VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Pro otázky ohledně software a připojení na VATSIMu. SB, FSInn, ASRC, VRC, EuroScope, ServInfo, ActiveSky a další.
[quote="Pavel"]V .ini jsem taky kromě IPčka a serveru nic zatím neupravoval a stačí...

IFly: Pokud je to FSX, zvážil bych ještě než se do něčeho pustíte přechod na PMDG 737 NGX, který je ve všech ohledech (včetně kompatibility s externím HW) lepší. Tahat data z hardware po WideFS do FSky určitě jde, ale ještě jsem neměl důvod to zkoušet a určitě to bude záviset na výrobci konkrétního HW. Pro více info asi FSUIPC dokumentace. Většinou se to dělá tak, že pokud mám nějaký menší domácí sim (MCPčko, rádio, pár páček), tak to připojím vše k jednomu PC a hotovo, v dnešní době není důvod to dávat na více PC (obzvlášť v době multicore procesorů). Ve škole máme sim Beechcraftu, kde máme k jedinému PC připojeno několik desítek USB zařízení a když jsme vychatali počáteční trable s USB ovladači, tak to chodí bezchybně a přítomnost toho HW nemá na FPS vliv.

Ve větších simulátorech které využívají více PC se to řeší tak, že na primárním PC běží jen FSka zajišťující letový model, na kilentských PC běží WideClienty zajišťující komunikaci právě externích avionických softwarů (například ten ProSim 737 odkazovaný výše), a tyto avionické moduly (samostatné aplikace) teprve řeší komunikaci s konkrétním kouskem hardware... Tzn potom třeba jeden PC je "overhead", běží na něm jen čistý Windows + WideClient + ProSim_overhead.exe (název jsem si vymyslel), a tento ProSim_overhead.exe po USBčku komunikuje s nějakým hardwarovým overheadem.

Ohledně softwaru na "pozicování" letadla a ovládání simu: ve škole používáme https://sites.google.com/site/luisgordo ... torstation a nemůžu si stěžovat, po WideFS běhá excelentně. Uživatelské rozhraní není úplně intuitivní, ale po přečtení pár stránek manuálu je vše naprosto jasně vysvětleno a funguje to. Poměr cena/výkon podle mě ideální. Jinak Project Magenta i ProSim737 mají oba své vlastní proprietální instruktorské stanice, které ovšem nemají smysl pokud nepoužíváte zbytek software od nich.

PB

P. S. Kdybych se dnes rozhodoval jeslti jít do Project Magenta, nebo do ProSim 737, tak si od obojího stáhnu demo na vyzkoušení a pak určitě zamířím k ProSimu, který je stále VELMI aktivně vyvíjen a umí toho více, než Project Magenta, která byla in před 10 lety a více.[/quote]

Můžete mi prosím prozradit na jakém OS běží Instructor Station u Vás ve škole ? vč. lokalizace OS ?
Ahoj, ja prevadzkujem FSX SP2 na PC1 a SB4 na notebooku a ide to fajn. Preco som sa takto rozhodol je hlavne oddelenie zvuku SB4 komunikacie od PC s FSX, a hlavne spustanie si svojich utilitiek z notebooku do FS (kokpit). To ze mas v WideFS status je zaklad, takze ako myslim pisal PavelB vyssie. Dalej treba nainstalovat na (PC s FSX) SB4 s volbou tusim ze Pocitac so simulatorom. Na notebooku treba zas nainstalovat SB4 s volbou bez simulatora. Takto by to malo fungovat. Ako pise PavelB, WideFS je len na prehananie dat medzi FS a dalsim PC, nie na rozsirovanie obrazu. A sry este ma napadla jedna dolezita vec, potom sa spusta SB4 len na notebooku, tam sa vsetko riesi, FSX ma len DLL.
[quote="Ico"]Ahoj, ja prevadzkujem FSX SP2 na PC1 a SB4 na notebooku a ide to fajn. Preco som sa takto rozhodol je hlavne oddelenie zvuku SB4 komunikacie od PC s FSX, a hlavne spustanie si svojich utilitiek z notebooku do FS (kokpit). To ze mas v WideFS status je zaklad, takze ako myslim pisal PavelB vyssie. Dalej treba nainstalovat na (PC s FSX) SB4 s volbou tusim ze Pocitac so simulatorom. Na notebooku treba zas nainstalovat SB4 s volbou bez simulatora. Takto by to malo fungovat. Ako pise PavelB, WideFS je len na prehananie dat medzi FS a dalsim PC, nie na rozsirovanie obrazu. A sry este ma napadla jedna dolezita vec, potom sa spusta SB4 len na notebooku, tam sa vsetko riesi, FSX ma len DLL.[/quote]

Děkuji za reakci. Přesně takto to mám, a při pokusu o connect se ohlásí Simconnect error ... atd. spusť simulátor. A nic. Už jsem z toho docela zklamanej. Několik dní pokusů a nic. jakou máš prosím verzi OS, SB4, FSUIPC a WideClienta ?

Děkuji. V.P.
Hmmm, este ma napada ci mas rovnake verzie simconnectu v PC s FSX a na notebooku, pozri v nainstalovanych programoch cisla verzii.
WideC: nejaka 7 tusim
FSUIPC: 4.8 asi
Sry ak sa dobre chapeme, takisto na PC s FS musis pustit instalaciu SB4 a tam dat ze je to PC s FS (tak nejak). Ak ti to na PC s FS nenainstalovalo Simconnect, nainstalovat manualne, len pozor na verzie ako som spominal, ja mam 10.0. 61259.0 tusim. Nic sa nedeje, slape to pekne len to treba rozbehat ako som spominal :)
JJ, to se chápemě dobře. Jenom mě to nejde.

Na PC kde je FSK spustím instalaci SB4 a volím \"This Computer will run FSX only\"

Na notebooku spustím instalaci SB4 a volím \"This Computer wil run SqawBox only\" potom ještě instalace samma požaduje instalaci Simmconnect.

No a SB4 na notebooku se při pokusu o connect s FSXkou nespojí a píše, že není spuštěná FSX.

Jinak na PC s FSX v nainstalovaných programech ani v start menu nevidím, ani Simconnect ani SB4. Pouze se při instalaci cosi kopíruje do adresáře kde je instalace FSX. Simconnect program však nevidím ani na notebooku.
Fuuu to je problem, instalacie SB4 a SimConnectu musia existovat v nainstalovanych programoch. No uz teda este raz odinstalovat SB4 a SimConnect z oboch masin a znova nainstalovat. Musia byt videne v nainstalovanych programoch. Inak radsej by som instalacie pustal s Admin pravami.
[quote="Pavel"]U nás na českých XP 32bit... ale pro testování jsem to zkoušel i na českých Win7 64bit kdysi dávno a fungovalo to. Mu napiš, reaguje hned a ví co dělá, mě pomohl když jsem s tím měl nějakej problém.

PB[/quote]

No už jsem mu psal, dvakrát odepsal, to všechno jsem udělal a stále nic. Na XP ano, na Win 7 nic. A teď už se dva dny neozval. Posílal jsem mu i screen z PC. Uvidíme. Každopádně, teď mám potvrzeno, že to musí jet i na Czech version.
[quote="Ico"]Fuuu to je problem, instalacie SB4 a SimConnectu musia existovat v nainstalovanych programoch. No uz teda este raz odinstalovat SB4 a SimConnect z oboch masin a znova nainstalovat. Musia byt videne v nainstalovanych programoch. Inak radsej by som instalacie pustal s Admin pravami.[/quote]

To už jsem dělal nekolikrát. na PS s FSX nikde SB 4 v nainstalovaných programech není. Ani nevím kde bych ho vzal, je jenom součástí čássti instalce na notebook
Hele problém... Tenkrát jsem to zkoušel na nějaké pochybné verzi Win7, teď to testuju na poměrně nově nainstalovaném notebooku s legálními a aktuálními Win7 64bit CZ a nejde to! Tzn problém asi není u tebe. Jeslti se ti s tím chce patlat tak si zkus nainstalovat třeba virtualbox a do něj nějakou anglickou verzi Win7 :)

PB
[quote="poudera"]TAKY TO ŘACHNE A ANI SE TO NESPUSTÍ ? No patlar, potřebuji se posunout o kousek dál zase. Už mám i koupenou licenci, tak nějak to vyřešit musím.[/quote]

Přesně... Já bych zkusil ten virtualbox, tam je to fakt easy a nic neriskuješ, a když zjistíš že ti to s nějakým OS chodí tak si ho můžeš nainstalovat vedle, třeba do dualbootu...

PB
tak jsem nalezl reseni tveho problemu Vlado;)
Jak jse jiz rekl pres skype na CZ ver. Windows Home Premium se ti to nepovede nainstalovat (Speach recog.EN)

jde o to ze nepreinstalujes CZ na EN jenom stazenim EN podpory pro Win7 ale existuje na to jedno reseni popsane zde:
http://www.froggie.sk/usage.html

Zde je opis jednoho clanku z ktereho jsem to vycetl;)

For Windows 7 or Vista users…
There are two possible scenarios.
You are running a localised edition (cti no EN ver.) of Windows Vista or Win 7 Ultimate or
Enterprise editions

In that case use Windows Update to install the English language pack.

You are running a localised edition of Windows Vista or Win 7 other than the
Ultimate or Enterprise edition.

In this scenario, the only way you can install the English language pack, is to use a
third party tool called “Vistalizator”.
Go to the following website: http://www.froggie.sk/usage.html
Download and install “Vistalizator” program first. Click “Vistalizator” to download
and install that program first.
Download the appropriate MUI packs suitable for your Windows version
Do not try to run the MUI pack directly, as it would not allow you to install additional
languages unless you are running Ultimate or Enterprise edition of Vista. Or Win 7.
Instead, load English language through “Vistalizator” program, once the latter is
installed.
If you never used the Windows Vista speech recognition engine before, it is very
important to do so now, train the machine to adjust to your speaking tone and pitch.
On the same panel as before, click button, and proceed with the
wizard.
Also, make sure your microphone is connected to the correct default sound input, as
set in speech audio panel.

zde je navod:
http://www.froggie.sk/screens.html

v tomhle pripade by jsi na me mohl pockat a ja to udelam za tebe;)
[quote="Datum13"]tak jsem nalezl reseni tveho problemu Vlado;)
Jak jse jiz rekl pres skype na CZ ver. Windows Home Premium se ti to nepovede nainstalovat (Speach recog.EN)

jde o to ze nepreinstalujes CZ na EN jenom stazenim EN podpory pro Win7 ale existuje na to jedno reseni popsane zde:
http://www.froggie.sk/usage.html

Zde je opis jednoho clanku z ktereho jsem to vycetl;)

For Windows 7 or Vista users…
There are two possible scenarios.
You are running a localised edition (cti no EN ver.) of Windows Vista or Win 7 Ultimate or
Enterprise editions

In that case use Windows Update to install the English language pack.

You are running a localised edition of Windows Vista or Win 7 other than the
Ultimate or Enterprise edition.

In this scenario, the only way you can install the English language pack, is to use a
third party tool called “Vistalizator”.
Go to the following website: http://www.froggie.sk/usage.html
Download and install “Vistalizator” program first. Click “Vistalizator” to download
and install that program first.
Download the appropriate MUI packs suitable for your Windows version
Do not try to run the MUI pack directly, as it would not allow you to install additional
languages unless you are running Ultimate or Enterprise edition of Vista. Or Win 7.
Instead, load English language through “Vistalizator” program, once the latter is
installed.
If you never used the Windows Vista speech recognition engine before, it is very
important to do so now, train the machine to adjust to your speaking tone and pitch.
On the same panel as before, click button, and proceed with the
wizard.
Also, make sure your microphone is connected to the correct default sound input, as
set in speech audio panel.

zde je navod:
http://www.froggie.sk/screens.html

v tomhle pripade by jsi na me mohl pockat a ja to udelam za tebe;)[/quote]

INSTRUCTOR STATION UŽ FUNFUJE.

Díky výše uvedenému řešení.

Můj OS je Windows 7 64bit Home Prmium, ale bylo nutné doinstalovat angličtinu, výše uvedeným způsobem. V tom okamžiku je plně funkční podpora Speech to text, která je pro chod IS nutná.

Děkuji všem z účastněným za rady a podporu.

Vladimír Poudera.
Hezký den, hezký večer všem.

Navazuji na původní první přísvěvek tohoto vlákna a to je Squawk Box na jinén (druhém) PC, než na které běží FSX.

Na PC1 (FSX) je FSX SP2, různé addons. Licencované FSUPIC 4.927a a instalovaná SB4 část \"Will run FS Only\"
- systém Windows 7 64bit home CZ licenced.

Na PC2 (Notebook) je licencovaný Wide Client a instalovaná část SB4 \"Will run SB Only\"
- systém Windows 7 64 bit home ENG

Dále:

Pokud SB4 instaluji a spustím na PC1 vše funguje OK.

Pokud SB spustím na na PC2 Objeví se informační okno se zprávou: Sim Connect Error. You cannot connect without FS running. Confirm Flight Simulator is started.

Obě PC bez Firewall, antivir, řízení user acount off.

Ostatní aplikace běžící přes FSUIPC jako jsou FSrealWX, nebo Instructor station fungují korektně. PC se neseká atd.

Na PC1 běží ještě FMC server pro FMC for android (mám to na tabletu). ale to také nemá vliv.

Tak a co dál ? .... všechny Vaše rady jsem už testoval, nic nepomáhá. Zkoušel jsem SB4 dát na jiné PC s Windows XP. Nic. Na obou PC je instalovaný SimConnect Client v10.0.60905.0
OK, provedeno následovně. Znovu spuštěna instalace na PC1, zde se při instalaci verze FS nevolí tudíž je asi schodná pro FS2004 i pro FSX. Na PC2 se vytvoří dvě ikony pro FSX a pro FS2004.

Při spuštění na PC2 pro FSX píše při connect chybovou hlášku viz příspěvek výše, SimConnect error ........atd

Při spuštění na PC2 pro FS2004, ale na PC1 běží FSX píše chybovou hlášku FSIUPC connect error .......... dále stejné

Pokud však chci vyzkoušek SB spuštěnou na PC1 s FSX pro verzi SB2004 napíše to chybu stejnou, takže asi nepůjde použít verzi pro FS2004. Nevím.

Každopádně v manuálu SB se pořád hovoří o SB3, ale ta již nikde ke stažení není, a manuál pro SB4 namohu nalézt taktéž.

A ještě jeden dotaz bych měl: Mohu někde pro SB nastavovat na PC1 v FSIUPC, co jsem třeba neudělal ?

Děkuji. V.P.