VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
O tvorbě scenerií, letadel a jiných addonů do MS Flight Simulatoru.
By Čondra
Ahoj, googlil jsem, ale nic nenašel. A nechci to řešit po ICQ ( je lepší, když si to přečte každý). Chtěl bych poprosit o podrobný návod, jak si vyrobit vlastní liverie, řekněme na B737NG =).. Díky moc.
By tmx
No, potřebuješ ofiko paintkit a pak nějaký grafický program. Měl by to zvládnou i ten GIMP, nebo jak se jmenuje, ale samozřejmě nejlepší je pořídit si studentskou verzi nějakého packu od Adobe za necelých 2500 Kč, jehož součástí je i Photoshop. :)
By Pavel
[quote="Čondra87"]nechci to řešit po ICQ [/quote]
:rolleyes: hm vidim... jestli si myslíš že jsem ti po icq odpoledne poradil málo (nebo špatně) tak si přečti co ti sem napíší ostatní a pak klidně porovnej s tím co jsem ti napsal já. Použití photoshopu a paintkitu z webu výrobce jsem ti poradil, nevím co víc chceš od ostatních slyšet. Vlastní ovládání psd (nebo i toho gimpu) je kapitola sama pro sebe, ale na webu najdeš spoustu tutoriálů jak se s psd naučit, nezáleží na tom, jestli v psd vyrábíš fotomontáž ze školních fotek, nebo liverku na A380F, ty principy jsou stejné). Tj. návod jak si udělat liverku přece existovat nemůže, to je jako kdybys chtěl návod na IFR létání. Může být tutorial jak nabušit FMC, ale tím se nic nenaučíš.

PB
By Čondra
[quote="Pavel"]
jestli si myslíš že jsem ti po icq odpoledne poradil málo (nebo špatně)[/quote]
Ne, to si nemyslim, jenom chci rady od více uživatelů... ;)
By mipeba
Čondra návod po ICQ obdržel...
mohli bysme i my ostatní tady veřejně aspoň v bodech....
Photoshopem vládnu slušně...
Děkuji
By Pavel
Cca stejně stručně jako obdržel Čondra:
stáhnu z webu výrobce letadla paintkit k příslušnému addonu
otevřu v photoshopu (dále jen PSD) a do přísllušné vrstvy kreslím vlastní barvičky, loga, nápisy (logicky, kreslim do vrstvy, která je pod okýnkama, dveřma, stínováním,...).
Uložim si jako PSD, abych to později mohl editovat.
Uložím si jako BMP, z photoshopu s defaultním nastavením (teď to nazveme jako textura1.bmp)
Ve složce FSky si najdu původní texturu (říkejme jí textura2.bmp), kterou chci nahradit, otevřu jí v programu DXTBmp (www.google.com), z nabídky alpha vyberu export a vyexportuju si někam alfa kanál (pojmenuju si ho třeba alfa_textura2.bmp)
Zavřu a znova otevřu program DXTBmp, otevřu v něm textura1.bmp, přes nabídku alfa importuju originální alfa kanál příslušné textury (tj importuju alfa_textura2.bmp), v pravém sloupečku zruším zaškrtnutí include mipmaps (nebo jak se to jmenuje, nemám to teď po ruce), dám uložit jako, formát vyberu DXT3 with alfa (nebo jak se to jmenuje, nemám to teď po ruce), jméno napíšu jaké potřebuju, uložit
Texturu nakopíruju do FSky, dělám to tak že přepíšu textury u nějakého default paintu, stejně nikdy nelítám třeba default PMDG liverku.

Snad jsem nic neopoměl,
PB
By Jindřich
Lze také jednodušeji otevřít původní texturu FSky v DTXBmp, tím se uchová veškerá nastavení pro alfa kanál a vubec formát textury pro pozdější ukládání a už s tím není třeba šachovat. Texturu dám potom poslat do editoru a stylem copy paste nahradím novým výtvorem. Dám načíst po editaci a uložím.
By Ayrton1
Ahoj, začal jsem se také právě věnovat tvorbě livrejí. Mám k tomu dotaz: Je nějaký rychlejší způsob pro prohlížení modelu v FSce ? Já mám problém v tom, že mám PC dělené na pracovní a herní a v pracovním mám Photoshop a v herním FSku. Pokud tedy dělám změny v texturách tak pro kontrolu musím vždy restartovat PC. Nejvíc mě to štve, když jde jen o drobné změny.

Díky předem.
By roadmonster
[quote="Michal Z."]Já používam FSrepaint někde sem ho sosnul ale už nevím kde - je to velice jednoduchý editor ;) a okamžitě se zobrazí všechna letadla co sou nainstalována v FSce takže jako 3D prohlížeč velice výborný ... nemužu si stěžovat.[/quote]
FS repaint zde, jenže podporuje pouze FS 2002 a 2004.
Už je i FSX verze. Otestoval jsem ji a spokojenost veliká.
By ASG29
Mám dotaz: používám stařičký COREL 8 a potřeboval bych poradit nebo nadhodit nějaký nápad jak udělat co nejvěrohodněji nerez. Sice tam mám paletu s \"kovovými\" barvami, ale není to ono.
By ASG29
Nevíte náhodou, jak udělat \"lesklý nerezový plech\"? RGB, CMYK... a aby to potom i tak vypadalo (čili jak s alpha kanálem?). Potřebuji udělat vrtulový kužel a sání do motoru u Aeroworx King Airu.
By JAV
Někteří zdejší autoři zjevně aspirují svou všestranností na věhlas Járy Cimrmana - ten byl také vášnivý odborník na metalurgii.
By Pavel
[quote="JAV"]Někteří zdejší autoři zjevně aspirují svou všestranností na věhlas Járy Cimrmana - ten byl také vášnivý odborník na metalurgii.[/quote]

No ty seš dneska taky úžasnej, co post, to padám za zem smíchy (toto není sarkasmus), včetně ATC sekce :-)
By SWR2831
Cau vsem. delal jsem si Livery na A332 Swiss a ackoliv jsem vzal originalni KIT od Wilca, trup stredni je jaksi tmavsi. Vrstva SHADOW se lisi od predni a zadni casti letadla. Kdyz se podivate z blizka, tak to uvidite. samozrejmne jsem to zkusil udelat svetlejsi a ani se ty SHADOW casti neprekryvaji (predni ,zadni,stredni), ale porad to nesedi. Dale ten vnitrek motoru jsem si nepredstavoval jako MODRE Z NEBE, ale meli by tam jit videt jakesi hadicky,draty atd, viz fotky.. muze mi nekdo poradit? treba ten kdo delal Livery na A330 CSA? tady je vse ok...
By Pavel
Dobrá práce. Já tam teda nic špatného nevidim, no :-)

ČSAčkovou 330 jsem kdysi dělal já, ale je to už hromada let a moc si to nepamatuju. U jednoho z letadel A330 nebo 340 to mělo Wilco řešené tak, že tam byl ještě jeden další soubor, ve kterém byly obsaženy takové dva pásy spojující ty tři části trupu - prostě se jim to nevešlo na jeden obrázek, tak kus trupu uřízli a dali to do dalšího souboru. Tak zkus projít všechny ty ostatní soubory paintkitu, třeba na něco příjdeš.

Se divím, že ten repaint ještě není - vždyť reál SWR třistatřicítku maj, tak to ještě nikoho nenapadlo repaint udělat, jo?

PB
By SWR2831
[quote="Pavel"]Dobrá práce. Já tam teda nic špatného nevidim, no :-)

ČSAčkovou 330 jsem kdysi dělal já, ale je to už hromada let a moc si to nepamatuju. U jednoho z letadel A330 nebo 340 to mělo Wilco řešené tak, že tam byl ještě jeden další soubor, ve kterém byly obsaženy takové dva pásy spojující ty tři části trupu - prostě se jim to nevešlo na jeden obrázek, tak kus trupu uřízli a dali to do dalšího souboru. Tak zkus projít všechny ty ostatní soubory paintkitu, třeba na něco příjdeš.

Se divím, že ten repaint ještě není - vždyť reál SWR třistatřicítku maj, tak to ještě nikoho nenapadlo repaint udělat, jo?

PB[/quote] ok ja na to mrknu. tech repaintu od swissu moc neni na FSX pro Wilco. vetsinou na FS2004 a jeste jine letadlo a vyrobce nez hledam. A333, A343 (San Francisco) jsem nasel na Avsimu. Takze jsem se do toho pustil sam a mam ted svou A332. ten Paintkit orig. od Wilca obsahuje jen prave tri soubory (ciste,bile), leva,prava strana a kridla s klapkama, jinak nic tam neni, to mam na instal. cd v souborech. coz si myslim dali to tam aby sis mohl treba vytvorit vlastni, takze zrejmne to je vse co by to melo obsahovat. ale mohu prohledat kompletne textury letadla. jinak vis co stim motorem?diky mej se.... zucastnis se toho vojenskeho letu?