VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum pro otázky a diskuze o českém VATSIMu a online létání všeobecně.
By PBily
Ahoj, rád bych se zeptal na zkušenosti s iPadem a létáním. Na Runway4You jsem někoho viděl (PZ?) s iPadem v ruce, jak tam má mapy. Přijde mi to velmi pohodlné, protože má tištěná verze v tmavým kokpitu je dost nečitelná (mimochodem už se odhodlávám dlouho napsat, že české mapy jsou úplně strašné co do velikosti. Vůbec nevyužívají prostor stránky a při tisku na A5 je to fakt jen stěží čitelné).

Rád bych se zeptal, kdo iPad používá, jaké tam má programy, jak tam nahrává mapy, atd.

Díky

Petr
By roadmonster
Ahoj, já to nebyl, používám levnější řešení cca 10 let starým notebookem, který je rád, když dokáže stáhnout, zobrazit a nazoomovat PDF charts. Ale pořád lepší, než ho vyhodit a začít něco tisknout.
By oupa
Na vatsimu používám (kromě vlastní tvorby) pouze iBooks, kam si dávám normální pdfka. Dostanu je tam buď přímo z webu, nebo z dropboxu. Jinak pro reálné piloty je asi nejlepší ForeFlight, který pak lze i propojit z FSkou (bohužel ale neposkytuje evropské mapy).
By Lapak
Já slyšel dobré ohlasy na spojení FS Kneeboard 2 a Dropboxu. Ale taky jsem to nikdy neměl v ruce, takže to ber jako tip na vyzkoušení.
By rob
Ipad jsem tam měl při ruce já když jsem měl let okolo Ještědu, nicméně nejsem majitel, byl mi zapůjčen od RB :)
By PBily
Tak jsem se odhodlal k zakoupení FS Kneeboard 2 a ejhle... Chce to IOS 5.1 min. a já mám 5.0.1 Protože tam mám jailbreak, chvilku mi to potrvá, než to předělám. Ale viděl jsem nějaká videa a vypadá to moc hezky.

Petr
By MaJ
Pro reálné létání s iPadem (vím, že pro simulaci jsou zdejší pdfka->ibooks celkem stačí) doporučuji Vaší pozornosti aplikaci iAIP v appstoru. Na rozdíl od všeho ostatního, co jsem viděl je za pusu a k dokonalosti chybí jen VFR ICAO ČR a zobrazení skutečné polohy. Až na pár much (nešikovné zobrazení naležato) je celkem super aktualizace při každém spuštění.
By radbrad4
Já iPad používám poměrně hodně, jak v reálném létání tak v FSce. Od doby co ho mám už vůbec netisknu mapy... Aplikace iAIP je super pokud létáš po ČR, nicméně pro ostatní země používám JeppTC - pokud si nechceš kupovat licenci tak není tak snadné tam ty mapky dostat, ale jde to. Další super aplikace je Airnav Pro - je to vlasně normální GPSka, do které si nataháš ICAOvky jednotlivých zemí a máš tam i \"interaktivní\" zobrazení prostorů a letišť - zobrazí se ti délka, elevation, frekvence,.. Všechno to je i v té samotné mapě, ale tohle je podstatně líp čitelné. Mimochodem lze ji propojit i s FSkou. Ještě mám spoustu dalších leteckých aplikací, pokud by tě to zajímalo tak můžeme hodit řeč na skype.
By Ondra
ted se fasuje iPad u ČSA, systém je tam nějaký od Lufthansy. U některých společností zase používají zástavby EFB místo iPadů.
By MaJ
Jeste mne napadlo v AppStore zkusit hledat Vatsim. A ejhle, aplikace VATFRANCE... Po instalaci to vypada na novou \"must have\" - mapy vsech fr. letist a k tomu neco ze sveta, online aktualizace, aktivni ridici na mape, vatsimacka obdoba flightradaru (!), to vse zadarmo. Nejspis link na nase mapy maji, ale pro jistotu jsem jim ho poslal, treba to urychli jejich zarazeni.