VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Vše co nepatří jinam a přesto může ostatní zajímat.
By ONDR4.cz
Příští launch (mise STS-132) je naplánován na 14. května ve 20:28 SELČ a bude to bohužel úplně poslední start raketoplánu Atlantis :\'-(
By ONDR4.cz
Atlantis by měl přistát dnes v 14:48 SELČ, ale okolo KSC jsou nějaké přeháňky, takže si počkejme na GO/NO-GO, které bude cca v 13:12 SELČ.
By DngrsKuzle
docela si davaji na cas s podvozkem
By ONDR4.cz
Při podzvukových rychlostech je klouzák raketoplánu 4,5:1. To bych si dával načas taky :).
By DngrsKuzle
No ja ho prave vubec nevidel, az najednou nad drahou byl venku. A co jsem slysel, tak davali right overhead approach :)
By storry
Vím, že se jim říká \"létající cihla\".
Ten výše citovaný poměr 4,5:1 - kluci, prosím, vysvětlete mi to.....s nějakým příkladem, mohu-li si ještě poroučet ;)
By Filipos
Stručně: poměr dílu vzdálenosti uletěné ku dílu výšky při tom ztracené. Takže raketoplán na uletěnou vzdálenost 4,5km ztratí 1km výšky, což je poměrně hodně brutální.

Tento údaj se udává při optimální klouzavé rychlosti (velké jety mívají cca kolem 210 - 250 KIAS). Zajímavé je například i to, že klouzavost nezávisí na hmotnosti letadla, ale na poloze CG (těžiště) už ano. Čím více je těžiště vzadu, tím lépe éro klouzá a naopak.
By Filipos
Hehe, jo :) 142ka třeba je sice krásná, ale padá jako šutr. Prý je to ale paradoxně lepší při řešení nouzáků, že piloti nepodlednou při vysazení po vzletu \"volání divočiny\" letadlo otočit zpátky a protože ani nemají čas přemýšlet, sednou před sebe, jak se sluší a patří :)
By storry
[quote="Filipos"]Stručně: poměr dílu vzdálenosti uletěné ku dílu výšky při tom ztracené. .......[/quote]
Bingo Filipe! Ty mě znáš, tak víš, že nekecám. Fakt jsem si to tak představoval, že to tak bude. Díky, hodnej chlapec. :)