Forum pro otázky a diskuze o českém VATSIMu a online létání všeobecně.
Uživatelský avatar
By JKol
#108438
Ve středu skončil NON-RNAV v celé české republice a už od včerejška v reálu platí nové postupy. Jak to bude přesně ti řekne náš pan ředitel, jediné co vím já je to, že stále není hotov soubor pro nás řídící, kde jsou nové přiletovky a odletovky.
Uživatelský avatar
By Schindler
#108440
Aktualizace map a sektových souborů je téměr u konce a jejich vydání je za dveřmi - očekávajte změnu v následujích dnech. Prozatím užívejte AIRAC1304, který ještě neobsahuje RNAV SID/STARy pro regionální letiště a uživejte mapy, které jsou na našich stránkách s platností od 15. května 2012. O změnách budete při vydání těchto změn informováni.
By IL62
#113319
Chtěl bych se zeptat všeobecně, jak je to s aktuálím AIRACem vs. aktuální mapy.
Ne vždy jsou doporučené mapy uváděné v jednotlivých regionálních VATSIMech aktuální a neodpovídají AIRACu.
Jak zjistím, jaký AIRAC použít pro konkrétní mapy?
Uživatelský avatar
By Pavel
#113320
Blbě. Buď porovnáním poks-omyl, jestli sedí názvy SID/STAR, nebo na tom webu mívají napsané ze kdy jsou ty mapy aktuální. Většinou ta aktualizace naštěstí sedí, takže obvykle stačí stáhnout aktuální airac a letět podle něj + kontrolovat v mapách, jestli to je ok. Kdyby v AIRACu byla novější SID/STAR než v mapě, tak buď do FMC naťukat ručně, nebo si požádat o vektory.

PB
Uživatelský avatar
By Schindler
#113322
Co se týče map na našem webu, tak u nich je vždy napsáno datum, od kterého platí. Poslední podstatná aktualizace pro VATSIM se pro virtuálním FIR Praha prováděla 9. ledna tohoto roku a bylo na ní, jako na ostatní změny, upozorněno - http://www.vacc-cz.org/forum/viewtopic.php?id=5881. Průběžně však balíčky map upravujeme (přidáme potichu jednu, dvě mapy) a připíšeme k tomu, že byl balíček aktualizován. Každopádně naše mapy by se měli shodovat s těmi na AIP. Jejich platnost je vyznačena v pravém horním roku. U map od Jeppesen je to pak někde nahoře v hlavičce ... To tedy znamená, že ty mapy, které jsou u nás, tak těmi se řídí naši řídící - momentálně tedy AIRAC1401, ale předpokládám, že se shoduje i s tím nejnovějším, neboť jsem žádné změny od ledna nezaznamenal.