VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Oficiální fórum Czech Airlines Virtual.
By Filip
[img=PunBB bbcode test]http://new.csav.cz/images/stories/banne ... 0lekce.jpg[/img]

Vážení piloti, ČSAv pro Vás připravilo již další výukovou lekci letů VFR. V lekci se zaměříme na to, jak správně připravit a naplánovat let. Délku lekce odhaduji na 3 hodiny.

[h]Termín byl stanoven na neděli 21. 11. 2010 od 19:00loc.[/h]

Briefing naleznete jako vždy na stránkách ČSAvirtual v sekci VFR koutek.

Akce je omezená maximálně devíti piloty, proto se nezapomeňte přihlásit v kalendáři akcí na webu.

Tato lekce je zcela klíčová pro další úspěšné pokračování ve výcviku VFR, jelikož další alespoň dvě lekce budou zaměřeny na navigační lety, které nelze zvládnout bez teoretické přípravy, která Vám bude poskytnuta právě na této lekci.
By Filip
Tak stále máme ještě 3 místa volná, takže piloti hlaste se!!! Kdo není pod ČSAv, a chtěl by se účastnit, nechť mi pošle email: filip.shrbeny(@)csavirtual.cz
By Filip
Děkuji všem za účast na včerejší hodině. Slibovaný domácí úkol dodám brzy.

Dovolím si všechny upozornit na zcela unikátní VFR soutěž, která vypukne již tuto neděli. Máte ideální příležitost otestovat a utužit svoje čerstvě nabyté schopnosti z plánování letu. Účast pro všechny piloty VFR koutku je povinná! :)

http://www.vacc-cz.org/forum/viewtopic.php?pid=75597
By Filip
Vážení účastníci, Vánoce jsou pryč, tak bych Vás rád požádal o zaslání domácího úkolu, ať se můžeme posunout k další lekci. Úkol nebyl nikterak dlouhý; na jeho vypracování jste měli měsíc a půl...
Úkoly pošlete do 23. 1. 2011.
Díky :)
By śumys
Hezký den,

začínám s MS FS X a s pilotováním obecně a chtěl bych pár rád. Všude okolo je spousta placených addonů a spousta čtení. Chtěl bych se zeptat jestli by nebyl někdo, kdo by mě vedl. Poradil co nainstalovat, co koupit atd... Je mi jasné, že budu muset něco investovat a tak bych se chtěl zeptat, zda má cenu koupit přiručku pilota PPL nebo stačím s tím co je na netu. Určitě bych chtěl začít na VFR s něčím malým, ideálně C152 , 172 a postupně pokračovat dál na IFR. Pokud by to bylo možné, tak bych upřednostnoval co nejrealističtější trénink, jak to simulátor dovolují.

Docela mě zaujmul tento kurz VFR a chtěl bych se zeptat, zda plánujete startovat něco podobného od začátku ?
Já můžu nabídnout akorát zápal pro letectví a chuť a výdrž hodně číst a učit se.

Díky a hezký den.
By Pavel
Pro začátek nemá smysl nic kupovat, vše potřebné tu máme. Pokud (a to z toho příspěvku docela vyplývá) to dotyčný bere vážně, rozhodně bych začal VFR létáním. CSAv maj na svém webu pěkný balík dokumentace pro Cessny. Nějaká free cessna se dá na netu určitě sehnat, tam zas takové rozdíly mezi free a payware jako u dopraváků nejsou. No a konkrétní věcí ohledně komunikace, létání okruhů a přeletů jsou na výše zmíněné wiki. Takže směle do toho!

PB
By śumys
Moc díky za odpověďi. Přece jenom je ale standardní ČR v FS X docela ošklivá a co si budeme povídat, při VFR jde i o tu \"grafiku\". Chvilku jsem hledal na netu, ale mám trochu zmatek v různých typech scenérií. Moje otázky:

Jak se rozdělují scenérie do FS a co přesně znamenají výrazy pro FS jako ortomapa, cell, atd..

Jaký je rozdíl (typově) mezi dejme tomu:

Ground environment X Europe
Ultimate terrain X Europe
FS Global
VFR ČR, která je volně ke stažení (16 GB)

a nakonec jaký je rozdíl mezi tímto a těmi úchvatnými sceneriemi, co jsou placené jako FS X Switzerland či neskutečné mapy od FTX-Orbix (naprosto mi spadla čelist, když jsem to viděl na videu)

Poslední otázka je jakou roli v tom hrají potom placené i neplacené letiště ? Pouze zpřesňují a přidávají 3D objekty ? Moc děkuji a omlouvám se za asi hloupé dotazy, ale nainstaloval jsem FS X nedávno a vůbec nemám zkušenosti.

Nejdemi o nějáké hádky co ne je nejlepší, ale spíš o to co je co typově a jak se to dá kombinovat. Abych pak s tím neměl nějáké problémy nebo naprosto jiné očekávání. Děkuji
By Pavel
Obecně pro FSku existují terény nebo textury. Textury dále dělíme na fototextury a nějaké obecné.

ortomapa = fototexturyy = VFR ČR 16GB
cell = obecné textury rozmísťované podle nějakého klíče (tj na úrovni default terénu, ale většinou mnohem podrobnější)... osobně si nemyslím, že by to v dnešní době k něčemu bylo

Ground environment X Europe (GEX) komerční obecné textury... obecně dobré jen jako zpestřední např pro IFR abych při letmém pohledu z okna nad Českem nekoukal na defaultní FSkovou polopoušť, jinak u VFR nanic

Ultimate terrain X (UTEX) = komerční klíč rozmísťující obecné textury (ať už ty defaultní nebo ty z GEX). Kdysi to bývalo jediné řešení pro VFR aby alespoň silniční síť trošku odpovídala reálu, v dnešní době podle mě pasé, možná tak jako nouzové řešení pro VFR lety do oblastí, které nemaj fotoscenérku (=ortofoto). Navíc docela HW náročné.

FSGlobal = terén. Obsahuje pouze výškové 3D údaje, na které FSka umísťuje to, co má (tj buď fototextury, nebo tam kde foto nemá tak obecné textury. Velmi velmi dobrý addon, pro VFR jedna z must-have věcí.

VFR ČR = fototextury LKAA, pro VFR must-have, v kombinaci s FSGlobalem nářez!

FSX Switzerland (zde známý jako Swiss Pro) = fototextury + terén + 3D orientační oběkty (kostely, komíny,...) v jednom balíku. Tj Švýcaři si nemusí kupovat FSGlobal a k tomu tahat 16GB z netu, ale koupí si Swiss pro a hotovo. Navíc je to v luxusním rozlišení (lepším než LKAA VFR). Pro VFR létání ve Švýcarsku must-have.

ORBIX = terén + fotoscenérka + velmi velmi propracované 3D objekty nějakého (obvykle relativně maláho) území. Vypadá to hezky, ale na můj vkus zbytečné plýtvání výkonem PC (např 3D trávu v FSce fakt nechci, za cenu ztráty FPS). Bohužel pro naše luhy a háje s můžeme nechat dále zdát.

Ohledně kompatibility těchto velkých scenérek a scenérií letišť - v pohodě. Letiště jsou technologicky úplně jiné scenérky, které FSka umísťuje vždy NAD tyto scenérky krajiny, tj bezproblému. Jediné co tyto velké scenérky eliminují je autogen (což je VÝHODA).

Závěrem: Stahnul bych VFR ČR 16GB a scenérky nějakých letišť a popřípadě orientačních bodů (vše na flightsim.cz) a vyzkoušel jak dobře vám s tím půjde FSka a jak Vás létání chytne. Pokud ano, tak bych doplnil ještě o FSGlobal.

PB
By Filip
Vážení piloti,
z časových důvodů a také hlavně kvůli tomu, že někteří účastníci (Radim Bradáč, Miloš Král, Robert Skribuckij) stále ještě neposlali hotový domácí úkol, se VFR koutek pozastavuje. Začátkem července bude opět spuštěn spolu s náborem nových pilotů. Také se můžete těšit na výuková videa a další podklady.

Janu Sosnovi a Tomáši Vobořilovi za jejich poslané úkoly děkuji, opravím je a případné chyby probereme individuálně.

Filip Shrbený
ČSAV GA Instructor
By oupa
Rozumný krok Filipe, díky. Mě taky došel trochu dech, ale rád bych se k tomu vrátil v létě.