[quote="Petra Ondráčková"]
[quote="Jiří Kocman"]
Paměť není všechno...... je to hlavně o té paměti...
[/quote]
To zní jako konzistentní myšlenka
Jinak si myslím, že devět z deseti VATSIMackych Xplanistu fakt neřeší, jestli jim bude stačit GTX980. Většina z nás lítá na daleko skromnější m hardwaru, protože tady jde obecně víc o to, že je to litani online, než o to, jestli máme všechny položky v Rendering Options na maximum.
[/quote]
Vytrhnout z kontextu začátek a konec není ideální.
Paměť 1: reakce na to co má dnes, konkrétně VRAM... ta opravdu rychlosti nepomůže je to jen o rozlišení a kvalitě textur, které můžeš použít... 4GB VRAM dnes začíná být běžné pro low end karty... Reálně ji ale stěží použijí... Svou 980tku jsem nebyl schopný nabušit víc než cca 2.5GB a to jsem použil DSR faktor 3, tedy 4k rozlišení... kdo lítá na monitoru/ech s 4xHD rozlišením, moc jich není
Paměť 2: pokud chceš kvalitnější textury, více detailů, nepotřebuješ nějak výrazně VRAM, byť zde není SIM který bý dokázal využít větší paměť než sotva 3GB, potřeba je hlavně RAM, u FSX a P3D je to limitované díky 32bit architektuře, u XPL10 s nějakým HD Mesh3 s trošku lepším nastavením detailů potřebuješ nejméně 16GB pro Ultimate Mesh dokonce 32GB a to není vtip.. na 12GB RAM mi HD Mesh3 shodil XPL občas už při nahrávání letu.
Kvalita textur nemá s výkonem, resp. frame ratem v podstatě co do činění... V FSX, P3Dv2 ani XPL10 nevnímám rozdíl ve výkonu pokud zvolím nějaké malé textury nebo použiju nějaké hi res.. jestli v REX4 nastavím mraky 512x512 (méně než default) nebo 4096x4096 (16x větší než default a 64x více než normálně používám), tak to ve FSX ani P3D nepoznám... hi res runwaye, taxi a některé další textury v XPL taky ne... nepoznám to ani vizuálně, natož na FPS... jediný rozdíl je ve využití RAM a marginálně VRAM.
TZN. pokud máš alespoň ty 2GB VRAM a rozlišení max fullHD (tedy žádné 4k nebo více monitorů v surroundu), tak to v zásadě stačí na jakýkoli letecký simulátor... Pokud to ale budou 2GB na integrované IntelHD Graphic bude to něco jiného když ty 2GB budou na dedikované GTX960M nebo lepší (tam už asi bude i víc paměti).
Takže to není o paměti (VRAM) a zároveň to je o paměti (RAM), alespoň u XPL to platí, u konkurence RAM moc roli nehraje pokud ji je v systému alespoň 8GB
A komu bude co stačit bych nechal na tom konkrétním člověku. Každý má jiné chutě a jiné potřeby. Nejsem si jistý že můžeš hovořit za všechny VATSIM Xplanisty na světě... U nás je GTX980 možná něco extrémně luxusního, lidi látají počítače z kdečeho a jsou rádi že něco uchodí na 5-6-7 let staré mašině a když se plácnou přes kapsu a koupí lepší HW tak jim pak nezbývá na ten drahý SW.. V současné chvíli máme problém s vysokou cenou dolaru a samozřejmě DPH.. kdyby byl dolar jako před pár roky na 16 korunách GTX980 by vyšla na cca 10 tisíc, což je taková normální herní karta, v zemích s vyšší kupní silou, platících v dolarech, nezatížených DPH či sales tax je ta karta za "hubičku" a lítá na tom kde kdo, protože to má dobrý výkon a cena není nějak drastická. Když si koupíš silulátor, nějaké letadlo, nějaký doplněk jako Ground Services, Crew apod... vyjde tě to na víc než ta grafika... Navíc lidi poměrně hodně kupují předpřipravené sestavy pro letecké simulátory... od výrobce máš přetakvováno, nainstalováno a tvůj vybraný simulátor nastavený s ohledem na výkon sestavy... často to mívá nějaké kvalitnější liquid chlazení a případné vnitřní tlumení bedny aby ten počítač nezněl jako přídavný jet motor a mohli to mít lidi v obýváku o telky.. a tyhle věci nejsou rozhodně zadarmo... Kvalitní chlazení na CPU a kartu může stát +- to co ta GTX980... kdo pak bude řešit cenu GTX980
Je lidské že s jídlem roste chuť, postupně začneš přidávat a zjistíš že už na to nemáš HW, tak koupíš výkonnější a ten ti zas umožní přidat víc... a tak nějak dokola... Byť u XPL není zas tak moc kam přidávat.. byl jsem poučen že SLI mi v XPL nepomůže protože oproti konkurenčnímu SIMu nemá podporu SLI profilu v nVidia ovladačích.
[quote="Martin Tlolka"]
Jinak s těmi modely bacha - čím víc (a čím vyšší kvalita v nastavení xsb), tím xplane startuje dýl a žere více paměti.
Stáhl jsem si nějaký balíček modelů (lidových 1GB) a při extrémnich detailech sežral veškerou paměť (16GB), začal swapovat a musel být ukončen ... ručně.
[/quote]
S 16GB RAM máš zapnuté swapování? Tohle jsem vypínal v době kdy RAM dosáhla 4GB... stejně tak, pokud používáš SSD tak swapovat rozhodně nechceš kvůli snižování životnosti disku neustálými přepisy