VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Pro otázky ohledně software a připojení na VATSIMu. SB, FSInn, ASRC, VRC, EuroScope, ServInfo, ActiveSky a další.
Ahoj.
Koupil jsem nový PC, používám pořád stejný SW. XP, FS9. Mam problem s SB4 je nějáký němí myslim tím když přepnu frek. nebo dostanu nějakou zprávu, vždycky to vydávalo zvuky ,zabzučelo, píplo nebo tak. teď nic ,je to dost blbí kolikrát si ani nevšimnu že mě někdo něco chce. Mikrofon při nastavení v optionu je slyšet dobře ,v online nevim ještě jsem ho nezkoušel. Už jsem SB několikrát přeinstaloval ale nic platný . nemáte s tím někdo nějakou zkušenost už nevim co s tím.
Díky Petr
By Pavel
SB4-Start-options, dole kolonka Sound, vybrat akci a zkontrolovat jeslti je tam dobře přířazen zvuk?

Jinak v kombinaci s winxp a FS9 nevidmi důvod proč používat SB4, zlatá SB3 hele.
[quote="Pavel"]SB4-Start-options, dole kolonka Sound, vybrat akci a zkontrolovat jeslti je tam dobře přířazen zvuk?

Jinak v kombinaci s winxp a FS9 nevidmi důvod proč používat SB4, zlatá SB3 hele.[/quote]

no na http://squawkbox.ca/downloads/ snad už ani jiná verze neni než 4 , ale asi sb3 budu mít někde na CD . porovnával jsem nastavení s notbukem tam mě to funguje normálně a je to stejný tam asi chyba nebude, asi mam podezření na zvukovku , mam desku Asus M4A78 AM3, ta má integrovanou zvukovku VIA HD Audio . Když jsem to koupil tak jsem tam měl VISTY ale FSiska mě na nich vůbec nechodila pořád to padalo ,ona už ta instalace stala za prd. pořád to něco chtělo no prostě hrůza , tak jsem tam dal XP a právě ta zvukovka vůbec na XPčkách nechodila vůbec nešla nainstalovat až když jsem naintaloval service pack3 a ješte nějaký HD ovladače z netu tak začla chodit .Běhá docela dobře ale asi jen to SBčko sní má trochu problém.
By PavelS
Jako jednak myslím, že SB4 je universálně doporučený soft pro cokoliv (XP,Vista, FSX, ..) teď (SB3 už ani není) a hlavně myslím, že to nemůže být zvkovkou. Pokud jede voice a nejdou jen \"zvukové effekty\", tak bych viděl opravdu chybu v nepřiřazení správného souboru .wav k dané situaci, což by odpovídalo i té přeinstalaci.

Podle mne jde udělat ručně dodatečně, my jsme ty zvuky v radarech i měnili.
[quote="PavelS"]Jako jednak myslím, že SB4 je universálně doporučený soft pro cokoliv (XP,Vista, FSX, ..) teď (SB3 už ani není) a hlavně myslím, že to nemůže být zvkovkou. Pokud jede voice a nejdou jen "zvukové effekty", tak bych viděl opravdu chybu v nepřiřazení správného souboru .wav k dané situaci, což by odpovídalo i té přeinstalaci.

Podle mne jde udělat ručně dodatečně, my jsme ty zvuky v radarech i měnili.[/quote]

Pavle dík sice mě to hlava nebere ale dal jsem tam ted ty SB3 a chodí to dobře.
By Albert
Ahoj,
žádám o pomoc. Poteboval bych zjistit, jak nastavit SB3 s FSX na aktualizaci počasí. Já se přihlásím na síť a dám aktualizovat počasí, ale absolutně se mi to nezhoduje, takže mám jiný QNH v FSX a jiný je reálný z METARu.
Dál jestli nasavit v FSX počasí reálné (aktualizované, nebo je to jedno?
Potom ještě dotázek, jestli je fuk nastavení času (den, noc) oproti realu. Například chci udělat VFR let, ale na síti je ATC převážně večer, tak jestli si můžu nasavit třeba 13:00, když skutečně je 20:00?
díky!!!!!
By George_L
[quote="Albert"]Ahoj,
žádám o pomoc. Poteboval bych zjistit, jak nastavit SB3 s FSX na aktualizaci počasí. Já se přihlásím na síť a dám aktualizovat počasí, ale absolutně se mi to nezhoduje, takže mám jiný QNH v FSX a jiný je reálný z METARu.
Dál jestli nasavit v FSX počasí reálné (aktualizované, nebo je to jedno?
Potom ještě dotázek, jestli je fuk nastavení času (den, noc) oproti realu. Například chci udělat VFR let, ale na síti je ATC převážně večer, tak jestli si můžu nasavit třeba 13:00, když skutečně je 20:00?
díky!!!!![/quote]

No, to že je jiný METAR na VATSIMu a v reálu je docela možné, na síti se řiď tím co je na síti. Měl bys používat VATSIM počasí, stáhnout ho umí i ActiveSky.
Je na tobě, jakou denní dobu si nastavíš. Možná jen hýbat s hodinami a minuty nechat podle reálu - kvůli případným časovým informacím od ATC.
By PavelS
Jo, eště bych podotkl, že právě prototo se při počátečním kontaktu s ATC dává QNH a někdy i čas (minuta).

Toto srovnání má odbourat nesoulad mezi špatně updatovaným VATSIM-počasím v letadle a počasím ATC (nikoliv tedy ověřit nesoulad mezi VATSImem a reálem). Jak psáno výše, VATSIM počasí nemá de facto nic společného s počasím reálným.
Různí pseudorealisté se snaží stále používat reálné METARY, ale to je zásadně chybné - VATSIM simuluje realitu v jiných věcěch, než že právě začalo sněžit a na VATSIMu začne za hodinu.

Čas : ano, je výslovně povoleno používat jakokoliv denní dobu, jen by se měla shodovat minuta dané hodiny.
Jinak znova a znova : vše je v kostce zde.
By Albert
[quote="Jindra"]Taky mne to hned napadlo. Třeba Martin myslí SB4.[/quote]

Jo, opravdu myslím SB3, mam visty a FSX a rozběhal jsem komunikaci a připojení přez SB3. Fungovat to funguje, ale občas to spadne.
Nic méně problém mi to neřeší.
Zkusil jsem nainstalovat SB4, ale jsem tam, kde jsem byl předtím.
Je třeba pro aktualizaci počasí v FSX přez SB4 něco speciálně nastavovat, kromě autam. aktualizace v SB4?
Nebo musím mít ještě nějákou utilitku?
SB4 mě vyhodí hlášku Wather updatet using wather at LKPR, tak předpokládám, že je počasí zaktualizované, ale opak ja pravdou.
Nožná jsem tupej, nebo tak něco a le fakt please o radu.
By kratochj
[quote="Albert"]SB4 mě vyhodí hlášku Wather updatet using wather at LKPR, tak předpokládám, že je počasí zaktualizované, ale opak ja pravdou.[/quote]
Tohle mi dela taky a nevim si s tim rady. Je to nekdo chytrejsi?
By George_L
[quote="kratochj"][quote="Albert"]SB4 mě vyhodí hlášku Wather updatet using wather at LKPR, tak předpokládám, že je počasí zaktualizované, ale opak ja pravdou.[/quote]
Tohle mi dela taky a nevim si s tim rady. Je to nekdo chytrejsi?[/quote]

Doporučuji postavit se na nějaké letiště s ATC a ATISem. Až vám to napíše WEATHER UPDATED, můžete si porovnat svůj METAR s informací o počasí v ATISe. Nebo se prostě ATC zeptejte. Oba byste měli mít VATSIM počasí = stejné. Nevím, jestli jste podobné porovnání dělali, rozhodně neporovnávat s real (jak již bylo uvedeno výše). Taky se nenechte zmást tím, že se počasí moc nezmění. pro lepší mráčky apod. je dobré mít ActiveSky, ale to je jen grafická stránka, počasí z VATSIMu musí umět stáhnout i samostatně nainstalovaný SB.
By Albert
To reálné počasí bylo myšleno počasí, které je simulované na síti Vatsim. Ne reálné z Prahy nebo metaru mimo Vatsim.
Omlouvám se za špatnou intrpretaci.

Právě tím jsem přišel na tento problém. Stojím na LKPR a odposlechnu ATIS. Zadám QNH, které mi uvádí ATIS a ejhle výška kterou ukazuje budík je odost jiná než zkutečná výška LKPR.
Proto to řeším. Nebo jestli se mám na to vybodnout a dát reset B tím dostanu zkutečnou výšku pro odlet a vše vyřeším na převodní hladině, ale ATC hlásím odposlechnuté QNH.
Myslím si že prostředí ve FSX by se pro zdařilou simulaci mělo shodovat s údaji od ATIS.

Jen dejte vědět, jestli si to myslím zprávně.
By Pavel
To je divné, hodně divné. 1) SB3 prý vůbec nemá být kompatibilní s FSX, nechápu jak jsi ho tam nainstaloval
2) samozřejmě že MUSÍ stačít pouze aktualizace z SB, není potřeba další software, kteří někteří z nás používají (ActiveSky - udělá ti hezčí bouřky, srážky,...)
3) postav se teď na LKPR s nějakým letadlem, připoj se k vatsimu a počkej až ti SBčko aktualizuje počasí. Potom zmáčkni B a podívej se na výškoměr, na jakou hodnotu se nastavil (jestli na standardních 1013hpa, resp 29,92 inHg, což by odpovídalo tomu, že SB vůbec nemá přístup do FSkovýho počasí, nebo jeslti vzal počasí \"jiné\", tj QNH třeba 1015. Porovnej s aktuálním vatsim počasím které získáš příkazem .metar lkpr (toto vypíše aktuální platné vatsim počasí, nikoliv to, co máš v FSce).
4) Napiš výsledek
5) pro vyhnutí problémů bych SB3 v FSX vůbec nepoužíval, od toho je SB4
6) prověř aktuálnost FSUIPC. Popřípadě odisntaluj SB3 i SB4, aktualizuj FSUIPC, nainstaluj SB4.
By Albert
[quote="Pavel"]To je divné, hodně divné. 1) SB3 prý vůbec nemá být kompatibilní s FSX, nechápu jak jsi ho tam nainstaloval
2) samozřejmě že MUSÍ stačít pouze aktualizace z SB, není potřeba další software, kteří někteří z nás používají (ActiveSky - udělá ti hezčí bouřky, srážky,...)
3) postav se teď na LKPR s nějakým letadlem, připoj se k vatsimu a počkej až ti SBčko aktualizuje počasí. Potom zmáčkni B a podívej se na výškoměr, na jakou hodnotu se nastavil (jestli na standardních 1013hpa, resp 29,92 inHg, což by odpovídalo tomu, že SB vůbec nemá přístup do FSkovýho počasí, nebo jeslti vzal počasí "jiné", tj QNH třeba 1015. Porovnej s aktuálním vatsim počasím které získáš příkazem .metar lkpr (toto vypíše aktuální platné vatsim počasí, nikoliv to, co máš v FSce).
4) Napiš výsledek
5) pro vyhnutí problémů bych SB3 v FSX vůbec nepoužíval, od toho je SB4
6) prověř aktuálnost FSUIPC. Popřípadě odisntaluj SB3 i SB4, aktualizuj FSUIPC, nainstaluj SB4.[/quote]

Zkusil jsem to porovnání a máš pravdu. Postavím se na LKPR a QNH v FSX se po aktualizasi neshoduje s aktuálním počasím na Vatsimu.
Projdu ještě to FSUIPS abych zjistil víc. díky
By OK-SPA
SB4 již pro spojení s FSX nepoužívá FSUIPC, ale SimConnect. To je také důvod proč aktualizace počasí SB4 -> FSX nefunguje (funkce byla závislá na FSUIPC). Nebo to někomu z vás funguje?
By Albert
[quote="Pavel"]No, a jaké je? 1013, nebo jiné?[/quote]

Je 1013 standartní QNH, tak je to jasný. SB4 u mě vůbec nemá přístup do aktualizace v FSX. Ještě jsem zkoušel jiný nastavení v FSX jako například 1 - uživatelem definované, nebo aktualizované každých 15min, ale neaktualizuje to podle Vatsimu.
Vyřeší mi to třeba Aktive sky?
By Pavel
No ActiveSky X teoreticky jo, ale prakticky mi to přišlo zabugované zase v jiných ohledech. Co FSInn? Ten má vlastní WX engine, který funguje dobře.
By tmx
Osobně můžu Active Sky Advance jen a jen doporučit, dá se říct, že jde absolutně o nejužitečnější addon, ačkoliv stojí dost.
By PavelS
No na foru htttp://forums.vatsim.net se dočtete, že není vůbec žádná vazba mezi SB4 a FSX ohledně počasí a že řešení jsou dvě : použít vlastní počasí v FSX a nebo nějaký addon , čili Active Sky.

Čili otázka spíše je, proč se neaktualisuje vlastní počasí v FSce.

Jinak znova opakujio, že vzheledm k počtu uživatelů (>200 000) je většina problémů již nějak pořešena na výše jmenovaném foru (v tomto případě v sekcii Squawkox).
By amalka
No mě ASA ve FSX dělá to samý co dělala i ASX, při letu třeba FL240 z ničeho nic nahodí úplně jiný vítr, takže letadlo najednou vlítne do overspeedu. Nebo metar pro FLxz říká třeba 180/45 a ve FSX mám tedy 180/45 který se ale stáčí během 10ti vteřin na 270/45 (což by mě nevadilo), jenže pak skokem skočí zpět na 180/45 a zase se 10 sekund stáčí. Nevím jestli ve FS9 dělal wind smoothing AS nebo FSUIPC ale ve FSX to prostě dělá psí kusy. Už jsem to několikrát reklamoval a protože se hifisti k podpoře moc nemají, budu to asi vracet.

FSInn naopak funguje perfektně, bohužel jen do FL245 kde následuje známý problém mezi FSInnem a SimConnectem, kde se přestane přenášet správná TAT.

Prostě ani ASX, ASA nebo REX není jednoduché a funkční řešení pro FSX jako bývala ActiveSky pro FS9. Navíc nic z toho netahá VATSIM počasí, resp AS jen omezeně s předvyplněným FPL a poslední dobou se počasí na AS serverech za tím VATSIMovským dost opožďuje. Prostě mizérie, ostatně jako se všemi leteckými simulátory posledních 5 let obecně. Pusto a prázdno.