VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jak létat, navigovat, komunikovat? Toto je forum kde dostaneš odpověd.
By lzap
Zdravím,

jak tak koukám na čerstvě vytištěné charty, nikdy jsem si nevšiml, že existují dvě varianty: ILS a ILS/DME (ILS-DME je doufám to samé).

Jaký je mezi nimi rozdíl? Myslel jsem, že ILS samo o sobě poskytuje informaci o vzdálenosti. Tohle DME přece dělá, ne?

Jak moc se od sebe přiblížení liší?
By Filipos
Ahoj,

hlavní a v podstatě jediný rozdíl je, že u klasického ILS jsou v ose umístěny dva, někdy i tři markery, často též spojeny s NDB. Pilot výšku kontroluje na těchto markerech. U ILS/DME markery nejsou a pilot výšky kontroluje na definovaných vzdálenostech od DME spojeného s anténou G/S. Tyto polohy u ILS/DME jsou rovnocené s pozicemi markerů, toto se využije např. při LVP. Jinak technika přiblížení je stejná.

EDIT: Druhý. To mám z toho, že se vždycky moc rozkecávám :)
By PavelS
Myslím, že jasnačka ani náhodou : přečíst manuál ILS systém - popis. v Advanced Study zde.

Obecná poznámka hned k prvnímu příspěvku: ILS/DME není to samé jako ILS-DME, to by se to nepsalo jinak.
Nikdy nic není navíc, zbytečné,nahodilé.
By lzap
Teda toho je - ještě že jsem si objednal ten eBook reader. Do postele ideální čtení.