Doletěl jste to někdo včera? Já letěl LKPR -> EFRO, CSA3PB s MD82 (Maddog 2010). Dokonalá předletová příprava, plnění do MTOW tak, že vycházelo holding fuel na 2:24 extra time, před vzletem deicing (kéž by to PMDG někdy simulovalo), po vzletu dostoupání do cestovní FL320 (engine antiice on až do FL180). 50NM severně od EDDC fire warning, a svítí požár levého motoru. Nechce se mi let vzdávat, výšky mám dost, tak zkouším vypnout A/Thr a pouze levý motor stáhnout na volnoběh, jestli se nejedná o přehřátí. Nejedná, požár stále svítí, tak je to jasné. Tedy fire lever pull, agent 1 discharge, motor vypnut a uhašen, signalizace požáru zhasíná. Zbývající motor opět na A/Thr, režím EPR LIM (EPR nastaveno na MCT), nicméně letadlo i v této konfiguraci ztrácí rychlost. Minimum clean speed 238kt, tudíž ještě ve FL320 otvírám sloty, letadlo postupně vytrácí rychlost, volám na EDWW s žádostí o driftdown do FL180 což mi je obratem povoleno, tudíž v IAS módu nechávám letadlo pozvolna klesat, postupně opět zrchluju nad minimum clean speed, zavírám sloty, ale letadlo klesá rate cca 1500ft/min (ačkoliv zbývající motor stále běží na limitu EPR). Vysílám pan pan s žádostí o diverzi do Prahy. Dostávám vektor, klesání do FL180 a vzdálenost do LKPR 110NM. Blíží se FL180, rate of descent 2200ft/min bez šance na level off. Nevím co se děje, spoilery zavřené, klapky a sloty zavřené, motor běží skoro naplno, letadlo stále padá. Zapínám APU pro všechny případy, vstupuji do oblačnosti, takže engine a airframe antiice ON. Žádám tedy o diverzi do Drážďan, dostávám heading a klesání do 5000ft, vektory pro ILS 22. Počasí EDDC je IMC, 7 kilometrů, BNK 700ft a moderate snow. Snowtam není k dispozici, brzdící účinky neznámé. Vzdálenost 40 mil, i kdybych problém nevyřešil, tak to doklešu a sednu tam s tím. Blíží se 5000ft a hle, vidím chybu. Při vytahování fire leveru jsem si ťuknul o páku podvozku, a ten se vysunul. Gear up, letadlo ztrácí odpor, poslušně leveluje v 5000ft a mírně zrychluje. Uff, problém zažehnán. Měním tedy plán, není potřeba přistát okamžitě, ale stihnu dodělat memory items, a checklisty. Žádám o holding na DRN VOR, který obratem dostávám. Dokončuju úkony, provádím checklist. FMSka točí první holding, otvírám mapu, briefuju přiblížení, nastavuju letadlo. Bohužel jsem v podmínkách silné námrazy, a ačkoliv veškeré odmrazování běží, letadlo se stále viditelně obaluje ledem. Jsem 1800kg přes MLW, nicméně jdu na přiblížení, raději přistahu přes hmotnost, než abych tady na jednom motoru čekal, než se dokonale obalím ledem a spadnu. Na finále boční vítr, dráha úplně bílá, přistání na klapky 15, Vthr 156 kt. Přibíjím Maddoga v traverzu na touchdown zone, bez váhání plný reverz na běžícím motoru a maximální brzdění. Antiskid funguje (jako asi v jediném addonu sebou letadlo při prokluzu opravdu trhne), dobržťuju s plnou výchylkou směrovky těsně u předposlední odbočky z dráhy. Uvolňuju dráhu a pojiždím. After landing checklist a už vidím další chybu. Nesvítí APU GEN, ačkoliv APU běží. Tak rychlý reset generátoru, ten nabíhá a ihned se připojuje ke sběrnici. Takže APU jsem měl celou dobu puštěné, ale kdyby mi vysadil i ten zbývající motor, tak by mi díky neběžícímu generátoru bylo k ničemu. Na stání vykládám všech 120 pax a 1556 kg zavazadel a vypínám FSku.
Letos jsem tedy do EFRO nedoletěl, ale let to byl řekl bych jeden z nejlepších za letošní rok. Přesně jak tomu bývá u skutečných katastrof, nastala
série drobných problémů, které ale společně neměly příliš daleko k tomu, aby se staly fatálními. Konkrétně:
* let s MD82, kterou běžně nelétám a tudíž neznám tak dobře nazpaměť, jako obvyklejší typy
* let na náročný event s velkým přebytkem paliva, tudíž vysoká hmotnost letadla
* sněžení a námraza od země do FL180
* V EDDC boční vítr a zasněžená kluzká dráha
* IMC počasí a nutnost letět ILS
* nutnost přistát přes MLW kvůli nemožnosti holdingu
* požár motoru (stalo se mi u Maddoga jako random failure opravdu poprvé v životě)
* nechtěné vysunutí podvozku při klesání (teoreticky mohlo mít vážnější následek v podobě belly landing, kdybych si ho na finále ve domění, že jej vysouvám, opět zasunul)
* nezkontrolování naběhnutí APU generátoru
Suma sumárum jsem velmi spokojen. Sice jsem do EFRO nedoletěl, ale zážitek to byl silný a netradiční. Kdyby mi motor začal hořet u nějakého obyčejného letu v rámci rutinních eventů, nebylo by to ono. Navíc to, jak se zde sešlo opravdu značné množství komplikací tomu dalo to něco navíc, kvůli kterému mě to opravdu baví

A přesně kvůli tomuto stylu zážitků je úplně jedno, jestli člověk letí na novém nebo starém simulátoru, kolik má FPS, jak levný joystick má, a jak ošklivou grafiku scenérií má. Tenhle zážitek je pro mě osobně daleko hodnotnější, než kdybych letěl s nejmodernějším simem na 60 FPS, naprosto úchvatnou grafikou, ale bez nutnosti řešit neočekávané...
PB