VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum o reálném, nikoliv virtuálním, létání. Pro všechny problémy, zážitky a informace o opravdovém létání.
By roadmonster
Jsem se takhle dneska cestou z LKMT nudil a vymýšlel ptákoviny. Napadlo mě toto: Poletím s kolegou / kamarádem nějaký běžný VFR let, když v tom se z blíže nespecifikovaného důvodu dostaneme do lehkých potíží. Je celkem jedno, co by to bylo, pro náš případ řekněme, že půjde o reálnou možnost zavření oblačností. Na další postup budeme mít s tímto druhým mužem v kokpitu zcela opačný názor, třeba jeden bude chtít bezpečnostní přistání do terénu a druhý ne. Aby bylo na problém úplně zaděláno, tak řekněme, že letadlo jsem si půjčil já a do té doby jsem byl jasně PF i PIC zároveň. Jenže kolega má třeba ATPL a tedy podstatně vyšší rating (aby to nekolidovalo s naší hypotetickou oblačností, protože držitel ATPL bude mít stopro doložku IFR, tak řekněme, že letadlo není na IFR vybaveno). Existuje nějaký předpis/precedens, který mu na základě prokazatelně vyšší kvalifikace dává možnost, nebo přímo právo převzít odpovědnost za let? A jestli si pak rozbijeme držku, jak se bude špatné rozhodnutí posuzovat?
By Filip
Řekl bych, že pokud sis letadlo půjčil ty a jsi PIC (a sedíš na levé straně), tak o všem rozhoduješ ty a ostatní do toho nemají co mluvit. (samozřejmě u jednočlenné posádky). Všichni ostatní jsou pouze cestujícími. Určitě je dobré si nechat poradit, ale pokud by rada byla špatná, tak následky poneseš ty.

Pokud se mýlím, tak mne opravte. :)
By radbrad4
Přesně tak. Jako velitel letadla máš pravomoc s konečnou platností rozhodnout o provedení letu. I když má kolega tisíce hodin a tobě se jeho rada nelíbí, tak jsi velitel ty a rozhodnutí je na tobě. Je to tak i u vícečlených posádek - o problému se diskutuje, ale konečné rozhodnutí stejně vydá velitel letadla.
By roadmonster
No vida, tak nějak jsem si to myslel, ale stejně si úplně neumím představit, že bych takové autoritě dokázal účinně vzdorovat ;) (faktem ovšem je, že pokud se ani jeden z nás přímo nezblázní, tak k situaci úplně opačných názorů těžko dojde).
By Filip
K rozdílným názorům dojít může, ale ty bys měl být takový \"profík\" (i přes nižší licenci), abys situaci správně posoudil a provedl správné rozhodnutí. Ono z problému může vést více cest, dokonce mohou být i zcela protichůdné. Vždy je lepší jednat podle sebe a hlavně podle svých momentálních schopností, než se nechat natlačit do nějaké jiné situace, z které si již nebudeš vědět rady.
Příkladem může být i ono již zmíněné uzavření oblačností. V případě, že se ti zdá nejbezpečnější zvolit bezpečnostní přistání, tak to udělej. Je to lepší než se řídit radou, sice daleko zkušenějšího kolegy, který tvrdí, že tady létá často a že je to vždy stejné a že támhle za tím kopce je vždycky díra, kterou se dá proletět... V případě, že tam ta díra nebude tak se můžeš lehce dostat ze situace, kterou jsi uměl řešit, do situace, s kterou si již rady nevíš.
By Jindřich
[quote="roadmonster"]No vida, tak nějak jsem si to myslel, ale stejně si úplně neumím představit, že bych takové autoritě dokázal účinně vzdorovat ;) (faktem ovšem je, že pokud se ani jeden z nás přímo nezblázní, tak k situaci úplně opačných názorů těžko dojde).[/quote]
Pak už jen kdo má více síly při přetahování se o ovládání letadla :-)
By Filip
[quote="Jindra"][quote="roadmonster"]No vida, tak nějak jsem si to myslel, ale stejně si úplně neumím představit, že bych takové autoritě dokázal účinně vzdorovat ;) (faktem ovšem je, že pokud se ani jeden z nás přímo nezblázní, tak k situaci úplně opačných názorů těžko dojde).[/quote]
Pak už jen kdo má více síly při přetahování se o ovládání letadla :-)[/quote]
Tam hodíš 7500 a je to vyřešený :D
By roadmonster
[quote="Jindra"]Pak už jen kdo má více síly při přetahování se o ovládání letadla :-)[/quote]

Tak na tohle je nejlehčí odpověď - nejmenší sílu má letadlo samo, takže při rvačce by se vždycky jednomu z nás utrhla táhla k řízení a s trochou štěstí by zůstalo funkční řízení toho druhého, což by zároveň elegantně vyřešilo otázku, kdo z nás je PF a PIC :D

K tomu profesionalismu - dostali jsme se díky mým konkrétním příkladům do příliš konkrétní diskuze. Mně šlo prapůvodně o to, jestli existují nějaké příklady situací, ve kterých se PICem může prohlásit někdo, kdo jím původně nebyl (přestože původní PIC nepřišel o život a je stále při smyslech).
By Filip
[quote="roadmonster"]K tomu profesionalismu - dostali jsme se díky mým konkrétním příkladům do příliš konkrétní diskuze. Mně šlo prapůvodně o to, jestli existují nějaké příklady situací, ve kterých se PICem může prohlásit někdo, kdo jím původně nebyl (přestože původní PIC nepřišel o život a je stále při smyslech).[/quote]
Nemůže. Pokud by to udělal, tak je to vážně na 7500... :-)
By roadmonster
Nejsi sám. Slyšel jsem názor ATPL pilota, že by se radši nechal v kabině zastřelit, než v dnešní době nastavil 7500. Určitě to myslel s nadsázkou, ale bůhví, jak velkou.