VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Pro otázky ohledně software a připojení na VATSIMu. SB, FSInn, ASRC, VRC, EuroScope, ServInfo, ActiveSky a další.
By Schindler
[h]vPilot[/h]

vPilot Features

Pilot is a very basic pilot client with a limited feature set. It is intended to provide the minimum features required to get a pilot connected and flying on VATSIM.

- Transmit/receive on both COM radios.
-Reads transponder code from FSX.
- Reads transponder mode from FSX if the aircraft supports the SquawkBox FSUIPC offsets.
- Reacts to transponder ident panel button if the aircraft supports the SquawkBox FSUIPC offsets.
- Customizable model matching using simple XML file format.
- Ability to prioritize model matching files for users with multiple add-on traffic packages.
- Push-to-talk configurable as a Joystick/Yoke button or a keyboard key.

System Requirements

- Microsoft Windows XP, 7, 8, or 8.1
- Microsoft .NET Framework 3.5
- 100 MB free disk space on the drive where application data and user documents are stored (usually C:)
- Microsoft Flight Simulator X with Acceleration or Service Pack 2
- and/or -
- Lockheed Martin Prepar3D version 1.4 or 2.1

Documentation
Downloads

Obrázek

--

Zatím jsem osobně netestoval, ale zkusím to odpoledne.

EDIT: Tak jsem to narychlo otestoval. Nastavení blbuvzdorné, podle mě žádné zbytečné věci k nastavování. Pohyb okolních letadel plynulý tak jako pohyb vašeho letadla, což je bomba!
By Pavel
Pozor, aby nevznikl chaos:
vPilot je JEDNODUCHÝ klient vytvořeý skupinou lidí kolem bývalého VRC a zamýšlený tak, aby fungoval spolehlivě jako náhrada Squawkboxu, ve kterém je milion problémů ve FSX a FSInnu, který je šílený sám o sobě. vPilot je něco jiného než dlouho plánovaný a vznikající klient, který by měl být vypuštěn kolem května a který dosud nemá jméno (a který by měl být kompatibilní se všemi FSkami, Prepar3D i xPlane, aby se to konečně sjednotilo). vPilot nabízí jen jednoduché připojení k VATSIMu, nemá nic z toho, co můžeme očekávat od nového klienta (CPDLC,...)

Fotky:

vPilot:

Obrázek

Bezejmený klient:

Obrázek

PB
[quote="Pavel"]Pozor, aby nevznikl chaos:
vPilot je JEDNODUCHÝ klient vytvořeý skupinou lidí kolem bývalého VRC a zamýšlený tak, aby fungoval spolehlivě jako náhrada Squawkboxu, ve kterém je milion problémů ve FSX a FSInnu, který je šílený sám o sobě. vPilot je něco jiného než dlouho plánovaný a vznikající klient, který by měl být vypuštěn kolem května a který dosud nemá jméno (a který by měl být kompatibilní se všemi FSkami, Prepar3D i xPlane, aby se to konečně sjednotilo). vPilot nabízí jen jednoduché připojení k VATSIMu, nemá nic z toho, co můžeme očekávat od nového klienta (CPDLC,...)

PB[/quote]

Aha tak to díky já právě slyšel o tom o čem si psal a myslel jsem že už je to tohle
By CSA667
Jak je na tom FPS?? Pořád je to na hovno, když ho máte zobrazenej?? Protože u FSinn jsem musel vždy vykřížkovat aby zmizel a potom mi FPS opět naskočilo, ale když jsem ho měl zapnutý, tak katastrofa...

Jak je to teda tady?? :) taky ho bude potřeba minimalizovat/vykřížkovat??
By Pavel
Tohle je samostatně běžící software, mimo FSX, tedy i mimo FSX renderovací jádro (mimochodem, nic ti nebránilo pouštět FSInn taky jako samostatnou aplikaci). Vliv na FPS tedy za software nulový (na vícejádrovém PC si to windowsy dle potřeby samy hodí na jiné jádro než FSX), jediný vliv na FPS mají zvolené modely letadel, které jezdí kolem tebe (na výběr máš většinu AI balíčků které jsou dostupné, umí se to spojit se všmi).

PB
By CSA667
S tím FSinnem nevím jestli máš tak docela pravdu.. zkoušel jsem to spouštět i externě a stejně mi to nepomohlo.. pořád snížení FPS.. ;) jen když to vykřížkuju, tak ty FPS povyskočí, jinak nic.. Proto jsem od FSinnu odešel, protože mě to štvalo..
By Pavel
Jako když běží na vedlejším monitoru, mimo okno FSX, tak má vliv na FPS? Divné (leč vhodné pro jiné vlákno). No, snad ti tento klient pomůže.

PB
By Pavel
Za mě:

na wiki vzniknul nový článek s polopatickými instrukcemi, jako tam máme pro SB i FSInn pro nově příchozí: http://www.vacc-cz.org/wiki/index.php/VPilot
Pokud k tomu někdo máte výhrady, rovnou editujte.

Osobně jsem testoval:
dobré, jednoduché to je, stabilní, naprosto blbuvzdorné. Za squawkbox asi náhrada okamžitá, za FSInn pro méně náročné uživatele taky. FSInn má sice některé věci které tohle neumí (voice zároveň do sluchátek a do repráků,...), ale toto zase nemá známé FSInn bugy. Pozor - neumí to počasí, nutno stahovat pomocí nějakého externího SW. Také to neumí private voice, ale to už zaplať pánbůh snad nikdo nepoužívá, když máme Teamspeak.

Už se těším na nového klienta, který snad bude i pro xplane a snad bude opensource...

PB
By roadmonster
Já už to taky ode dneška běhám a snad jediná nevýhoda oproti SB4 (na FSX/WIN7) je, že mi to neukazuje tlačítko XPNDR S/C v FSce. AltTabování bude asi při větším provozu vopruz. A ještě mi to pořád pípá, že se mu nepodařilo někoho zobrazit pomocí nějakého modelu a že zkusí jiný. Pokud to pro každý provoz udělá cca 4x (což mě bez problémů dělá), je toho pípání i při menším provozu docela moc. Jinak ok.
By Deivoos
Ahoj, teĎkon jsem to zkusil a trochu mi nevyhovuje, že aby mi vpilot zareagoval na tlačítko mluvení nesmí běžet v pozadí. Neví někdo jak to opravit ?
By bulik4lg
bude to fungovat taky třeba se SP1 Vista 64bit a FSX SP1 only..? bo FSInn (nebo SB - už si nepamatuju) mi v této kombinace OS a FS nefachá..
By Pavel
Neviem, zkus to. Ale jelikož to neinstaluje NIC do FSky a je to jen samostatnej win program, tak by to snad mohlo jít. Co vim tak jedinej požadavek je DirectX.

PB
By CSA667
Tak jsem to otestoval taky.. A zjistil jsem problém. Při zapnutí vpilota mi cca po minutě vždy spadne FSXka s tím že to hodí chybu APPCRASH... :(
By Schindler
Původně jsem chtěl dát návod na instalaci IVAO MTL knihovny a následné zprovoznění této knihovny přes vPilot do naší wiki, ale vzhledem k tomu, že je pro to potřebná registrace na IVAO a stažení programu IvAp, tak jsem si to rozmyslel. Pokud by někdo i přesto chtěl vědět, jak na to, tak přikládám step-by-step obrázkový návod do přílohy a ukázku kvalitu IVAO MTL knihovny.
By roadmonster
pípák zase po dvou dnech lítání odstraněn, do zprovoznění VATSIM klienta už to vydržím s velmi stabilním SB4, i když mi u půlky letadel ukazuje ty přiblblý trojúhelníky. Co se mi tu nelíbilo:
Martinovy hlášky (o tom, že nemůže přiřadit správný model letadlu) mě sice vpilota neshazovaly, nicméně z věčného pípání už mi šla hlava kolem. Nejspíš by šlo odstranit příslušný wav ze složky, nebo nahradit prázdným. Pak ovšem nebude pilot upozorněn na jiné chyby (např. náhlý disconnect, etc.)
Co jsem nikde nenašel (a hrabat se v XML souborech neumím) je nastavení hlasitosti kromě toho běžného šoupátka v Settings. Měl jsem nastaveno maximum a stejně jsem řídící sotva slyšel. Když jsem si stejného řídícího pustil v SB, slyšel jsem ho excelentně.
A do třetice - nemožnost přepínat squawk C/S z letadla (a to jsem si alespoň chtěl zvyknout na volbu v menu FSUIPC), protože při lineup/vacate vy/zapínat LDG světla, TCAS, strobes a ještě se hrabat někde v menu je už při větším fofru prostě moc. Zrovna třeba v LKPR, kde jsou všichni ATCos (včetně mě) celí žhaví na to, aby pilota za mód C na TWY náležitě zpražili.

Co se mi naopak líbilo:
- ta cca dvě okolní letadla, co se mu podařilo zobrazit správně, vypadala pěkně. Jinak ovšem má pouze možnost jediného defaultního modelu (narozdíl od FSInnu), takže se jeho uživatelé připravte na Benešov nacpanej Airbusy :D
- všechna okolní letadla měla velmi dobrý zvuk. Bohužel jsem nenarazil na žádný prop, abych si odzkoušel, jestli vpilot správně zareaguje i na něj.
- stejně jako u FSInnu zobrazuje více záložek v okně chatu na různé private chaty
- k textovým řádkům připojuje časová razítka, takže pokud přijdete k simu po večeři, máte ihned přehled o tom, jak dlouho už vás ten nebožák ATC volá.
- ATC v levém okně řadí dle úrovně pozice (CTR/APP/TWR, etc.), takže je to přehledné i při hodně pozicích

Tož tak.
By Schindler
Co se týče přepínání squawku, tak to jsem si nevšiml a u PMDG 737 NGX to stejně nefunguje - nebo alespoň mně :( To by mi tedy tolik asi nevadilo.

Já nevím, mně se zobrazuje vše korektně a nic nepípá. Odzkoušeli jsme to s externími knihovnami IVAO MTL a World of AI a oboje dvoje to zobrazuje správně a jsou freeware - u toho ti nic pípat nebude.

Když porovnám +/-, tak jsem spokojen, provoz letadel je plynulý, mně to nehází žádné chyby a má to jednoduché používání knihoven. Navíc nevidím dopad na FPS. Ale až vyjde ten noname klient, tak to samozřejmě bude jiné kafe :)
By Kučera
Ahojky, zkouším v.pilot a FSX na Windows 8.1 , bohužel v.pilot běží v samostatném okně a vždy, když potřebuji něco napsat do zprávy zastaví se FSx. Lze s tím něco provést, aby to běhalo jako SB v FS9, nebo to takto pracuje i v jiných windowsech. Dík  za případné info.
By Pavel
Ahoj, v samostatném okně to bude běžet tak jako tak - je to vlastnost tohoto programu, šetří to tak výkon fsx a zabraňuje to pádům fsx při chybě vpilotu. Tvůj problém s pauzováním fsky při přepnutí do jiného programu můžeš vyřešit zrušením zaškrtnutí položky Pause on task switch v Options v fsce. Dej vědět, jestli ti to pomohlo.

Jinak v dnešní době není problém v různých bazarech koupit starší menší (třeba 17 palcový) monitor za pár stokorun a na něj umístit věci jako vpilot, šemík, počasí, atd - opravdu je to velmi příjemné na používání.

PB
By Kučera
Ahojky, dík Pavle pomohlo to, druhý monitor mám, problém byl v tom odškrtnutí, na jednom PC mám FS9  v angličtině , na druhém co právě rozběhávám FSX v němčině, ani jeden jazyk neovládám a tak je to trošku složitější. Dík konečně se to podařilo včetně spuštění  šemíka a rozběhání připojeného monitoru.
By Pusajin
Ahoj,mám tento problém s vPilotem:Posledních asi 14 dní mě nefunguje voice,ale jen poslech pokud je vPilot na liště a není otevřen v okně.Pokud je otevřen v okně funguje vše bez problémů.Jenže to zase nereaguje FSX,dokud nekliknu někam do kokpitu.Je to omezující při odpovídání řídícímu,když bych měl zároveň odpovídat a např.točit heading.Zvláštní je,že do té doby fungovalo vše OK a najednou tohle.Počítač mám jen na FSX,Windows 7.Reinstal vPilota jsem zkoušel,ale bez efektu.Zkuste prosím poradit.Díky.Zbyněk