VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Pro otázky ohledně software a připojení na VATSIMu. SB, FSInn, ASRC, VRC, EuroScope, ServInfo, ActiveSky a další.
By Tadeas01
Ale nebylo by to úplně od věci, ne? :) Tak snad se připojím co nejdříve, díky moc za rady :)
By George_L
[quote="Luboš Kučera (LK 154)"]Proč SB3, když existuje verze 4? Není vyšší verze lepší?[/quote]

Nevím, ale pokud jsem dobře pochopil, SB4 vznikl jako reakce na FSX. SB3 je plně odladěn pro FS2004, klidně mě opravte.
By George_L
[quote="Luboš Kučera (LK 154)"]Já to netuším, byl to fakt dotaz, pak jsem si všimnul, že to může působit jako že kritizuju.[/quote]

Vůbec jsem to nebral špatně, sám mám FS2004/SB3. Ale snad si vybavuji správně, že SB4 se k FS2004 moc nedoporučovalo.
By Pavel
Já mám teď čtyřku v FS2004 (na XPčkách) a funguje stejně (dobře) jako trojka. Ale na novějších Win nevím, jak to je. Vyzkoušel bych oboje, třeba to tím bude.

PB
By Tadeas01
Byl by možný RADIO CHECK právě teď? Mám zapnutý VATSIM, ale nezobrazila se mi žádná z našich frekvencí aktivní.
By Lapak
Teď už tam nikdo není, ale docela by mě zajímalo jestli se dá s ostatníma pilotama mluvit na neobsazené frekvenci? Můžem zkusit, za chvíli přistávám v ostravě.
By Tadeas01
To by mě také zajímalo, tím by se vyřešil i můj problém (jestli jsem slyšet pro ATC). Mám se tedy přemístit do Ostravy?
By George_L
Na neobsazené freq se neuslyšíte.
FSInn umí tuším private channel.

Jinak radio check nemusíte dělat jen v ČR, se přesuňte někam, kde řídící je, jednoduché.
By Tadeas01
To je také pravda, jen z důvodu absence scenérií budu muset počkat na řídící u nás :-)
By Schindler
- K FS9 se dají použít jak SB3, tak SB4. Neměli by vznikat žádné problémy i mně to než jsem přešel před vánoci s SB4 fungovalo bez jakýchkoliv problémů. K FSX ale jen SB4. Ale může se u FSX (nevím jak u FS9) vyskytnout zapeklitý problém, se kterým si snad nikdo na světě neporadil (nebo to alespoň na žádném fóru, kde se to řeší nevyřešili) a to, že nejde nainstalovat.
- Frekvence opravdu otevřít nejde, jak řikal výše Jirka
- Nepotřebuješ scenérii, stačí se připojit někam na letiště a zkusit to, pokud tam je ovšem řídící, ale lepší varianta by byla si dát voice test a tam by ses měl slyšet. -> Jinak, doporučoval bych stáhnout prográmek V-ROUTE pokud nemáš, kde se dá zjistit mnoho užitečných věcí (třeba kdo je online na věži v egyptě, kdo momentálně letí nad mongolskem apod.)
- http://www.vroute.net/content/view/79/52/ -> předpokládám verzi standart
By Jindřich
Private voice umí jak FSInn tak SB a je to nejlepší způsob, jak komunikaci vyzkoušet (je teda potřeba mít pokusného králíka = jiného pilota připojeného na VATSIM). Nejlepší způsob říkám proto, že technicky komunikujete přes oficiální voice server vacc, který používají i ATC. Pokud se tedy jste schopni připojit a dovolat/doslyšet na private VATSIMu, je 100% jistota, že uslyšíte ATC a naopak. Jak se technicky připojit vysvětlovat nemíním (snad jen rtfm :)), jen napíšu, že adresa českého (tzn pro nás Čechy nejlepšího) voice serveru je:
europe-ce.vatsim.net
Pak jen stačí dodat jakékoli jméno kanálu, na kterém budete privátně komunikovat a zároveň se liší od názvu kanálů, které jsosu rezervovány pro ATC (tj např LKPR_TWR apod).
A můžete vesele kecat :)
By Schindler
No, tak teď jsem blázen, ale piloti mluvěj v UNICOMu? :D Prej traffic information ..., a pak na něj promluvil nějakej pilot, že to je unicom a nemluvi se tady, no já nechápu :) U Portugalska
By George_L
To slyším poprvé. Pokud na freq nefunguje voice, ozve se mi při pokusu o vysílání chybový zvuk (v SB). V samotném okně SB dole je u naladěné freq jasně vidět, jestli je jen text nebo + voice.
By Lapak
[quote="Schindler"]No, tak teď jsem blázen, ale piloti mluvěj v UNICOMu? :D Prej traffic information ..., a pak na něj promluvil nějakej pilot, že to je unicom a nemluvi se tady, no já nechápu :) U Portugalska[/quote]

Jo, ale slyšej to jenom FSInnáci. Jak to vlastně dělají třeba vojáci ve formaci, jsou na TS? :)
Já letěl na UNICOMU a normálně jsem tam slyšel jak se na nějakém malém letišti piloti navzájem řídí. Myslel jsem, že to je nějaký bug. To je jako když člověk v realu letí a na neaktivních frekvencích slyší plachtaře hledat stoupáky :).
By Pavel
Oni Nemci kdysi na unicom zakládali hlasovej kanál, takže když si v jeho dosahu člověk naladil unicom, tak měl i voice - ale oficiálně je samozřejmě unicom primárně textová věc...

PB
By Lapak
OT pro pobavení: Nedávno jsem letěl do Bruselu a tam se připojil někdo jako pilot s 737 a callsignem EBBR_GRD a začal normálně seriózně na unicomu přidělovat povolení k přistání, pojíždění atd. a když pak kdosi odletěl, tak ho instruhoval aby přeladil na 122.9 a ještě několikrát ho upozornil, aby odešel z jeho frekvence... Docela jsem se bavil
By Tadeas01
Všem se omlouvám za dnešní šum (pokud patřil mě), něco asi nebude pořád v pořádku :-(