VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum o reálném, nikoliv virtuálním, létání. Pro všechny problémy, zážitky a informace o opravdovém létání.
By Filip
Ano. Narážím na bezpečnostní prohlídky na letištích. Reaguji tak na link od JL v paralelním vlákně: http://cestovani.idnes.cz/teroristou-sn ... igsvet_tom

Myslíte, že je to správné? Jste pro nebo proti? Přispívá to bezpečnosti leteckého provozu? Neodradí to všechny od cestování letadlem (včetně teroristů)?

Osobně se domnívám, že dnešní bezpečnostní prohlídky jsou přehnané. A bude se to ještě horšit. Za chvíli nám před vstupem do letadla seberou i mobilní telefony, notebooky, peněženku, klíče...nakonec budeme cestovat v nočních košilích?
Měli bychom spíše zacelit velké bezpečnostní díry, pro příklad uvedu situaci kdy: přistáli jsme v LKKV Cessnou. Poté jsme šli sami přes hlavní apron zaplatit poplatky. Klidně mi mohl cestou vypadnout do trávy třeba nůž, výbušnina atd... Stejnou cestu pak měli cestující, kteří nastupovali do ATR…

Reagujte, zajímalo by mne, zda se na to díváme všichni podobně.
By PavelS
Jako jedna z nejlepších odpovědí na toto téma je ve vlákně s reportáží z Radia Beat (přísp. č. 43), který na lapidární otázku \"Co je nejlepší obrana proti terroristům?\" odpověděl dotyčný naprosto jednoznačně: \"Cestujícící. Oni ho zpacifikují.\"

V podstatě souhlasím s tímto názorem a zobecňuji tak, že nakonec stejně rozhoduje postoj a schopnosti konkrétního jedince a ne byrokratická mašinerie, jako ostatně ve všem.

V podstatě tím říkám, že celá šaškárna s jakýmykoliv bezpečnostními kontrolami má význam omezený, což bych dokladoval zhruba tak, že mi není známo, kdy kontrola při prohlídce odhalila a zpacifikovala opravdového terroristu, tj. našli někoho, kdo opravdu chtěl vyhodit neco do vzduchu a toho sebrali (toto je mimochodem k hlubokému zamyšlení). Naproti tomu je mi známo mnoho případů, kdy dotyčný byl nějak zpacifikován cestujícícmi nebo jednoduše konrétním jednotlivcem.

Západní civilizace má tu vlastnost (u nás zatím nedoceněnou), že přes všechny kecy, podobná omezení elementární principů dokáže dlouhodobě eliminovat, čili se lze domnívat, že i tento pajev po nějaké dopbě, byť možná i po řadě kotrmelců, bude přeměněn do stravitelné podoby.
By Filipos
Amen. Když mi na letišti vyhodili šampón, fakt jsem nevěděl, jestli se mám smát nebo brečet. Ani jsem se nehádal, že ho těch 250 ml ani nebylo...
By mipeba
Přecházel jsem pěšky Izraelské hranice a mohu potvrdit zacházení se slečnou v článku.
Braly mi stěry z mobilu, pasu, peněženky a dalších věcí jesli tam nejsou zbytky výbušných látek. Pokračovaly šikaniozní otázky.
Shrnout to lze: šikana lidí a paranoidní strach že mi někdo chce za každou cenu ublížit.
By tmx
Jj, v Tabě jsem taky překračoval hranice (ale já přilétal do Izraele a do Egypta si jen odskočil) a ač jsem se snažil uplatňovat na ty osmnáctky kouzlo své osobnosti, zrovna na tyto to neplatilo... Nebo možná si mě tam naopak chtěla co nejdýl užít? :) Každopádně toto mi vůbec nevadilo oproti stresu a tomu bordelu na egyptské straně hranice...
By Ondra
některé opatření jsou uplně postavené na hlavu. kontrolou ještě projít lze pokud tam jdu jednou nebo dvakrát denně, ale někdy je potřeba se jí podrobit víckrát a obzvlášt teď v zimě to stojí za to :( . Navíc mi to připadá, že ten přístup neni stejný pokud jdu vchodem pro posádky např. v Brně a tady v Praze. Někdo z úřadu je asi dobře placený za to že občas vyzkouší něco nového a zkusí pronést nějakou věc, po které hned následuje protiopatření. viz jak se vyndavaly i baterky z notebooků. A korunu tomu nasadí při školení kde nám vyprávějí \"jak se pozná terorista\", \"co mam dělat když mě zavolá na telefon a bude chtít požadavky\" sice nechápu kde na mě vezme terorista číslo...? a \"jak se mám chovat když s nim budu mluvit a jak se ho ptát na důležité věci\" pak už si to moc nepamatuji, pce jsme hrláli proti sobě s jedním kapitánem LODĚ :) . To mě tak připomíná, zase si budu muset vyběhávat bezpečnostní školení. Nechápu proč takové formuláře musíme mít, když nás stejně na bráně ošahávají jako kdyby jsme ho neměli. Buď tedy ta Bezpečnostní prověrka je uplně k ničemu, nebo ty kontroly, když dostanu certifikát o lustraci...?
Spíš mi to připadá docela dobré \"jisté\" zaměstnání, dohlížet na leteckou bezpečnost pod nějakým úřadem (firmou) a kontrolovat funkčnost opatření. Nehledě na to kolik s tou prací je spojeno dobře zaplacených lidí. Neřikám že letecká bezpečnost neni důležitá, ale když jsem párkrát procházel přes rám a pípal tak jsem se ho ptal jak je to možné a on řikal, že občas \"cvičně\" i když člověk nic u sebe nemá tak to pípá. stejně tak při projíždění příručního zavazadla rentgenem v něm můžete vidět nůž nebo pistoli, tak to prý je tam aby se cvičila pozornost obsluhy rentgenu. ten vám pak následně proštrachá zavazadlo s nulovým výsledkem. Neumim si představit nasazení svlékacích scannerů a jestli tam dají taky cvičně drogy do tělesných dutin, tak se děsim toho, že nám budou strkat pendrek do pr...e
mimochodem to letadlo se kterým procestovala Slovákům výbušnina na Ostrovy je pronajmuté od ČSA tak doufám že všechnu našli a nic tam nenechali. :)
[quote="tmx"]Každopádně toto mi vůbec nevadilo oproti stresu a tomu bordelu na egyptské straně hranice...[/quote] Když už jsme u Egypta, tak mě docela překvapilo, že tam vypisují palubní vstupenky ručně -> i když letíte jako rodina, tak nesedíte spolu. Ty hranice byly taky zážitek, do autobusu vlezl udělat pasovou kontrolu chlap s bouchačkou za pasem (schálně měl poodhrnutou košili, aby byla vidět :)), všude okolo ozbrojené hlídky. Připadal jsem si jak v jiném světě.
By Tommy
Upřímně řečeno,v Athénách nám při cestě zpět tak vybrali kufr,že jsem měl skoro pocit že jsem terorista,když mám v kufru sprcháč o obsahu 110ml. ;)
Je to fakt až moc přehnaný a myslím si že se snad celníci snažej letecku dopravu potopit :)
By PavelS
No, celníci se určitě dopravu potopit nesanžej.
Ale dobrá zpráva je, že od někdy (2012+?) bude tuto - o nádobkách s neznámými tekutinami na palubě - nařízení zrušeno.

Úžasný.
By Tommy
[quote="PavelS"]No, celníci se určitě dopravu potopit nesanžej.
Ale dobrá zpráva je, že od někdy (2012+?) bude tuto - o nádobkách s neznámými tekutinami na palubě - nařízení zrušeno.

Úžasný.[/quote]

Tak to je celkem dobrý :)
[quote="PavelS"]No, celníci se určitě dopravu potopit nesanžej.

Úžasný.[/quote]
2012 je konek světa, ne? Potom už to bude fakt asi jedno :)
By Tommy
[quote="Jindra"][quote="PavelS"]No, celníci se určitě dopravu potopit nesanžej.

Úžasný.[/quote]
2012 je konek světa, ne? Potom už to bude fakt asi jedno :)[/quote]

Tjn :D