Nicméně , když nebude debnrífing s JaVo, bude debrífing na vyžádání pilota(ů) - došel mi zajímavý dopis:
Dobrý večer, rad bych Vás poprosil, pokud si vzpomenete, jestli by jste mi mohl popsat zásadní chyby, které jsem dneska dělal. Sám vím, že mi to moc nešlo. V češtině až takové problémy nemám, ale v anglické komunikaci to je dost horší. Letové hladiny vím, že jsou východ-lichá, západ-sudá, ale pokud jsem chtěl letět LKPR-LKMT-LKPR, bez přistání v LKMT, jakým způsobem jsem to měl plánovat?
Dále pokud jsem dostal STAR Bodal 2T a přiblížení na ILS rwy 06, od VOZ jste mě vektoroval na RAVKO, bylo špatně, když jsem zachytil LOC rwy 06, zatočit? Každopádně bych se velmi rád zdokonalil a jakákoliv Vaše připomínka mi může jen pomoci. Děkuji
Takže:
a) Ocenuji tento přístup a rád zodpovím, protože jen takto se lze \"prolétat do vyšší ligy\" - ještě je možné se účastnit létání pod nějakou hard-core aerolinkou (které se zde určitě ozvou formou skryté nebo zcela nezkryté reklamy), nicméně pro svobodomiluvné aviatiky je takový to debrífing zcela základním pracovním nástrojem (platí pochopitelněže i pro ATC).
b) Chyb bylo hodně

, postupně:
aa) Myslím, že jste se neozval hned po vzletu. To je nutné u IFR letu. Bez jakéhokoliv vyzvání a nejlépe hned poté, co \"stabilisujete režim vzletu\" voláte ATC. Čím větší letiště, tím nižší počáteční povolené výška (v LKPR jen 5000ft) a měli byste se ozvat dříve, než do ní nastoupáte (měli, ale neni to 100%ně nutné). Ohlásite se jen volačkou a nahlášením aktuální výšky/hladiny, tj. zásadně té, kterou právě prostoupáváte, ne té, do které chcete dostoupat !!! Porušení tohoto je zbytečně stressující pro všechny, protože bez kontaktu s vámi (my=ATC) nevíme, co uděláte a nelze povolovat další letadla.
bb) Letové hladiny: ano, jsou sudá-lichá. Pokud se na trati obrací, a letíte tu samou trať nazpátek (velmi neobvyklé, z řady důvodů) je třeba napsat do FPL poznámku o změně hladiny v \"otočném bodě\". Syntaxe je zde někde ne foru probrána. Tento problém bych ale označil za podružný, protože reálně je drtivá většina tratí nějak regulována, takže je nelze letět jednoduše tam a nazpět (v tomto případě to šlo = naprostá vyjimka) a proto se let TAM letí skorovždy jinudy než let SEM.
cc) Během letu byl dotaz, zda otáčka nad majákem (jako OB) byla v pořádku. Nesledoval jsem to zcela přesně, nicméně, v zásadě byla. Správný postup je, že letíte de facto předpisovou zatáčku (procedural turn), to vás přivede na stejnou trať, ale v opačném směru, přesně podle definice procedurakl turn. PT je to, co se řeší na jiných místech fora, obv. v souvislosti s holdingem a racetrackem. Točit nad majákem \"jakoukoliv\" předpisovou zatáčku je jediný správný způsob otočení se, tj. vždy musíte letět přes maják a přes něj se zase zvrátit na trať, ne se motat kolem něj !!! Otočení bylo v zásadě správně, což oceňuji.
dd) Dostal jsi BODAL2T, což je STAR - jasné.
Jak jsem tu psal před 2-4 dny:
STAR nemá nic společného s ILSem, jen dostáváte současně s povolením letu po STAR (\"cleared to..\") také informaci pro jakou dráhu STAR \"..rwy 06\". Informace je informace, povolení je povolení - v informaci není žádné slovo ILS, žádné povolení k ILSu, nic. Míte tedy JEN povolení k letu po STARu. STAR končí v bodě IAF, nesmíte ani o ň dále.
Ze STARu jsem z provozních důvodů Tě odklonil na vektor. V případě vektoorvání je ATC povinnen udat důvod, resp, smysl vektorování (tj. proč vás vektoruje), což v tomto případě je \"... vectoring for ILS RWY06\" = vektoruje vás pro ILS přiblížení na dráhu 06.
Opět: žádné povolení k ILSu, nebo LOC, nic. Jen informace, co bude nejspíše povoleno dále (slovem \"Cleared\").
Takže letíte na vektoru na zodpovědnost ATCo a letíte, ať se děje, co se děje. Bez instrukce nesmíte nikam uhnout i kdyby jste meli přeletět Evropu.
Ale tady se to zacyklilo, protože jsi začal samovolně zatáčet , což je násobná a nevíce nebezpečná chyba :
aaa) jsi na vektoru a tam je vše na odpovědnosti ATC , nelze nikam uhnout bez povolení
bbb) pro povolení k ILsu dá ATC obvykle nový vektor, který není v tak ostrém úhlu k ILsu, aby se to dalo zatočit a pak dá frázi \" \"cleared to ILS (DME)RWY06\" . Toto se zreadbackuje a teprve pak je nutné samovolně zatočit do osy ILSu. Bez slova \"Cleared\" je zatočení vždy špatně,
ccc) pokud by jsi zůstal na STARu, je to to samé, protože STAR končí na RAFKO a žádné další povolení pokračovat do ILSu v tu chvilí nemáš - dokud ATC nepovolí frází \"cleared to ILS ..\". V Praze je ošetřno to, že na ATC může zapomenout nebo nestihne povolit, nebo dojde ke ztratě spojení a pak na každém STARU je daný kurs, kterým pokračujete v takovém případě (ale vždy to je rovně, nikdy neholdujete, nikdy \"nějak\" netočíte do ILSu) - po RAFKO tedy pokračujete tímto kursem (a voláte ATC). Jakékoliv jiná aktivita je vždy zcela špatně.
Uvedené postupy jsou pro virtuál popsány v SOPech pro každé letiště , nutno stahovat na
webu VACC CZ. Dále doporučuji projít školičku na foru a bez omezení pokládat tam dotazy a zakládat nová vlíkna na nejsné věci - k tomu je forum i školička určena.