VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Vše o simulátoru X-Plane.
By martintlolka
Ahoj,

rád bych se zeptal, zda už někdo zkoušel verzi 10.30. Ještě není oficiální release, tak by mě zajímalo, jestli jste narazili na na nějaké BUGy, kvůli kterým je lépe počkat na zralejší verzi.

Dík za info
By vinil
Ahoj, u X-Plane je VZDY lepsi pockat na finalni verzi. Austin vydava hodne bet/RC a dela v nich casto i velke zmeny. Vetsina "3rd party" ceka take na finale. Mimochodem, final ma vyjit tento tyden nebo tak neco. V.
By martintlolka
Tak jestli je final release "za pár", tak to už počkám.
Dík za info.

Já si právě stáhl update své A320 a ta už není kompatibilní se 3.25 (resp chodí sobře, ale nezatahuje podvozek) :-)
By Araneus
Kamarádovi, který provozuje X-Plane na Windowsech to děsně padalo a musel se vrátit k původní verzi 10.25. Jiný kamarád, který má Maca je naopak s betou náramně spokojen. Čímž ale netvrdím, že je stabilita verze závislá na systému.
Pokud se ti nechce čekat, tak není nic jednoduššího, než si udělat kopii celého X-Planu a zkusit 10.30. Zabere ti to pár minut. Pokud bude problém, můžeš se obratem vrátit k původní zálohované verzi.
By vojav
Pokud bych nebyl z Péťových kamarádů, tak mě 10.3beta šíleně padala ;)
By vojav
Takže, i plná verze 10.30 je u mne velice nestabilní a padavá, přecházím tedy na 10.25

EDIT: Nepřecházím, Instalace mě vždy hodí na 10.3, budu muset najít nějaký fix na to padání
Naposledy upravil(a) vojav dne 23 zář 2014, 15:51, celkem upraveno 1 x.
By Araneus
Tak doteď jsem měla X-Plane naprosto stabilní. Pokud tedy odhlédnu od občasných pádů ihned po startu kvůli kolizi XSB asi se zvukovkou...ale to nenaštve a dá se hned opravit. Po updatu na oficiální verzi 10.30 jsem uskutečnila asi 4 lety a teď při posledním to spadlo s takovou tou naprosto nicneříkající crash hláškou a bez jakéhokoli zápisu v logu. Nereportovala jsem výrobci, protože jsem si ten log omylem přemázla.

Krom toho ve verzi 10.30 jsou sice super mraky, ale děsně žerou fps. Když nejsou mraky, lítám na 60 fps, ve verzi 10.25 mi to v mracích spadlo třeba řekněme na 20 fps, což jsem ještě ochotná tolerovat. Ale prostě teď v 10.30 jak vlítnu do mraků, tak jsem hned na 8-9 fps a to je pro mne nelítatelné. A celkově mám dojem, že ta verze 10.30 snižuje fps v průměru odhadem o 5.

Ještě tomu dám jednu šanci, ale jestli to ještě jednou spadne, tak se vracím na osvědčenou verzi 10.25.
By Datum13
[quote="Vojtěch Javorský"]
Jenže jak ? :)
[/quote]

No Vojto kdyby jsi byl o neco chytrejsi tak by jsis udelal kopiji adresare X-plane a stacilo smazat ten novej s updatem ;)

ted te ceka nova instalace :)

mozna bych jeste zkusil ve windousech restore point ;)
By Araneus
Nová instalace to podle mne nevyřeší, protože nevím, jestli je tam možnost nastavit, že by sis přál zrovna verzi 10.25 a ne 10.30.

Ale Vojta má štěstí, protože má hodný kamarády ;-)
By vojav
U instalace si právě nemůžeš vybrat, jestli to a nebo to, nainstaluje ti to nejnovější full verzi a hotovo.
Restore point, jelikož Xplane nemá registry a tudíž není brán jako program, tak to asi také nepůjde.
A jelikož má Vojta hodné kamarády, tak bude mít 10.25 coby dup ;)
By Araneus
Tak já se po dalším letu definitivně vracím k verzi 10.25.

Dneska jsem letěla v 10.30 VFR rychle a nízko a projevilo se mnohem výrazněji to, čeho jsem si všimla už dřív. Dokud byl CAVOK, tak pohoda. Ale jakmile byly kolem nějaké mraky tak to byla katastrofa. Než se při každém naklonění letadla načetly ty graficky úžasně ztvárněné mraky, tak mi fps kleslo z 50 třeba na 20 a pak zas zpět. Jako není to žádná trága, ale vzhledem k tomu, že to pořád dokola takhle kolísalo nahoru a dolů, tak se to letadlo pohybovalo tak divně trhaně a pocit z toho letu byl hrozný. Dokud jsem letěla rovně, tak to byla pohoda. A to jsem si pohrála s Rendering Options a stáhla nebo vypnula některé paramery, které jsem v 10.25 běžně používala.

Možná pokud má někdo kvalitnější grafickou kartu, tak tyhle problémy mít nebude, ale zas tak mizerný počítač si myslím taky nemám...
By martintlolka
Já teda musím zaklepat na dřevo, zatím vše v pohodě. Výraznější pokles FPS jsem nezaznamenal, pořád lítám kolem 24 (s JAR A320). Naopak mě potěšil bugfix, který opravil šedou obrazovku při přechodech do mraků, kvůli které jsem mimochodem udělal tunel do Lysé hory :-)

Jinak zálohu verze 10.25 můžu poskytnout taky. Zálohoval jsem bez letadel a scenérek a váží něco kolem 4,5GB.

PS. Občas mi X-plane taky spadne, ale většinou jen když přepínám letadla.
By vinil
Jj, nehystercete ;-) Na Austina je to dost povedeny velky update...

Jeste pred releasem Ben psal, ze uz maji naplanovanou prvni patch. Viz http://developer.x-plane.com/2014/09/x- ... -the-door/ :
We’ll have a 10.31 bug fix patch, probably in about a week, with a few straggler bugs that didn’t make the cut.  In the meantime, aircraft designers can start using the new GPS.
Pokud chcete se stabilizaci X-Plane pomoci, reportujte bugy Laminarum. A to nejen automatickym crash reporterem (obavam se, ze jeho vystupy zpracovavaji pouze neprimou metodou statistickou), ale predevsim kvalitnimi rucnimi reporty:

http://dev.x-plane.com/support/bugreport.html
http://dev.x-plane.com/support/samplebug.html

Vytvorit kvalitni bugreport je dost prace, ale je to zpusob, jak ziskat Austinovu pozornost a necemu realne pomoci.
Naposledy upravil(a) vinil dne 25 zář 2014, 09:31, celkem upraveno 1 x.
By martintlolka
Každý program obsahuje alespoň jednu chybnou řádku.
Každý víceřádkový program lze zkrátit o jednu řádku.
Tj. Každý víceřádkový program lze zkrátit na jednu řádku, která je chybná.

Programátor dělá co umí, počítač si dělá co chce.
By Datum13
[quote="Martin Tlolka"]
Programátor dělá co umí, počítač si dělá co chce.
[/quote]

:D
By vinil
Pro priznivce nove GNS 430:

Mapy airspaceu jsou v defaultni instalaci pouze pro Spojene staty. Nastesti jsou tato data v beznem formatu OpenAir a lze je tak snadno rozsirit (nevim, jestli X-Plane cte i jine soubory nez Resources/GNS430/airspaces/usa.txt, ale lze ho prinejmensim rozsirit). Ja jsem si dodatecna data vypujcil na:

http://soaringweb.org/Airspace/

a vysledek:

Obrázek
By vojav
Takže stačí zkopirovat ty soubory a hodit je do usa.txt ? :)
By vinil
Ano, prosim. Ja jsem jeste -- pro jistotu -- vymazal uvodni komentar, kde byly nejake nabodenickove znaky. Ale treba by to fungovalo i tak.
By vinil
[quote="Pavel Brodský"]
A to jest ta vrozená GNSka v xplane, správně?[/quote]

Ano.

[quote="mano"]
mohli by ste uploadovat subor ako ste ho upravili ? ... lebo ako skusam tak skusam nejde mi to, a este novinka je ze mozete pridavat txt subory cize nie to pchat do usa... ale mne to nejde ani tak ani tak :D viac tu : http://forum.aerosoft.com/index.php?/to ... erweitern/
[/quote]

Ano, to forum jsem take prave cetl -- tedy, co ma nemcina dovolila.
Zkousel jsem samostatny soubor, ale ten mi take nefungoval. Pak jsem to narval vsechno do usa.txt A ZAROVEN jsem odstranil komentare v cestine a uz to funguje. Nevim ale, co presne z toho za to muze. Ted mi to funguje a dalsi pokus udelam opet po releaseu. Pokud to nekdo mezitim nevyresi lepe ;-)

P. S.
V ruznem zoom level jsou videt ruzne informace (pro airspace to plati take).
Přílohy
(1.09 MiB) Staženo 175 x
By Pavel
Hmm, tak je sice fajn že to v xplane je nainstalované, avšak v payware letadlech kde to výrobce netweakne se to automaticky neprojeví, neboť:

[quote="Carenado"]The picture that is emerging right now is a bit more complicated.  The reason: the legacy (old) GNS430 has 1/4 the resolution of the upcoming (new) one.  This creates a bit of an issue, since the new GNS430 cannot be squeezed into such a low resolution space without becoming completely illegible.

So: Laminar is exploring the following option:

Case 1: B200.  I have resized the integrated GNS430s to be 4x their original size.  This will automatically be recognized in the new version of X-Plane, and the new GNS430's will be used.

Case 2: All aircraft that have a legacy GNS430 instrument size of 1 or smaller: X-Plane will default to displaying it the way it's always been by default: using the old GNS430.

If an end-user would like to update to the new GNS430, for old aircraft they will have the option to go into PlaneMaker and make two small adjustments (one will be in the "Systems" menu: "Set to modern GPS Pilot and Copilot, and the other setting will be in the 3D cockpit creator, where the copilot GPS must be hard-assigned to the copilot).  Then the file is saved.

After these changes, in X-plane you'll see a dumbed-down version of the NEW GNS430 in the 3D cockpit… ONLY the radio frequencies will be visible.  For all other functionality, the user must click on the screen, to bring up a 2D pop-up window, from which s/he can access the full range of NEW GNS430 functionality.

Whether or not all old planes will be re-published to contain the new GNS430 by default has not yet been considered.[/quote]

Ach jo - typickej Laminar Research, uděláme něco co má obrovský potenciál a pak to totálně zabijeme. Už vidím jak teď honem všichni výrobci použitelných payware addonů honem rychle vydají servicepacky aby se nová 430 dala ve 3D kokpitu používat...

PB