VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Vše co nepatří jinam a přesto může ostatní zajímat.
By mipeba
Někde zde na foru odborníci popisuji jak vypočítat a zkonstruovat anténu ke scaneru. Chtěl bych poprosit o pomoc.
Koupil jsem své polovičce nový mikrosystém do práce aby jim v kanclu hezky hrálo rádio. Doma na kopečku to hrálo nádherně a na ten kousek drátku co z toho zezadu čouhá (ani jsme ho nerozmotávali) jsme chytali stanice o kterých jsme nevěděli, že existují.
Jenže kancl je dole u řeky a navíc na okně jsou žaluzie a možná i barák má nějaké \"pokovené\" okna (mají divnou barvu, možná úniky tepla nebo průniky slunce).
A rádio chrčí a šumí. Drátek rozmotaný, zkoušíme různé polohy. Když to držím v ruce tak jakš takš, drátek pustím a zase na hov*o.
Exituje nějaký zesilovač? Nebo mám konec odizolovat a připájet třeba 2 metry dalšího drátu?
Prosím poraďte mi. Děkuju.
By Freez
mel bych dotaz, chytal jsem kanaly kousek od Velkeho Mezirici na stary televizi, dost me ale zaskocila, ze kousek pred tv nova jsem chytnul komunikaci letal, nedokazal jsem identifikovat odkud, kousek odtud je letiste. je mozne, ze by to byla nejaka vyssi uroven? treba brno?
diky :)
By PavelS
[quote="mipeba"] Doma na kopečku to hrálo nádherně a na ten kousek drátku co z toho zezadu čouhá (ani jsme ho nerozmotávali) jsme chytali stanice o kterých jsme nevěděli, že existují.
Jenže kancl je dole u řeky a navíc na okně jsou žaluzie a možná i barák má nějaké "pokovené" okna (mají divnou barvu, možná úniky tepla nebo průniky slunce).
A rádio chrčí a šumí. Drátek rozmotaný, zkoušíme různé polohy. Když to držím v ruce tak jakš takš, drátek pustím a zase na hov*o.
Exituje nějaký zesilovač? Nebo mám konec odizolovat a připájet třeba 2 metry dalšího drátu?
Prosím poraďte mi. Děkuju.[/quote]

Pokud je vzadu vstup na koaxial (ozn. ANT apod., prostě anténní vstup), tak postup je tento :

a) strčit jiný drátek do toho vstupu, klidně i delší, je to prasárna , ale funguje

b) udělat (koupit) nějaký dipol, který se pověsí na zeď , připojí se nějak na koaxiál a tento zastrčí do toho vstupu

c) udělá (koupí) se opravdový dipol (anténa VKV, UKV,FM) a tento (tato) se dá nejlépe ven, přes symetrák se připojí na koaxiál a tento zastrčí do anténního vstupu. Koaxiál může být klidně metry až desetimetry dlouhý.

Řešení b) a c) obvykle zlepší příjem tak, že není na těchto systémech dále co řešit, problémem je, aby to fyzicky nepřekáželo a nerušilo, protože zbastlené antény jsou obecně ohavné. Rozhlasové dipoly se umisťují vždy vodorovně a mají délku kolem metru.

Dipol je buď toto :

cca >1 m

na koaxial a do radia

nebo je tzv. teleskopický dipol, popsaný např. zde (obr.2 tam), který se koupí (použití primárně pro TV, ale obslouží i FM radio).

Pokud je v radiu vstup na anténu jiný, než na koaxiál, tak lze připojit dipoly i cokoliv jiného (kus drátu) do něj.

Pokud tam není extra vstup na anténu, pak je možné vyčuhující drátek libovolně prodlužovat nebo i ohýbat, barvit, začarovávat, nic se nezkazí. Buď to vyjde, nebo smůla.

Žádný zesilovač.
By PavelS
[quote="Freez"]mel bych dotaz, chytal jsem kanaly kousek od Velkeho Mezirici na stary televizi, dost me ale zaskocila, ze kousek pred tv nova jsem chytnul komunikaci letal, nedokazal jsem identifikovat odkud, kousek odtud je letiste. je mozne, ze by to byla nejaka vyssi uroven? treba brno?
diky :)[/quote]

Hm, to je zajímavé, ale možné.

Jako identifikovat o co šlo, na dálku fakt nejde. Obecně TV NOVA má (měla) hodně kanálů v III. pásmu, což je někde kolem vojenských leteckých pásem. Protože tam někde u Vás je Náměšť, je možné, že toto. Stejně je možné, že do TV lezl silný signál z vašeho letiště , což se mi moc nezdá, AFISové bývají hodně slabí, naproti tomu vojáci hodně silní.