VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
VACC-CZ novinky, změny a oznámení.
By Radizz
Dear pilots,

Let me inform you (in relatively great advance) about new AIRAC for FIR Praha.

!!! This AIRAC is going to be published on 27 DEC 10; however, it become effective from 10 JAN 11 !!!

The two weeks between the date of publishing and the date of efficiency are intended to give you any time to become familiar with new maps and revised standard operation procedures. This time is also meant as the time for the print out of the documents and the time for correction of possible mistakes.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

List of Changed Documents *:

- LKAA_LOWER.pdf (enroute chart)
- LKKA_UPPER.pdf (enroute chart)
- All Charts for LKPR.zip
- All Charts for LKPR.pdf
- All Charts for LKMT.zip
- All Charts for LKMT.pdf
- All Charts for LKTB.zip
- All Charts for LKTB.pdf
- All Charts for LKPD.zip
- All Charts for LKPD.pdf
- LKTB_PLT_SOP.pdf
- LKTB_SRA_SOP_SUP.pdf
- All Charts for LKLN.pdf
- All Charts for LKLN.zip
- All Charts for LKMH.pdf
- All Charts for LKMH.zip
- All Charts for LKBE.pdf
- All Charts for LKBE.zip

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To briefly revise: The new AIRAC is going to be published on 27 DEC 10; however, pilots start to use them after 10 JAN 11.

* List of documents can be extended; contingent extensions will be published in this thread.

Yours faithfully,
By Radizz
Vážení piloti,

dovolte, abych Vás (v poměrně velkém předstihu) informoval o novém AIRAC pro FIR Praha.

!!! Zmíněný AIRAC bude uveřejněn 27 DEC 10; stane se však účinným až 10 JAN 11 !!!

Dva týdny mezi datem uveřejnění a datem účinnosti jsou určeny k tomu, abychom Vám poskytli dostatek času pro seznámeni se s novými mapami a revidovanými provozními postupy. Dále také proto, aby jste měli dostatek času si nové podklady vytisknout či abychom společně odstranili případné chyby.

Seznam pozměněných dokumentů *:

- LKAA_LOWER.pdf (enroute chart)
- LKKA_UPPER.pdf (enroute chart)
- All Charts for LKPR.zip
- All Charts for LKPR.pdf
- All Charts for LKMT.zip
- All Charts for LKMT.pdf
- All Charts for LKTB.zip
- All Charts for LKTB.pdf
- LKTB_PLT_SOP.pdf
- LKTB_SRA_SOP_SUP.pdf
- All Charts for LKLN.pdf
- All Charts for LKLN.zip
- All Charts for LKMH.pdf
- All Charts for LKMH.zip
- All Charts for LKBE.pdf
- All Charts for LKBE.zip

Shrnutí: Nový AIRAC bude uveřejněn 27 DEC 10; létat podle nových dokumentů se však začne až 10 JAN 11.

* Seznam dokumentů může být rozšířen; o případném rozšíření budete informování v tomto vlákně.

Zdraví
By Radizz
Těch změn je tam tentokrát tolik (slepených několik reálných AIRAC dohromady), že toho bude k tisknutí opravdu hodně. Méně zkušeným pilotům bych doporučil vytisknout kompletně znovu.

Obecná poznámka: odmítám zde vypisovat každý arch, který byl nahrazen jednotlivě; vždy bude uveden pouze balík, ve kterém byly změny udělány (v případě méně rozsáhlých změn pak v čem změny spočívaly; např.: odstraněny vnější návěstidla).

Finta je na to jednoduchá:
i) otevřu si pdf v download centru,
ii) vezmu svoje mapy,
iii) u každé svojí mapy zkontroluji, zda se datum vydání (zpravidla vpravo nahoře) shoduje s datem obsahově totožné mapy v pdf download centra,

a) pokud ano, mapa je dále použitelná,
b) pokud se data neshodují (= datum v pdf souboru je mladší než na mé mapě), pak svoji mapu šetrně recykluji a tisknu za ni příslušnou náhradu z pdf souboru.
By Pavel
Za dobu svého působení na vatsimu mám ve skříni asi 20cm vysoký stoh oboustraně potištěných papírů s mapami... říkám si, že za 20 let si tím vytapetuju pokoj a budu vzpomínat jaké to byly doby kdy se lítalo podle radiomajáků, na letištích byly radionavigační zařízení pro přistání a po ploše se pojíždělo podle mapy, né podle LCD displeje... asi tu hromádku o podstatnej objem papírů zvětším :P

PB
By amalka
Jako nekoukal sem na LKPR AIRPORT CHART ale je nutné tuto sladit se scenérkou, tzn. NEAKTUALIZOVAT.
By Radizz
[quote="amalka"]Jako nekoukal sem na LKPR AIRPORT CHART ale je nutné tuto sladit se scenérkou, tzn. NEAKTUALIZOVAT.[/quote]

Jo. Toto je ale spíš na interní komunikaci.
By Radizz
Dear pilots,

Let me kindly remind you that the new LKAA VATSIM AIRAC 1/11 has been already published (since 27 DEC 10).

!!! All charts and documents become effective (start to be used) on 10 JAN 11 !!!

If you find any mistake, please inform me either in this thread or by the e-amil.

Best regards,
By Radizz
Vážení piloti,

dovolte, abych připomněl, že nový LKAA VATSIM AIRAC 1/11 již byl zveřejněn (k datu 27 DEC 10).

!!! Veškeré mapy a dokumenty se však stanou účinnými (začnou být používaný) dne 10 JAN 11 !!!

Pokud v materiálech najdete jakoukoli chybu, prosím informujte mě ať již v tomto vlákně, nebo prostřednictvím e-mailu.

Zdraví
By JAV
V průběhu roku došlo ke změně STAR LKPD RWY27 GOSEK1M --> GOSEK2M. Prosím pro úplnost doplnit taktéž.

Díky.
By Radizz
[quote="JAV"]V průběhu roku došlo ke změně STAR LKPD RWY27 GOSEK1M --> GOSEK2M. Prosím pro úplnost doplnit taktéž.

Díky.[/quote]

Provedeno.
By Radizz
Dear pilots,

There are two more files which were updated. These are:

Best,
By Radizz
Vážení piloti,

krom původně avizovaných dokumentů byli aktualizovány také:

Zdraví
By Tommy
Pardon, neberte si to nějak špatně, ale je fakt nutný tohle vše měnit? Já už nevím jak zařídit rychlejší objednání tonerů :mad: :( :)
By Čondra
[quote="Tommy"]Pardon, neberte si to nějak špatně, ale je fakt nutný tohle vše měnit?)[/quote]

Případné reklamace se posílají na ŘLP ČR

Jelikož nám stížnosti píše hodně virtuálních pilotů, máme na vyřízení Vašeho dotazu doopravdy 30 dní.

Děkujeme za pochopení, řízení letového provozu ČR
By Pavel
O co ti jde? Já nevim, mě stojí 1 vytištěná stránka asi korunu padesát a to mam inkoustovku. Kdyz mas laser tak tiskneš ještě levněji. Celej vatsim máš zdarma, tak co. Kdybys dělal něco do reálnýho lítání, tak za 1 letovou hodinu platíš tisíce, tady za pár desítek korun máš polítání na půl roku, možná víc.
By Tommy
[quote="Pavel"]O co ti jde? Já nevim, mě stojí 1 vytištěná stránka asi korunu padesát a to mam inkoustovku. Kdyz mas laser tak tiskneš ještě levněji. Celej vatsim máš zdarma, tak co. Kdybys dělal něco do reálnýho lítání, tak za 1 letovou hodinu platíš tisíce, tady za pár desítek korun máš polítání na půl roku, možná víc.[/quote]

No takhle jsem to nikdy nepočítal, nicméně je fakt že si na nic stěžovat nemusím.
By Čondra
Tomáši, ono i kdyby sis na něco stěžoval, tak Ti to je k ničemu. To nemyslím ve zlém. Ale VATSIM simuluje realitu, tak se promítají i reálné změny.. :) Já taky občas myslím, že tu tiskárnu uvařim. :)
By Dagger
A já ještě víc oceňuji létání s notebookem vedle na stole :D
By rc_czech
Hlavne toho neni tolik, teda neprochazel jsem vsechno, zatim jen LKPR (IFR) a tam treba jen pretisknout \"RWY31\" kde se meni IAF, u ostatnich priblizeni se o par stop zvyseje minumum (rucni oprava), u RWY24 se rusi OM a MM, prejmenovavaji se PROP SIDy RWY06, protoze se prvni zatacka netoci na NDB PR ale na PR619 (poloha zustala) plus nove RNAV (GNSS) priblizeni.
By mipeba
[quote="Dagger"]A já ještě víc oceňuji létání s notebookem vedle na stole :D[/quote]
Kolik asi odebere ten notebook elektřiny? Možná kdyby to někdo spočítal, tak vyjde levněji tisknout...
By Radizz
[quote="Tommy"]Pardon, neberte si to nějak špatně, ale je fakt nutný tohle vše měnit? Já už nevím jak zařídit rychlejší objednání tonerů :mad: :( :)[/quote]

No, jako jak pozor, to přece není každý měsíc... :)

Vždyť takováto velká změna je tak dvakrát do roka. Když se podíváš na reálný seznam změn, to tempo je úplně jiné... Jinak ano, chceme létat co nejreálněji, proto je potřeba se po čase (kdy se realitě trošku oddálíme) zase přiblížit.

Věřím, že úprava nebo tisk nové mapy nejsou zas tak časově/ finančně náročné.

K tomu, proč je ta aktualizace zhruba v tomto cyklu, blíže zde: http://www.vacc-cz.org/forum/viewtopic. ... 303#p77303
By Radizz
[quote="Dagger"]A já ještě víc oceňuji létání s notebookem vedle na stole :D[/quote]

Toto se ukazuje jako blbé. Výhoda papíru je, že si do něho člověk může udělat spoustu poznámek, popsat okraje, barvičkama vyznačit to, co je nejdůležitější..., to bohužel v pdf nejde.

Doporučuju to opravdu tisknout (i zdejší - služebně - staří matadoři mi určitě potvrdí, že mají mapy tištěné).