VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum o reálném, nikoliv virtuálním, létání. Pro všechny problémy, zážitky a informace o opravdovém létání.
By Pavel Muroň
V tom Rakovníku to byl bratr babičky mojí manželky. Blbost, machrovinka. Pilot přiletěl z německa, byli to kmarádi z mládí.
By off
[quote="amalka"]Nevíte kde bych našel popis nehody C-172 (OK-LKM) Brno - Slatina z roku 1997?[/quote]
No říká se o uvolněné sedačce toho dědečka - po vzletu se sešoupla dozadu a on se instinktivně chytil beranů... ale zpráva je kdesi v archivech, na netu není...
By Nathaniell
Co mají v těch příhrádkách, které si v tom videu řídící přehazujou?Nějaké poznámky, kde má letadlo povoleno sklesat atd.?
By SenorAmigo
To jsou takzvané stripy, kde si řídící posílali informace o letadlech. Když řídící letadlo předal na další stanoviště tak dotyčnému řídícímu předal i ten strip. To je ale již celkem minulost. Už se to dávno nepoužívá. V tom videu je to jen aby to zpřehlednilo dění.
By Radizz
[quote="SenorAmigo"]To je ale již celkem minulost.[/quote]

Papírové proužky jsou, pokud vím, minulost v Jenči (pořpípadě zpřesní místní, např. MQ). Na regionálních letištích se ale proužky, i v té fyzické podobě, pořád používají.

Aby sis uměl představit, co je tam napsaný a jak to vypadá, dávám do přílohy fotku čtyř stripů z Brna. Už asi tři roky mi tady leží kupka proužků, kterou mi dal jednou známý na jedné exkurzi, tak je to konečně k něčemu dobrý.
By dubajss
Prouzky z papiru se pouzivaj vsude krome ACC Praha, tam maj elektronicky.
- elektrostripy na obrazku, po nimy je vystup z CFMU - graf - predikce provozu v danem sektoru, v tomto pripade NSE low.

Obrázek
By SenorAmigo
Aha díky za upřesnění. Když jsem byl v Jenči,tak jsem se na to ptal a podle odpovědi jsem pochopil, že to myslí všude a nedošlo mi,že jen Jeneč je napřed :).
By Pavel Muroň
Ve Vodochodech si řídící připravoval čistý stripy na ty plastový kostičky dopředu. Jak někdo zavolal, začal proužek vyplňovat. Postupně tam dopisoval všechny instrukce které letadlu dával. Byl na stanovišti sám, takže nakonec, když letadlo předal, tak proužek sundal a přicvaknul jej k ostatním. Za směnu měl docela slušnej vějířek. Předpokládám, že pokud by u něj seděl ten další řídící kterému letadlo předává, dal by mu ten strip a ve vyplňování by pokračoval ten další ATCo.