbec nevím, jak na tom jsi, ale myslím, že jsi zveřejňoval nějakou fotografii na Facebooku, jak letíš z ciziny, pokud se nepletu. Není na tom nic špatného, jen bych pro začátek zvolil poletování po ČR a SR, pokud tam bude ATC, tak se s ním můžeš "pobavit" česky nebo slovensky, pokud tedy neovládáš angličtinu dobře. Pokud se nemýlím, tak jsem nalétal po ČR a SR okolo 230 hodin (za ČSAV 150 hodin) a věř, že jsem se toho naučil asi více, než kdybych se trápil tehdy někde v cizině.

Jinak, jak píše Radek, klidně se objev na nějaké akci. I na CODu je OBČAS "nuda" a skoro nikdo neletí. Nebo je dobré podpořit a zaletět si v týdnu, kdy řídící ve výcviku zdokonalují svoje schopnosti a potřebují provoz. Občas ti i z něčím pomohou, pokud zrovna není frmol...
Měl bych menší otázečku pánové. Je dnes vítanej Observer? Nebudu mít čas leťet a ani se taky ještě necítím na takovej event, tak že bych si to pustil na pozadí a poslouchal vás a koukal jak se to hemží. Na wiki je psáno o určitých pravidlech a taky o tom že OBS \"zbytečně\" může zatěžovat síť. Sice jsem to zkoušel na EuroScope, ale stejně mi to asi nějak nešlo. Ty různý oblasti nahrát je docela peklo. Pokud by někdo byl od tý lásky a mohl někam upnout nastavení EuroScope pro celej FIR praha, snad by to ocenili i ostatní. Předem díky
[quote="George_L"]Z jiného soudku... Jak je to s FL nad Ruskem? Letěl jsem si ve FL348, chystal se na FL381 a ATC BAIKAL CONTROL mě posílal na FL340 nebo FL360. To už se nad Ruskem nelítá v metrech?[/quote]

No, pokud se nepletu tak FL už jsou ve feetech, ale alt. zůstává v metrech ...
[quote="SWR2831"]No bububu.Taky ze jsem se ptal a podekoval.Druha vec. Autorska prava znamena platim za ochranu neco sveho a druha strana plati za to, ze si to vypujci. To je byznis. Vy je tam mate volne ke stazeni a nejste zadna vydelecnecinna organizace. Takze jaky prava, pane vedouci?Pro mne za me, se na ten trailer muzu s CSAv klido vyprdnout. Ja to udelal rad,ne pro sebe a ne za ucelem zisku.[/quote]

Jako pozor, toto je zcela mylná interpretace. Autorské právo "není, že platím za ochranu něčeho svého a druhý za to, že si to vypůjčí". Nepleťme si např. s patenty. Roli nehraje ani to, kde a jak bylo dílo zveřejněno (jestli je volně ke stažení) anebo jestli je autor podnikatelem.

§ 9 odst. 1 zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon, ve znění pozdějších předpisů:

Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě.

Není potřeba nic platit a já ke svému dílu mám autorská práva a to dokonce i tehdy, pokud dílo ještě nebylo zveřejněno. Autorská práva se se pak v teorii dělí na práva osobnostní a majetková. Osobnostní autorské právo je nepřevoditelné a nelze se jej vzdát (§ 11 odst. 4 tamtéž). Tzn. zjednodušeně, že si nikdy nemůže autorství mého díla osobovat. Mezi nejvýznamnější práva majetková patří právo dílo užít, které samozřejmě jde udělit komukoli (a to jak bezúplatně, tak za úplatu - až tu se dostáváme k placení něčeho).

Závěr z celého právnické exkurzu je zhruba v tom, že je minimálně slušné, zeptat se autora, jestli můžu jeho screen použít. ;) To by asi bylo hezké a etické (bez ohledu na změť paragrafů). Věřím, že pro tentokrát to bude vedením ČSAv prominuto a věřím také, že by ČSAv s použitím svých screenů nedělo žádné ofuky, ...budiž to ale poučením do budoucna. ;)
[quote="Jindra"]Jiří > nelétá, už normální FLs jako jinde.[/quote]

Aha, to jsou mi novinky. Jsem se málem srazil s BAW7 letící po A333 v opačném směru ve FL350. Nakonec byl ofset (nevím jak to) v horizontálním směru přes 9nm, takže v pohodě. (Věděli jsme o sobě mnohem dříve a byli připraveni to řešit.)

A jak je na tom CHINA? Ti si asi pořád drží své metry, ne?
[quote="Schindler"][quote="radarada"]Premku,
ten velky provoz nebude po celou dobu, kdyz budes treba na zacatku, bude to v pohode (jako pri CODu) a treba ziskas odvahu i na dalsi let. Rozhodne bych ale nehazel flintu do zita! Kazdy provoz je vitan :-)[/quote]

Já vůbec nevím, jak na tom jsi, ale myslím, že jsi zveřejňoval nějakou fotografii na Facebooku, jak letíš z ciziny, pokud se nepletu. Není na tom nic špatného, jen bych pro začátek zvolil poletování po ČR a SR, pokud tam bude ATC, tak se s ním můžeš "pobavit" česky nebo slovensky, pokud tedy neovládáš angličtinu dobře. Pokud se nemýlím, tak jsem nalétal po ČR a SR okolo 230 hodin (za ČSAV 150 hodin) a věř, že jsem se toho naučil asi více, než kdybych se trápil tehdy někde v cizině.

Jinak, jak píše Radek, klidně se objev na nějaké akci. I na CODu je OBČAS "nuda" a skoro nikdo neletí. Nebo je dobré podpořit a zaletět si v týdnu, kdy řídící ve výcviku zdokonalují svoje schopnosti a potřebují provoz. Občas ti i z něčím pomohou, pokud zrovna není frmol...[/quote]

No ta fotka na FB je ode mě. Jsem letěl z Frankfurtu, protože tam zrovna byly obsazeny GND a TWR, takže proto. A jednak když jsem byl v koncích s anglinou, tak jsem si pomohl němčinou :) , protože tu ovládám přece jen mnohem líp. To je jeden z důvodů proč jsem v Německu často a druhý, že mají denně obsazeno spoustu letišť - tak samozřejmě je to velká zem, takže komunita tomu taky odpovídá, to je mi jasný.
[quote="Radizz"][quote="SWR2831"]No bububu.Taky ze jsem se ptal a podekoval.Druha vec. Autorska prava znamena platim za ochranu neco sveho a druha strana plati za to, ze si to vypujci. To je byznis. Vy je tam mate volne ke stazeni a nejste zadna vydelecnecinna organizace. Takze jaky prava, pane vedouci?Pro mne za me, se na ten trailer muzu s CSAv klido vyprdnout. Ja to udelal rad,ne pro sebe a ne za ucelem zisku.[/quote]

Jako pozor, toto je zcela mylná interpretace. Autorské právo "není, že platím za ochranu něčeho svého a druhý za to, že si to vypůjčí". Nepleťme si např. s patenty. Roli nehraje ani to, kde a jak bylo dílo zveřejněno (jestli je volně ke stažení) anebo jestli je autor podnikatelem.

§ 9 odst. 1 zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon, ve znění pozdějších předpisů:

Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě.

Není potřeba nic platit a já ke svému dílu mám autorská práva a to dokonce i tehdy, pokud dílo ještě nebylo zveřejněno. Autorská práva se se pak v teorii dělí na práva osobnostní a majetková. Osobnostní autorské právo je nepřevoditelné a nelze se jej vzdát (§ 11 odst. 4 tamtéž). Tzn. zjednodušeně, že si nikdy nemůže autorství mého díla osobovat. Mezi nejvýznamnější práva majetková patří právo dílo užít, které samozřejmě jde udělit komukoli (a to jak bezúplatně, tak za úplatu - až tu se dostáváme k placení něčeho).

Závěr z celého právnické exkurzu je zhruba v tom, že je minimálně slušné, zeptat se autora, jestli můžu jeho screen použít. ;) To by asi bylo hezké a etické (bez ohledu na změť paragrafů). Věřím, že pro tentokrát to bude vedením ČSAv prominuto a věřím také, že by ČSAv s použitím svých screenů nedělo žádné ofuky, ...budiž to ale poučením do budoucna. ;)[/quote]
To si delas srandu? Trochu detinske. Jediny na co maj pravo je, ze muzou pouzivat logo CSA. Bez toho by se mohli jmenovat taky treba KSČM-virtual...ze ja blbec...
Hele, já mám práv, ale neoháním se tím. Přecejenom, ČSAv je organizace. Piloti jim dávaj do galerie screeny. ČSAv jim za to uznává autorská práva a nepřivlastňuje si je. Ale kdybys třeba udělal písničku, tak by se ti nelíbilo, kdyby si jí někdo dal do svýho filmu, ze kterýho vydělává prachy, tak bys ho asi zažaloval. Oni tě nezažalují, ale pokud stahuješ nějakou scenérku do FSky, tak taky neběžíš to prodávat žes to udělal ty, ne? Je tu jistá etika vůči autorovi...\"dal si s tím práci a ještě to dává zadarmo...to je ale hodnej pán\" Asi takhle to ber...Prostě když si chceš něco pujčit, tak se zeptej...mě teda ve školce naučili...
[quote="SWR2831"]To si delas srandu? Trochu detinske. Jediny na co maj pravo je, ze muzou pouzivat logo CSA. Bez toho by se mohli jmenovat taky treba KSČM-virtual...ze ja blbec...[/quote]

Nevím, jestli dětinské, ale na můj vkus etické/slušné minimálně dát na vědomí, lépe zeptat se. Navíc pokud bychom měli být korektní, autorem není ČSAv, ale jednotlivé fyzické osoby, které ten screen pořídily anebo nějak upravily (a následně ČSAv do galerie poskytly - tím poskytnutím nepřestávají být autory).

Jako já nevím, ale mně přijde docela normální zeptat se, než použiju fotku, kterou udělal někdo jiný, minimálně pokud ho neznám tak dobře, že vím, že by určitě souhlasil. Je to určitá etická norma - řekl bych - a bylo by naopak totalitní praktikou si přisvojovat něco, co mé není (KSČM se patrně myslí KSČ).

Chápu Tvůj postoj, mně osobně se to video líbí (a to i přes chybičky, o kterých tu byla řeč), ale chápu dost dobře i postoj RŠ, jehož fotkys k tomu dost možná bez jeho vědomí použil...

Není asi nic snazšího, než se autorů pro příště zeptat. Věřím, že by nebyl žádný problém s tím materiály pro dobrou/společnou věc poskytnout. Pořadí by ale mělo být 1) ptát se, 2) tvořit. To se zdá být bez ohledu na paragrafy postupem vůči autorovi slušným.
[quote="Tommy"]Hele, já mám práv, ale neoháním se tím. Přecejenom, ČSAv je organizace. Piloti jim dávaj do galerie screeny. ČSAv jim za to uznává autorská práva a nepřivlastňuje si je. Ale kdybys třeba udělal písničku, tak by se ti nelíbilo, kdyby si jí někdo dal do svýho filmu, ze kterýho vydělává prachy, tak bys ho asi zažaloval. Oni tě nezažalují, ale pokud stahuješ nějakou scenérku do FSky, tak taky neběžíš to prodávat žes to udělal ty, ne? Je tu jistá etika vůči autorovi..."dal si s tím práci a ještě to dává zadarmo...to je ale hodnej pán" Asi takhle to ber...Prostě když si chceš něco pujčit, tak se zeptej...mě teda ve školce naučili...[/quote]
Sorry, nechci byt hruby, ale cist si se taky ucil ve skolce nebo az tu na foru? Zkus zacit tu treba. Uz jsem to tu psal...ale radeji vse smazal.Ja to udelal spontane pro vas s vasemi liverky, s vasemi fotky. Co jsem tam mel dat moje? Swiss liverka? Pro Swiss virtual?A nic jsem za to nechtel! Skladat hudbu a pak i treba videa me proste bavi.jo i letani.... Pak jsem videl ten event,tak me to caplo. To jeste z vas CSAv pilotu nikoho! Vubec... ktery VA na Vatsimu ma nake reprezentacni oficialni video? Zadny! Velky KULO! kluci... Mozna by jste mohli jen podekovat a brat to jen jako navrh na potencionalni trailer CSAv a byt treba necim vyjmecny nez vsichni ostatni. Pro vas klid to video odstranim z youtube. Cus.
[quote="marenadl3"]Hele, jestli chceš vyvolat další hádku, tak VACC-CZ forum není to VHODNÉ.

No, aspoň z LHDC_TWR poslouchám LKAA_CTR - Radka - opravdu se nezastaví... :)[/quote]
Ne ne :D sem unavenej. Ale rejpate do vosiho hnizda vy...no... A uz dost...cau