VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jak létat, navigovat, komunikovat? Toto je forum kde dostaneš odpověd.
Je to klasický non-RNAV SID, takže ho je možné zaletět bez FMS. Ten bearing 041° je od NDB OKR (391), takže musíš točit tak, abys ho zachytil. Je velká tolerance a pohodlně to jde v HDG módu.
On ke kazdému SIDu je i ústní popis, co a jak se má letět. V rámci zjednodušení se tyto listy, s popisem, nedávají do VATSIM mapových balíčků, protože postup lze obvykle vyčíst i jen z map. Zájemci se mohou podívat do AIPu, kde to je volně k stažení, nebo se zeptat zde.
Obecně platí co píše FM, že tolerance jsou velké, v podstatě nekonečné, a ATC tuto zohledňuje. Na druhou stranu by se měly dodržovat elementární pravidla, typ.: netočit pod MSA apod.
Na třetí stranu, BERVA je SID slovenský, čili se je třeba obracet s dotazy na neexistující divizi VACC-SK .
By DngrsKuzle
Zajimalo by me, jestli nekdo zkousel letat s mapami zobrazovanymi jen na notebooku, neco jako ten pomocnej displej v A380, B777 :D Na mapy padne strasnyho papiru a inkoustu/toneru. Mam jakysi chratviewer, kteremu zadate cestu do slozky s mapami a on uz je pak roztridi podle letist a je to malinko prehlednejsi.
Ondro, kedysi som to skusal, mal som dokonca este starsi JeppViewer s databazou cca 2004/2005, ktory zobrazoval podobne ako ten Chartviewer. Osobne mi to nevyhovovalo. Treba skusit, kazdy ma ine poziadavky, mne max vyhovuju papiere. Na notebooku som to nevidel detailnejsie, potom som musel zoomovat a podobne, oberalo to o cas...
Taky vyzkoušeno na notebooku vedle na stole... z praktického hlediska nejlepší vytištěné mapy mít před sebou tj. co zrovna potřebuju. Možná je to otázka zvyku.. ale snad v 777 (reál) jsem viděl na fotkách nějaký viewer po straně, co to zobrazoval.
Poslední dobou vlastně pouze notebook, šetřím lesy. :) Papírové jen na vfr. Na letiště, kam létám často, mapy vlastně nepotřebuju, létám/jezdím po paměti, a kam letím jednou, nemá smysl si tisknout mapy! :D
LKPR mám vytištěné z roku 2006.
Na menších jetech maj v reálu frajeři PDAčka na zobrazování chartů ;) Já si nejdřív všechno tisknul, poslední dobou od toho upouštím... při počtu letišť a aktualizacích je to skutečně škoda lesů...
Pro mě je chartviewer a další věci napytel, prostě si na stůl položím eeepc, v něm mám QRH k letadlu, všechny tabulky pro plánování a vždycky před letem si do něj hodím mapy na cestu. Tj ručně postahuju z netu PDFka a hodim si to tam do složky a pak při letu jen vybírám. Samozřejmě letiště kam lítám často, nebo kde řídím mám vše vytištěno.

Poznámka k tisku - jako ideální možnost se jeví tisknout mapy 2 na jednu stranu A4 a oboustraně, tj 4 mapy na list. Mimo LKPR LKTB LKMT a LKKV a enroute takhle teď tisknu všechny IFR mapy a je to naprosto v pohodě!
[quote="Pavel"]
Poznámka k tisku - jako ideální možnost se jeví tisknout mapy 2 na jednu stranu A4 a oboustraně, tj 4 mapy na list. Mimo LKPR LKTB LKMT a LKKV a enroute takhle teď tisknu všechny IFR mapy a je to naprosto v pohodě![/quote]

Ono to při zdravém ekologickém smýšlení ani jinak nejde. Tisknu všechno na A5 už tak pět let. Když si představim všechny ty mapy které mam v binderu x2, tak abych si pořídil další místnost :) Stejně Jeppesen používá zůženou verzi A5...

Jinak ten Chartviewer je skvělej... teď jsem to nainstaloval a je to paráda.
Osobně si na papír - 2 mapy na A4, oboustraně - tisknu mapy letiště, kam letím víc než jednou tam a zpátky. Když letím jednou, není nic snažšího než si mapy během letu překreslit :)
[quote="Filip"][quote="DngrsKuzle"][quote="CSA433"]Jinak ten Chartviewer je skvělej... teď jsem to nainstaloval a je to paráda.[/quote]
A funguje ten download?[/quote]
Mě teda ten Chartviewer jde stáhnout bez problémů...[/quote]

No to jde všem, ale jedna z funkcí je stahování map z nějakého AIPu nebo tak... a ta nefunguje.
By DngrsKuzle
Dneska jsem si chartviewer vyzkousel v praxi. Parada. Dulezity je, ze si clovek muze otevrit nekolik zalozek najednou a pak jen prepinat. Je to mnohem rychlejsi, nez honit papiry ve foliich po stole. Funguje i posouvani sipkami. Kdyz touchpad zvlada i iZoomovani, je to jeste lepsi.
Zdravím zkušené piloty,
jen jako nováček se chci zeptat, kde najdu v mapách kdy můžu provést křížení přez runway a za jakých podmínek?
např. přistání na Rnw 24 a taxiway D,L, stoj. Zajímá mě za jakých podmínek můžu přez rnw 13.