VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jaký hardware je dobrý pro FSku, jaký joystick, grafika, procesor, prodám, koupím...
By radarada
Hmmm, pekne... pekne... :)
Koukam na ten vertical speed tam mas nejak udelane mysitko... to vypada zajimave :)
Jak mas vlastne uchycene vsechny ty prvky?
Mas to na vlastnorucnim tistaku nebo nejak jinak - jen nejaka deska s nejakymi uchyty...?

PS: Ja to budu mit (jestli neco... adoufam ze neco) v cervenem ;)
By radarada
Jeste dotaz... soucasti MCP jsou i nejake packove prepinace (auto-throttle, FD, autopilot disengage). Jak mas tyhle resene?
Jako prepinace nebo taky jako tlacitka... da se to vubec jako tlacitka, kdyz je podstatny stav, nikoli prepnuti?
Obrázek

Rada
By BAW751
1. autopilot disengage - pravděpodobně ještě doplním do panelu páčkový přepínač
2. auto-throttle - zatím neumím vyřešit jinak než tlačítkem se signalizací stavu pomocí LED (stejně vyřešen i FD). Byl by tam totiž potřeba páčkový přepínač, který páčku umí přepnout sám, resp. na základě signálu. A takový nemám :(
By radarada
[quote="BAW751"]1. autopilot disengage - pravděpodobně ještě doplním do panelu páčkový přepínač
2. auto-throttle - zatím neumím vyřešit jinak než tlačítkem se signalizací stavu pomocí LED (stejně vyřešen i FD). Byl by tam totiž potřeba páčkový přepínač, který páčku umí přepnout sám, resp. na základě signálu. A takový nemám :([/quote]
No to jsou prave presne ty duvody, proc se ptam :)

Nad tim disengage jsem premyslel... a rekl bych spis, ze by to melo byt tlacitko... ci jakesi packove tlacitko. Protoze CMD tlacitka defakto zapinaji autopilota - na stisk... a jakkoli ho druhym stiskem vyradim, tak predpokladam, ze stiskem disengage \'shodim vsechno\'...
Ale uplne presne nevim, jak to ma fachcit.

Co se tyce A/T... tak me napada pouzit jednu z LEDek, ktera je pouzit k indikaci A/T zaroven k sepnuti relatka, ktere by to vyplo.

Na FD asi staci obycejny prepinac... ale nebylo by krasne kdyby se to samo prepinalo, kdyz to prepinas v FSce? ;)

[quote="id123"]v realu ta packa AT a FD sama sekaskuje dolu? to se mi nezda.[/quote]
Seskakuje - treba pri pristavani po dosednuti... nevim jake dalsi podminky musi byt splneny, ale bezne mi to dela.

Rada
By radarada
POMOOOC!

Nejak jsem z toho zmaten :-(
Mam zatim jen desky, ale zkousim je propojit s FS a nejak to blbne. Mam par problemu a nevim co s nima...

1) Nastaveni Id IO desky
Jsem schopen nastavit ID displeju - pokazde na prvni pokus. Ale IO desku zaboha nemuzu prenastavit... proste at delam co delam, porad si mele svou a ma tam puvodni 31cku.

...kdyz uz jsme u te IO desky, tusi nekdo, k cemu je tam J16? Na desce je, ale ve schematu neni.
Ale zase je ve schematu v prezentaci, tam je ale bez popisu.

Jinak mi VSECHNO funguje ve FS Adminu jak ma - LEDky blikaji, vstupni tlacitka prepinaji, LED displeje zobrazuji.

Ale:

Kdyz spustim FS 2004, k tomu FSBUS router (fsbus.exe) skoro nic nefunguje. Funguje komunikace mezi routerem a FS (napr. HDG se v routeru zobrazuje tak, jak ho menim ve FS, naopak kdyz pomoci tlacitek v horni liste routeru prepinam aktivni tlacitko, jeho status se vypropaguje do FS. A naopak kdyz ve FS neco prepnu, tak vidim indikaci tohoto v routeru - LED dioda.

Dokonce funguje i propagace hodnot pro displeje fyzicky na displeje, takze onen zmineny heading vidim na LED displeji.

Tim to ale konci :-(
Tzn.:

2) IO deska defacto nespolupracuje.
a) Naprosto nereaguje na jakekoli vstupni eventy - signaly jsou posilane - LEDka na IO desce i na COM modulu blikne.
...prave jsem zjistil, ze funguje JEDINY pin - 0/0 blika stejne jako ostatni, ale dokonce se vypropaguje do FS - ale jen tenhle jediny!
(mam osazene prvni dve rady pinu - J6, J7 ~ piny 0-7, 32-39 dle FS Admina)
Zvlastni je, ze pri vyuziti Key Testu v Setup menu routeru, reaguje to na zmeny na celem J6, ale uz ne na J7.

Jeste poznamka - nijak jsem nekonfiguroval jednotlive vstupy, takze predpokladam, ze implicitne jsou vsechny vstupy jako jednoduche spinace.

b) Stejne nereaguje na vystupni stavy pro LEDky. Z FS se dostanou do routeru, ale uz nikdy nedojdou do IO desky - COM modul blikne, IO deska ale ne, tzn. neco se posle, ale nedojde to do IO desky.
Pri podobnem pokusu s DO/LED testem to taky moc nefunguje, pri stisku jakekoli LEDky dojde k resetu IO desky.

Podobne kdyz se pustim Display test ze stejneho menu, tak mi jakykoli pokus o zmenu obsahu zpusobi reset daneho prvku.

Zkratka... chova se to divne :-(
Pliiiz, HELP!!!

Rada
By radarada
Ahoj,

diky za potvrzeni... to preprogramovani CIDu je opravdu podminene zkratovanim J16 :-)

Kazdopadne z chovani te IO desky a routeru jsem opravdu frustrated and disappointed :(

Jen pro upresneni - router ma nastavenou kompatibilitu na \'NG controllers only\'. Predpokladam, ze je to spravne.

Jak jsem psal, ve FS Adminu se vsechno chova spravne... ale v samotnem routeru je to nejake divne :-(

Chjo... jdu spat... dobrou :)
By tgurecky
[quote="radarada"]Ahoj,
Jen pro upresneni - router ma nastavenou kompatibilitu na \'NG controllers only\'. Predpokladam, ze je to spravne.[/quote]
Negativ :) Má tam být buď Clasic, nebo Clasic + NG. Teď nesedím u svého lítaciho compu abych se podíval, ale "Only NG" je špatně.
By BAW751
A já bych tam dal pro změnu jen NG :) (dokonce to tam, myslím, mám).
Moje zkušenost zní: pokud ti ve FSBUSRouter nefunguje pro zjištění ID CID/RowID u spínačů/enkodérů/.../... autosense, je nejlepší FSBUS odinstalovat a znovu nainstalovat.
By id123
po vcerejsku nejde jinak, nez zacit doma stavet kokpit.
ze ja do toho simulatoru lezl :))
ted me zena roztrhne na dva maly Dobroty :)

hlavne potrebuju berany, tahaci az pod bradu :)
By BAW751
Dobrá a dobře míněná rada všem, kdož nemohou odolat a chtějí se pustit do stavby čehokoliv.
DOPORUČUJI si předem prostudovat a připravit i softwarové řešení. Po několikaměsíční zkušenosti už totiž vím, že jedna věc je elektroniku probudit k životu a druhá je její připojení k simulátoru.
Dnes je prakticky totiž JEDINĚ B767-300 Level-D díky SDK a FSCONV PLNĚ připraven pro připojení k \"home made\".
Ne, nebojte se, nechci vás odradit :), jen se podělit o zkušenosti.
By radarada
Panove, dovolte mi predstavit vam B737 NG MCP+ panel aneb Rapsodie v cervenem! :D
Fotka je sice maximalne nemozna (postarsi motorola), ale dulezite je, ze to je a funguje! :)

Obrázek

Kazdopadne, jak pise Petr... jest to tak. Jedna vec je rozchodit to ve FS Adminovi a druha pak vsechno funkcne nakonfigurovat primo pro MSFS... takze v Beskydech budu mit co delat ;)
Ale jak pise dal, nenechte se tim jakkoli odradit! :)

Rada
By radarada
Ja mel u displeju jediny problem - ze 6 koupenych ATMELu mi 2 nefungovaly. Z dalsich 3, ktere jsem dokoupil pak zase 1 nefungoval. Aneb z 9 kusu jsem poskladal 6 funkcnich... netusim proc. Ale jinak to fungovalo a funguje vsechno spolehlive na prvni, maximalne na druhy pokus :)

Rada
By radarada
Neslo, naprogramovat CID, neslo do toho posilat zadna data. V lepsim pripade to proste po zapnuti ukazalo 5ku a od te doby uz nikdy nic.
Nepomohlo ani prendavani do jinych patic (v ramci six packu), zatimco jine na danem miste normalne fungovaly.
Hral jsem si si s tema Security bitama... pri nejake kombinaci se mi podarilo nastavit, ze to reagovalo v prumeru tak na kazdy 10 prikaz... normalne to ale proste nefungovalo.
Je mi jasne, ze je az prilis podezrele, aby cca 30 % cipu jaksi nefungovalo... ale kdyz jine fungovaly...
Dokumentaci k ATMELum jsem teda bohuzel nestudoval.

Mas na to reseni?
Kdyby jo - super - az budu stavet radio panel, tak to vyuziju :-)

Rada
By BAW751
1. (mně to problémy dělalo) Pokud jsem flashoval sw do ATMELu, nemohl jsem mít k němu připojené LED displeje.

2. Já tu dokumentaci, protože už jsem byl dost zoufalý :), přečetl (tedy tu část se security bits), a nastavil je takhle:
V manuálu
CKSEL3 1
CKSEL2 1
CKSEL1 0
CKSEL0 0
SUT1 1
SUT0 0

Nově
CKSEL3 0 - tady je změna oproti manuálu
CKSEL2 1
CKSEL1 0
CKSEL0 0
SUT1 1
SUT0 0
...a funguje to se stoprocentní účinností. A nejen mně :)
By radarada
Ad 1)
Zajimava myslenka... nekdy jsem to delal bez, nekdy s... nenapadla me souvislost s tim. Ale urcite to minimalne u nekterych fungovalo, i kdyz jsem mel displeje pripojene.

Ad 2)
Tuhle kombinaci jsem asi zrovna nezkousel... ted uz to necham tak, ale pro budouci radio, to urcite prubnu! :)

Kazdopadne diky!
...zbytek probereme v Beskydech :)

Rada

PS: \"Tesi\" me, ze nejsem sam, kdo byl chvilema zooufaly... :D
By BAW751
Ad 1) \"bez\" je výsledek stoprocentní. Tedy pokud ještě není chybka třeba na plošňáku (např. malinká kapka cínu mezi dvěma piny na konektoru, špatně vyleptáno)

Ad 2) Vyzkoušeno v mnoha pokusech na dvou různých sestavách a výsledek rovněž stoprocentní. Nastavení není výsledkem metody \"pokus omyl\", ale přečtení té dokumentace. Možná jsem v ní něco úplně správně nepochopil, ale vyšlo mi z toho uvedené nastavení. Použil jsem ho a začlo to okamžitě chodit :)