Ahoj,
koukám, že se to tady hezky rozjelo. A tak mě napadlo, že zkusím mrknout na věc z úplně jiného pohledu.
Řekněme, že jsem k simu přišel +- rok a půl zpátky. Možná dříve, možná později. Kdysi jsem měl staženou FSku a lítal pouze na defaultech, o VATSIMu jsem nevěděl ani za mák. Teď jsem ale našel VATSIM, začal si zjišťovat něco o reálném/reálnějším létání a zjistil, že je toho....tak osm tun v papírech, možná více. Dlouhé měsíce jsem věnoval tomu, abych pochopil různé systémy, na jakých létání stojí. Půl roku zpátky jsem začal vůbec uvažovat o tom, že bych se mohl poprvé objevit na síti a nebál se tam přijít s tím, co umím. Protože cítím zodpovědnost za to, co bych na síti dělal a vím, že bych měl něco umět. Nicméně do toho vběhla naplno diplomová práce, úbytek času a teď jsem pár měsíců na sim ani nesáhl. Výsledek? Polovinu věcí už zase nevím. (Ale to je vedlejší

)
Co se týká slabších ročníků - mám ten pocit, že ten největší "boom" už prošel. Teď už to bude snad jen a jen lepší.
Kam tím vším mířím - nevím, jak to mají ostatní, ale já osobně bych si třeba strašně rád zalétal jen tak, klidně bez ČSAv. Časové možnosti mi to ale zkrátka nedovolí. V každém případě bych se zaměřil spíše na výchovu pilotů tak, aby byli vůbec schopní létat na simu na dobré úrovni, ať už u nás, či v zahraničí. S tím pak půjde ruku v ruce to, zda budou schopní a ochotní zkoušet i ČSAv, bez ohledu na náročnost testů. Ač se možná řadím stále mezi začátečníky (a kdoví, jestli to bude jindy jinak

), myslím si, že létání je natolik komplexní záležitostí, že se vyplatí o tom vědět co nejvíce. Testy soudit nemohu a ani nebudu, nikdy jsem jimi neprošel, takže mi to nenáleží. Pokud se zde chce ale člověk přidat a létat, čeká ho obrovské množství práce a to dle mého názoru spoustu lidí odradí. Jiné to bohužel nebude (vím to a jsem jeden z těch, kteří si chtěli dokázat, že to nějak jde) a proto nadále bude platit, že je to o lidech a jejich motivaci - a právě na tu je třeba se zaměřit. Zkrátka pokusit se udělat co nejvíce pro to, aby se lidi vůbec nebáli sem přijít, připojit se na síť a letět.
Možná to úplně nesouvisí s tím, co se tady aktuálně řeší. Přišlo mi ale na mysl to tady sdělit, protože mám pocit, že přesně těmi problémy (tedy ubývání aktivních členů) momentálně začíná komunita trpět. Troufám si to říct jako nezávislý pozorovatel, jak už jsem psal, času moc nyní bohužel nemám, ale snažím se alespoň trošku udržet v kondici. Takže pokud vám to přijde out of topic, nechť příspěvek upadne v zapomnění, jako by nebyl.