VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum pro otázky a diskuze o českém VATSIMu a online létání všeobecně.
By Macek
Dobrý den, rád bych se zeptal na započítávání letů jednak v sekci \"ocenění\" ale i na síti obecně. Prošel jsem wiki i něco kolem, ale jediné, co jsem našel je stručné info v sekci ocenění.
Mám pár letů \"neplatných\" tak bych rád věděl co dělám blbě.
Navíc např. na Vataware nemám ve statistice let LKMT - LMML, který mám ve statistice na českém Vatsimu.
Lítám pro radost, ale pokud je možno využít toho, že systém lety sleduje, proč se někdy nekouknout zpátky :-)
By George_L
[quote="Macek"]Dobrý den, rád bych se zeptal na započítávání letů jednak v sekci "ocenění" ale i na síti obecně. Prošel jsem wiki i něco kolem, ale jediné, co jsem našel je stručné info v sekci ocenění.
Mám pár letů "neplatných" tak bych rád věděl co dělám blbě.
Navíc např. na Vataware nemám ve statistice let LKMT - LMML, který mám ve statistice na českém Vatsimu.
Lítám pro radost, ale pokud je možno využít toho, že systém lety sleduje, proč se někdy nekouknout zpátky :-)[/quote]

Mně VATAWARE lety bez problémů započítává. Ty sám si nejsi vědom toho, že by byly během letu nějaké problémy?
By CSA075
[quote="Macek"]Dobrý den, rád bych se zeptal na započítávání letů jednak v sekci "ocenění" ale i na síti obecně. Prošel jsem wiki i něco kolem, ale jediné, co jsem našel je stručné info v sekci ocenění.
Mám pár letů "neplatných" tak bych rád věděl co dělám blbě.
Lítám pro radost, ale pokud je možno využít toho, že systém lety sleduje, proč se někdy nekouknout zpátky :-)[/quote]

Ahoj,

O jake zapocitavani letu se ti jedna? Pokud na CSAv tak je to o tom, ze aby se ti let na CSAv zapsal, musis mit danou hodnost pro tento typ letu, takze pokud jsi letel do LMML, tak musis mit hodnost SFO, tvoje hodnost je momentalne Trainee, proto se ti dane lety nezapocitavaji. Toto vse je ale popsano na strankach CSAv v sekci O CSAv dokumenty vseobecne smernice.....

Co se tyka VATAWARE, jak psal Jirka, u tebe zadne problemy nebyly?
By Araneus
Mně se někdy stával, že VATAWARE let nezaznamenal, pokud jsem po přistání moc brzo vypnula X-Plane. Tak to letadlo zkus nechat stát tak 5 minut po skončení letu na stojánce. Plus zkus průběžně kontrolovat na VATAWARE, jestli se let zaznamenává.
By Macek
Nemyslím lety na ČSAV, myslím jen na Vatsimu.
Ale problém bude stejný jako u Petry. Někdy nemám čas dojet na stojánku a odpojím se třeba hned na pojížděčce (situace typu \"Martine to kino začíná za deset minut\" :-) :-) :-)
Zkusím být trpělivější.
Navíc jsem se nechtěně při jednom letu zapnul do slew modu a chvilku mně trvalo než jsem se z něj dostal, toto může být asi taky problém
Jinak co se ČSAV týče Pavle tak tam mně to je jasné, mně šlo o Vatsim jako takový.
Každopádně díky za všechny reakce.
By George_L
[quote="Macek"]Nemyslím lety na ČSAV, myslím jen na Vatsimu.
Ale problém bude stejný jako u Petry. Někdy nemám čas dojet na stojánku a odpojím se třeba hned na pojížděčce (situace typu "Martine to kino začíná za deset minut" :-) :-) :-)
Zkusím být trpělivější.
Navíc jsem se nechtěně při jednom letu zapnul do slew modu a chvilku mně trvalo než jsem se z něj dostal, toto může být asi taky problém
Jinak co se ČSAV týče Pavle tak tam mně to je jasné, mně šlo o Vatsim jako takový.
Každopádně díky za všechny reakce.[/quote]

Asi to bude opravdu tou netrpělivostí. Zároveň, jak napsala Petra, není problém průběžně VATAWARE sledovat a hned vidíš, jak VATAWEARE Tvůj let zaznamenává.
SLEW by myslím neměl být problém, ten nemají rádi FSpax, ale pro VATSIM asi budeš stále připojen.
By Macek
Tak ještě jednou. Let, který na Vataware je (např. LKMT - LZIB 17.2.) je na českém Vatsimu jako neplatný. Tak už fakt nevím, čím se platnost a neplatnost řídí :( :( :(
By CSA075
[quote="Macek"]Tak ještě jednou. Let, který na Vataware je (např. LKMT - LZIB 17.2.) je na českém Vatsimu jako neplatný. Tak už fakt nevím, čím se platnost a neplatnost řídí :( :( :([/quote]

Ahoj,

no tak jsem kouknul i na svou statistiku, a mam tam take nejake lety navalidni, ale pokud se na ne podivam, tak mi to prijde, jako kdyby to na chvili vypadlo nebo uplne, nebot jsou tam lety a casy, ktere jsou nesmyslne ( odlet do UAAA z LKPR 7:40 a prilet 9:42), nebo jeden let rozkouskovany na x useku, ale kazdopadne jedna se pouze o techniku ......
By Macek
Mně v nejde o statistiky jako takové, ale jsem člověk zvídavý a proto mi nejde do hlavy rozdíl mezi Vataware a Vatsim statistikou :). Kde nastává ten okamžik, kdy přijdou jedničky a nuly na křižovatku platný - neplatný a něco přehodí výhybku.
Aby to nebylo tak jednoduché - už se mi stalo, že po skončení letu jsem koukl na Vatsim statistiku, let platný, druhý den tento let už neplatný :( :(
Ale hlavně že to lítá :):):)
By radarada
Ahojte, Martine, Tvuj mailik mi v mailboxu pristal, ale nemel jsem cas se mu zatim venovat.
Jinak obecne: statistiky letu jsou vypocitavany obecne jinym algoritmem na kazdem systemu, ten nas funguje na pravidelnem parsovani vystupu z VATSIMu, ktery je dostupny na jedne z adres vracenych na teto strance: http://status.vatsim.net/status.txt (skupina url0). Tato data stahuje skript na nasem webu ve 2 minutovych intervalech a vzdy koreluje s predchozim stavem, ktery je ulozen v databazi.
Pokud nastane 1) vypadek serveru generujiciho tato data nebo 2) jste odpojeni od site na delsi dobu nebo 3) proste z nejakeho jineho duvodu neni vas let uveden v tomto seznamu letu (a ridicich), zapocaty let se prerusi, resp. ukonci.
Pokud se pak po delsi dobe opet na siti ukazete, najdete tam tentyz let ale vedeny jako let novy, protoze ten predchozi je uz uzavreny. Tusim, ze jsou to 3 nebo 4 (dvouminutove) iterace, po kterych (kdyz neni let nalezen v online seznamu) je let uzavren.
Nicmene, pokud pak let stejne dokoncite, ten posledni by se mel ukazat jako platny (byt s kratsim casem).
Stav, kdy 1 den vypada let platny a druhy den se zneplatni mi prijde nemozny, resp. nemelo by k tomu nikdy dojit. Pokud dochazi, je to chyba, ale popravde netusim, v cem (coz byva u chyb pomerne caste), takze pomuze jedine podrobne sledovani.

Pokud mate navrhy, jak system vylepsit, sem s nima...

Rada
By Macek
Tak a teď už to vím :). Díky moc. Nejsem na síti pro čárky za lety, ale chtěl jsem pochopit (aspoň v rámci svých chabých možností) jak co funguje :)
By radarada
Prodlouzil jsem interval mozneho odpojeni od site o 2 cykly (4 minuty), tak by to snad mohlo byt lepsi... vic to natahovat ale asi nema vyznam... vsak hlaste, kdyby bylo neco konkretniho spatne.

Rada
By Macek
No pár těch neplatných mi zase přibylo. Koukal jsem na to co se kde děje/píše:
- připojený k VATSIM jsem pořád (žádná hláška disconnected atd.)
- začnu let, na VATSIM sledování ze mi zobrazí začátek dle aktuálního času a konec 00:00
- ukončím let na stojánce, vypnu motory, kouknu na sledování kde jsou časy viz výše a let platný
- stále připojený naprogramuji další let, což může trvat odhadem 15 - 20 minut, dám kafe, kouknu na sledování Vatsim a let už má i reálný čas ukončení, a v dost případech je neplatný.
- stejný let mám na Vataware,jen čas začátku je mírně později a konce mírně dříve (nevím, kdy dochází k odpočtu času, i tak mi časy připadají dost krátké)
- poměr letů celkem/ neplatné /% leden 35/9/26%, únor 29/7/24%, březen 8/5/38% což mi připadá dost.

Nevím, jestli je to normální procento nebo jestli (což předpokládám) dělám něco blbě já. Můžete na to kouknout i ostatní?
By radarada
Hmmm, tohle bych asi musel videt \"on the fly\"... pokud bys letel dneska pri CODu, ozvi se mi, budu v Praze na APP a muzeme na to koouknout v realnem case.

Nicmene:
Odhlasujes se mezi lety z VATSIMu?
Jak podavas novy plan na novy let?

Rada
By Macek
Ted jsem se musel odhlásit. Letěl jsem LKMT EPWA, započítalo mi to čas až do odhlášení tedy do 18:55 i když letadlo bylo ve Varšavě na stojánce od cca 18:00. Doteď jsem se neodhlašoval mezi lety, letový plán zadávám přes SB4, kontroluji průběžně na Vroute. Bohužel fakt dneska už nemůžu :-(. Koukal jsem tak namátkou na jiné piloty a zdá se mi, že mám to procento neplatných letů fakt velké. Zatím budu zkoušet odpojit po každém letu tak po cca 10 minutách po zastavení na stojánce a pak se znovu připojím.
By Macek
Jen pro doplnění ze včerejška. Už jsem fakt z toho jelen.
Letěl jsem
LOWW - LZIB
EDDB - LOWW
Celou dobu kontroluji
- připojení na server
- sledování na V route
Oba lety mám na Vataware. Ani jeden z nich není na sledování na Vatsim CZ ani v neplatných !!!
Ještě ke použití - používám 2 zcela nezávislé simulátory na dvou počítačích, pouze stejná IP adresa. Stává se mi to u obou, jen u Cessny je menší četnost (míň používám , kratší lety)
By Bob
[quote="Macek"]
.....
- ukončím let na stojánce, vypnu motory, kouknu na sledování kde jsou časy viz výše a let platný
- stále připojený naprogramuji další let, což může trvat odhadem 15 - 20 minut
.....
[/quote]
Já osobně se mezi lety alespoň na krátkou dobu odpojím a kromě letů, které jsem vědomě nedokončil, vypadl net apod. mám zapsáno vše korektně. Po přistání a zajetí na stojánku na ní cca 90-120s ještě stojím připojen (běží mi v Šemíku čas 90s od zatažení parkovací brzdy), poté se před dalším letem odpojím, podám nový FP přes webové rozhraní a následně opět připojím. Během minuty až dvou od odpojení se mi let připisuje....
By Macek
Díky moc.
Budu zkoušet a už s tím snad dám pokoj ;)
Jen pro (možná nejen) mou informaci - jak systém (Vataware, Vatsim) pozná ukončení letu? Je to parkovací brzda, vypnutí motorů nebo nulová rychlost nebo \"něco\" jiného? Jde mi jen o to zjistit co je tím impulsem, který to ukončí (případně kombinace kterých impulsů).
Může mít vliv zadávání letového plánu přes web nebo přes SB4 (což dělám já)?
By radarada
Jak to ma Vatavare to netusim... ale hadam, ze proste odpojeni od site je ukonceni letu... i kdyz se to asi snazi navazat, pokud je na co. Neresi se tam ale zadna validace. Kazdopadne to nezavisi na nicem, co si klikas v letadle, sit nic netusi o parkovaci brzde ci stavu motoru.
Nicmene - nehledej v tom zadnou slozitou logiku. Zadna tam neni.

Rada
By Macek
[quote="radarada"]
Stav, kdy 1 den vypada let platny a druhy den se zneplatni mi prijde nemozny, resp. nemelo by k tomu nikdy dojit. Pokud dochazi, je to chyba, ale popravde netusim, v cem (coz byva u chyb pomerne caste), takze pomuze jedine podrobne sledovani.

Pokud mate navrhy, jak system vylepsit, sem s nima...

Rada[/quote]

No po dnešku je asi možné všechno, i že se z platného stane neplatný let.
Klidně mne už ukamenujte, ale:
- letím z LZIB do LKTB, tedy splňuji podmínku viz. připomínka kolegy výše.
- připojím se , odletím let bez výpadku internetu, přistanu.
- po cca dvou minutách po příjezdu na stojánku, použití park. brzdy a vypnutí motorů se odpojím od Vatsimu

Jdu na web, mám tam PLATNÝ let s počátkem a koncem ( sorry neumím to uložit líp)

Jdu na web za čtvrt hodiny, let je NEPLATNÝ

Pravděpodobně jsem debil, který neumí připojit SB před začátkem letu a po letu jej odpojit. Musím se s tím smířit, lítat pro radost a udělat si papíry na velké éro bez počítačů :) :) :) :)
By radarada
Uz jsem to psal vyse, pokud mame resit konkretni let, musi to byt \"on the fly\". aneb musim sledovat aktualni deni v DB a debug vypisy, takhle zpetne Ti nejsem schopen pomoct. Napis mi PM a domluvime se na nejaky vecer, kdy to budu sledovat a koukneme na to.
Takhle to psat nema vyznam.

Rada
By Macek
Asi to mám, dneska se tomu věnuju od rána. Shodou okolností letěl stejný let v téměř stejnou dobu ještě i druhý pilot, takže jsem srovnával.
Zatímco na Vroute zprávy kopírují dění, na Vatsimu jsem zůstal zaseknutý ve stadiu \"po vzletu a z tohoto stavu jsem se již nepohnul, i když já i MJ jsme již na stojánce v LKTB a jemu se ukazuje status podle reálu.
Zkouším druhý simulátor na stejné IP adrese, statusy na Vatsimu kopírují stav letu.
Problém je na mém počítači, na kterém jede B737.
Vyzkouším změnu připojení na net, jediné, co mne napadá je to, že mám i WIFI i pevné připojení a hádá se to mezi sebou.
Pokud pomůže , je ode mne na chvilku zase klid :)
OK JAR díky za radu :) :). Doufám, že na to nedojde :) :)