VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum zaměřené na vše o letadlech, sceneriích, addonech a ostatním z Microsoft Flight Simulatoru.
By Petr Hagyari
Zdravím, chtěl bych si vypnout zelenou lištu, tak jak se pořád objevuje v simulaci. Kde se to dá vypnout? FS9.cfg?
Nevypínal jste si jí někdo, jak se to jmenuje?
By Tommy
Zkus FSUIPC, tam to myslím je :)
By rc_czech
Jsem pro reinstalu /uz par dnu/ a par veci se mi nedari dostat do spravnych /starych/ koleji a RtH se blizi... tak budu rad za jakoukoliv radu :)
Tech problemu je vic, ale asi nejvice me trapi, ze se FSka nechova v modu V OKNE korektne. Spatne se prepinaji pohledy (zvuk se prepne, obraz ne) nejde pohybovat \"kamerou\" ani in ani out.
Ve FULL SCREEN modu je to lepsi, ale vzhledem k tomu, ze pouzivam dva monitory atak je mi to na prd...
By Tommy
Pánové, je to vyzkoušený....neseká se je to plynulý, dá se ta nahrávka později přidat jako AI traffic....je to suprový :)
By martinz
Ahoj, potřeboval bych poradit ohledně FS9. Po přeinstalování na silnější PC mě trápí velmi nízké FPS které se pohybují v LKPR v tučku 154 od PT kolem 10-15. Stroj je AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+ taktovaný na 2.7GHz, 2GB RAM, grafika NVIDIA GeForce 9500 GT ovladače na grafiku jsou aktualizované. FS mi také vubec nereaguje na nastavení ovladačů a tak nefunguje vyhlazování hran a další nastavení v ovladači grafické karty. Děkuju moc za rady.
By mipeba
zkus FPS neomezovat a natáhnout doprava na unlimited, s \"žehlením\" hran nevím
By martinz
To jsem zkoušel nepomohl to. Sice to skočilo i výš ale za chvíli to zase spadlo dolů.
By Alfista164
U FPS mě nic nenapadá. Jinak graf. kartu mám taky Nvidii (starší), ale přímo v jejím nastavení mám něco jako nastavení poměru výkonu a kvality. Můžu si u toho zvolit jedno nebo druhé a právě se to týká toho vyhlazování hran apod. Zkus mrknout do toho. Nejsem žádnej znalec přes pc, takže asi spíš poradí jiní, ale tohle jediné mne napadá.
By martinz
Ten posuvník tam mám taky a nepomohlo to když je to na kvalitě tak je to úplně to samé. Na FPS to vliv taky moc nemá. Hodně ale ty FPS skáčou jednou je tam 30 podruhé zase 6 vůbec mě už nenapadá čím to můža být navíc je teď ta FS uplně čístá bez jakéhokoliv addonu a scenerky.
By Petr Hagyari
Zkusil bych to všechno nastavit níž, než to máš teď. To si ale už asi zkoušel předpokládám. Mesh bych dal na 45, scenery máš DENSE, zkus NORMAL, MIP mapping 4 a HARDWARE rendered lights 6, FPS bych nechal 25. V nastavení grafárny dej třeba střed. Přiřadit FS nejvyšší prioritu ve správci úloh, víc mě nenapadá! Možná ti něco žere paměť, máš spuštěnej jenom FS? Co teplota? Vím, že AMD nehřejou, ale co kdyby.

Mně tohle FS dělala taky, byl jsem z toho na prášky, nakonec sem jen koupil pořádnej větrák a najednou mám po problému, ale to nebude tvůj případ asi.
By Luboš Kučera (LK 154)
Zubatý hrany ti asi dělá vypnutý antialliasing. Zkus ho zaškrtnout v FSce. Na to další se zkusím podívat. Možná by pomohly naopak starší ovladače grafiky. Nevím.
By Luboš Kučera (LK 154)
Podle tohohle by za to mohla být zodpovědná kombinace zapnuté vertikální synchronizace a vypnutého trojitého vyrovnávání:

V-Sync syncronizes your graphics card with the refresh rate of your monitor. So, for example, all current LCD monitors running through a DVI connection have a maximum refresh rate of 60hz. Since there are two frames in the frame buffer, if the game is unable to produce 60 frames per second, the graphics card must wait the monitor refreshes its image again – exaclty 2/60 of a second. The result is that if V-Sync is enabled and you cannot get 60 frames per second at your desired level of graphical fidelity, the frame rate cuts in half to 30. If you cannot generate 30 frames, it will drop to 20, and so forth.

This is where \"triple buffering\" comes in. Triple buffering generates a third frame in the frame buffer, so there is always a frame ready to be displayed. If you have ever tweaked your driver display settings for your nVidia or ATI card, you have probably noticed the triple buffering option. Unfortunately, for reasons no one seems to be quite sure of, this setting only applies to games rendered in OpenGL. However, aside from Doom 3 and other games using the Doom 3 engine (Prey, Quake IV, etc.), the vast majority of games are rendered using Microsoft\'s Direct 3D, also known as DirectX. So in order to use triple buffering in Direct 3D games, it\'s necessary to use a third party program.

Zkus to a uvidíš, žádný odborník nejsem. Ještě bych možná stáhnul vše na kartě Weather v FSce na míň, třeba na přednastavené Medium High. Dále stáhnout vše, co může framerate snižovat, jako např. autogen (ten taky umí žrát dost).
By Adam
Ahoj,
no, jak už jsem tu zmínil, měl jsem takový problém se 737 od Wilca – ze začátku, když jsem zvolil letadlo a dal start, bylo FPS poměrně vysoké, avšak po necelých 10 min. (asi kolem 5 min. po startu letu) se mi to začalo dost sekat; FPS kolem 10, někdy ani to ne… Přemýšlel jsem, čím to může být, či ne, stahoval jsem všelijaké nastavení (texture, autogen, traffic, antialiasing,…) s domněním, že si pomůžu – avšak bez úspěchu. Dokonce i když jsem stáhl v nastavení téměř vše na nulu, nebylo FPS tak po 2–5 min. o moc lepší… Tak jsem hledal, hledal a našel (úplnou „blbost“ /– podle mě/), a to, že stačí u FS9 (.exe) odškrtnout režim kompatibility (například pro Windows XP SP2). (Tj. kliknout pravým na program FS9 {nejlépe to udělat přes „C:, Program files,…“}, vlastnosti, kompatibilita a odškrtni /pokud nemáš/ režim kompatibility…) Pokud to již máš odškrtnuté (ono je možné, že některé addony, když je instaluješ, automaticky zvolí, aby se daný FS (a to především FS9) spouštěl přes režim kompatibility, a to jiné než jako Windows 7. Proto to políčko musí být odškrtnuté (nezvolené)… Takhle jsem to měl já a když jsem to nastavil, jak zde píšu, vše fungovalo 100%. No, zkus to; když to půjde, bude to O. K., když ne, už nevím, kde by ještě mohl být problém (zas takový odborník na PC nejsem).
Adam
By Čondra
Stahuje se Ti počasí? To se obvykle stahuje á 10minut a občas se hodně přeměňují textury, což je nálož na FPS... Doporučuji zkusit sehnat nějáký menší textury mraků a opět zkusit letět.

Ale i když píšeš, že je to u Wilco 737, dělá to i u jiného letadla??

Č.
By martinz
Petr: Já ať na grafické kartě nastavím cokoliv tak prostě FS na to nereaguje nechápu proč.

Luboš: Starší ovladače grafiky jsem měl tak jsem si stáhnul novější bez úspěchu. Antialliasing mám zapnutý ale žádná změna. Trojité vyrovnávání mám také zaplé.

Adam: No tam je problém že já mám uplně čistou FS a mám málo FPS a nebo to skáče nahoru dolů takže to je nehratelné. Odškrtnuté to políčko kompatibility bylo
By martinz
Podíval jsem se při hraní FS do Správce úloh a procesor běžel stále na 100% to není normální ne?
By martinz
Vyhlazování hran vyřešeno bohužel nevím jak jsem to udělal :( ale to mi zas tolik nevadí hlavně že to už funguje. Teď zbývá vyřešit nedostatek FPS. Děkuju moc za rady co jste mi dali.
By Kuba5
Jestli ti to dělá jen wilco, tak doporučuju u wilca vypnout u toho textu v grafice antialising.. a použít asi hinting?
By martinz
Wilco vůbec nelítám to mi vůbec do FSky nesmí. :)
By Čondra
Nemícháme tu 2 problémy?

Jeden Martinův a druhý Adamův?
By amalka
Vytížení CPU na maximum je naprosto normální. Zkus smazat fs9.cfg a nechat ho automaticky (spuštěním FSky) znovu vytvořit. Následně bych doporučil smazat resp resetovat na default všechny profily graf. karty v ovladačích. Ideálně odinstalováním ovladače a spuštěním nějakýho toho nvidia driver removal tool a následně novou instalaci ovladačů.

U nVidie obvykle (v závislosti na konkrétním typu / verzi) ovladače nejde nastavovat profily k některým hrám (např. třeba FSky) přímo v menu v ovladačích ale je nutné použít externí udělátko. Dříve to býval nVidia nHancer, ten je ale nyní outdated a funguje omezeně, takže se místo toho používá nVidia Inspector. Jak to konkrétně nastavit (základní nastavení) je možné vytáhnout z threadu o VFR ČR scenérce, je tam poměrně aktuální step-by-step návod, který je sice pro FSX, ale pro FS9 lze použít úplně stejně.
By martinz
Tak pomoci nVidia Inspector se to dá pěkně nastavit bohužel nic furt nefunguje na FPS s Cesnou mám slabých 20FPS což je hodně málo.