VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jak létat, navigovat, komunikovat? Toto je forum kde dostaneš odpověd.
By lzap
Dobrý den,

dnes jsem nainstaloval konečně plnou verzi XPlane a VATSIM plugin, zaregistroval se a chtěl bych se postavit na stand a poslouchat. Musím mít nějaké povolení? Můžu se tam s letadlem prostě nastavit (Select Airport from list) a připojit se? Nic dalšího není potřeba?

Jaký si mám nastavit CALLSIGN?

Díky
By PavelS
Žádné povolení není potřeba. jen je potřeba si stoupnout ke stojance a ne na drahu nebo pojizdecku - tuto u X-plane doporučuji overit u ATC, zda vlivem posunu scenerie neco neblokuješ.

Je potřeba mít vyplněný FPL - deatily o tom všude tady okolo, stačí sebejednodušší.

Volačka : měla by být co nejreálnější, tj. ne NOVACEk, ne PEPIK01, apod., ale treba OK-NOV, CSA002, TVS025. Doporucuju podle typu letadla - malá a menší letadla používají svoji imtrikulaci jako volačku (OK-BLB, N-2356, apod..) ; velká a větší letadla pak volačku svoji společnosti (CSA, TVS, CSA IM, apod.) .

Tuto volačka se vyplňuje do připojovacího softwaru a tím i do FPL.

Jinak prosím doplň si skutečné jméno v profilu zde na foru a ghlavně pak i do softwaru pro připojení na VATSIm, je to vyžadováno.
By lzap
[quote="PavelS"]Žádné povolení není potřeba. jen je potřeba si stoupnout ke stojance a ne na drahu nebo pojizdecku - tuto u X-plane doporučuji overit u ATC, zda vlivem posunu scenerie neco neblokuješ.[/quote]

Ok. Do XP9 nepotřebuju nic doinstalovávat tedy, že ano? Scenérie LKPR je poněkud chudá, ale dráhy jsou na svém místě a to je zřejmě to hlavní.

To jako můžu rovnou česky zahlásit "OK-LZAP, Cessna 172, neblokuju provoz?"

Profil upraven. Díky za info. Bohužel mám problém se zvukem v Linuxu (XP9, PulseAudio a mikrofon), zatím se tedy připojit nemohu.
By George_L
[quote="lzap"]

To jako můžu rovnou česky zahlásit "OK-LZAP, Cessna 172, neblokuju provoz?"

[/quote]

Jo, můžeš i tak nebo dotazem přes text. Jak napsal PavelS, hlavně se nepostavit na RWY, aby ses z ničeho nic neobjevil před přistávajícím/startujícím letadlem. Pokud se na první pokus postavíš někam na apron JIH, tak nic nezkazíš (pak se můžeš třeba pod dohledem posunout jinam)

Jinak hodně štěstí při zprovozňování a hurá na on-line lítání.

Techn. poznámka - klidně jsi mohl pokračovat ve svém původním vlákně, ať tu není vlákno pro každou (s prominutím) blbost ;)
By lzap
To jsem nevěděl, že jde i text :-) Samozřejmě nejsem takový blázen, abych vyčkával na ranveji... i když chápu, že se občas někdo najde. Mimochodem zajímalo by mě, co by se ve VATSIMu stalo - kolize letadel přece nehrozí (ani ve FSX ani v XP9 se nejde srazit - nic se nestane - letadla mezi s sebou proletí - zkoušel jsem to). Jak by reagoval ATC? Nechal by přistávající letadlo dokončit proces, nebo by ho fakt odvolal a poslal zpátky?

Já jen ze zvědavosti.

Jinak kde se objevím se asi moc v XP9 nastavovat nedá. Mohu si vybrat ranvej, approach nebo stand. Resp. zatím jsem nepřišel na to, jak bych se umístil jinam.

Co se týká nových vláken - mám raději větší granulalitu témat. Tím se zamezí vytváření \"nudlí\", kde se míchá spoustu věcí. Někteří správci preferují to či ono. Uvidíme.

Díky za rady
By JAV
ATC by se snažil všemi prostředky zaránit kolizi a přistávající letadlo by pravděpodobně poslal do průletu a dalšího okruhu (go around). Na tebe by pak řval jak tur. Pokud jsou možnosti XP9 omezeny, doporučuji spustit XP9 na stojánce, bez připojení k VATSIMU se, pokud je to zapotřebí, odklidit na preferovanou stojánku a na tokovém bezpečném místě se teprv připojit k VATSIMu.

Jinak FS má volitelnou detekci kolizí, takže někdo proletí překážkou a nic se nestane, někdo se skutečně vybourá, let se ukončí a dotyčný je velmi naštvaný.
By amalka
[quote="JAV"]
Jinak FS má volitelnou detekci kolizí, takže někdo proletí překážkou a nic se nestane, někdo se skutečně vybourá, let se ukončí a dotyčný je velmi naštvaný.[/quote]

Aano, to jsme viděli v neděli. CSA411 nebo tak něco. :P

@Lzap P.S. Nestálo by ti za to nainstalovat rychle do samostatné partisny WinXP, na to FS9? Tedy známá funkční konfigurace se všemi scenérkami atd?
By mataVla
[quote="lzap"]
Ok. Do XP9 nepotřebuju nic doinstalovávat tedy, že ano? Scenérie LKPR je poněkud chudá, ale dráhy jsou na svém místě a to je zřejmě to hlavní.
[/quote]

Jako do FS9 ci FSX, do XP9 lze "nainstalovavat" letadla i scenerky i pluginy, viz

http://www.vacc-cz.org/forum/viewtopic.php?id=3798

doporucuju najit
http://forums.x-plane.org/index.php?app ... howfile=24

s tim si zkonvertujes jakoukoliv scenerku z FS, tj. i LKPR, co se tu nabizi na webu..
By Pavel
Ohledně toho \"kde se připojit\" - přece nic nebrání zapnout si let na dráze (runway), dojet někam vlastní ssilou (přípusť, odbrzdit), tam zaparkovat a až potom se připojit k vatsimu.
By lzap
[quote="amalka"]@Lzap P.S. Nestálo by ti za to nainstalovat rychle do samostatné partisny WinXP, na to FS9? Tedy známá funkční konfigurace se všemi scenérkami atd?[/quote]

Já mám originálku FSX Standard, ale abych pravdu řekl, XP9 se mi líbí i ovládá líp. A hlavně grafika - na stejným stroji jede o dost plynuleji (nevím, čím to je).

Nicméně asi to tak dopadne - než se mi podaří XP9 zprovoznit s VATSIMem, budu lítat na FSX.
By lzap
[quote="Pavel"]Ohledně toho "kde se připojit" - přece nic nebrání zapnout si let na dráze (runway), dojet někam vlastní ssilou (přípusť, odbrzdit), tam zaparkovat a až potom se připojit k vatsimu.[/quote]

To je dobrý nápad! :-)

Jinak ještě než na XP9 zlomím hůl a vrátím se zpět k FSX, zkusím ještě IVAO plugin - třeba nějakým zázrakem bude fungovat.

ps - tak se zdá, že X-IvAp voice na Linuxu nepodporuje. Přitom na stránkách TeamSpeaku je ke stažení i linuxový klient... :-(
By lzap
[quote="Jindra"]Bacha, IVAO nemá s VATSIMem nic společného, je to pouze podobná, konkurenční síť![/quote]

Jasný ;-) Plugin pro Linux je starý, neaktualizovaný a navíc nemá voice. Není co řešit...
By Filipos
Jen takové všeobecné doporučení - jen můj názor, žádný flame: podle mě je pořád v současnosti na IFR létání lepší FS2004 a to hlavně z důvodu mnohem, mnohem menší hardwarové náročnosti (scenerek i letadel už je pro FS9 a FSX asi víceméně stejně). Samozřejmě, pokud už máš koupené FSX, je to docela hloupé, ale myslím, že si za pár stovek koupit i FS2004 není až takový problém a vyplatí se to... Ale samozřejmě záleží na tobě :) V budoucnosti, pokud by tě to stále bavilo, můžeš pak na eventuální ještě silnější mašině klidně létat i na FSX.
By amalka
[quote="Filipos"]Jen takové všeobecné doporučení - jen můj názor, žádný flame: podle mě je pořád v současnosti na IFR létání lepší FS2004 a to hlavně z důvodu mnohem, mnohem menší hardwarové náročnosti (scenerek i letadel už je pro FS9 a FSX asi víceméně stejně). Samozřejmě, pokud už máš koupené FSX, je to docela hloupé, ale myslím, že si za pár stovek koupit i FS2004 není až takový problém a vyplatí se to... Ale samozřejmě záleží na tobě :) V budoucnosti, pokud by tě to stále bavilo, můžeš pak na eventuální ještě silnější mašině klidně létat i na FSX.[/quote]

Souhlas. Pro FSX nejsou kvalitní FSX nativní addony / scenérky se kterými by FSX běhalo na dnešním železe stejně jako FS9. Osobně na IFR (kde je vůči FSX max. rozdíl ve vzhledu mraků) preferuji také stále FS9.

Co se VFR týče, tak tam je situace zcela jiná a pro FSX existuje již dost kvalitních letadel, které mají FPS srovantelné s default letadly a jsou tedy plně létatelná za VFR.
By kubino83
[quote="amalka"][quote="JAV"]
Jinak FS má volitelnou detekci kolizí, takže někdo proletí překážkou a nic se nestane, někdo se skutečně vybourá, let se ukončí a dotyčný je velmi naštvaný.[/quote]

Aano, to jsme viděli v neděli. CSA411 nebo tak něco. :P[/quote]

Amalko, byl jsem to určitě já?O co konkrétně šlo?Vím že už je to dýl,ale stejně,o něčem takovým jako srážce nevim...??? :rolleyes:

Obrázek