Také připojím svoje poznatky a rozdíly o proti Topinkově bulíku. Simulátor jsem navštívil minulý týden při cestě směr Rakousko takže jsem měl pohou hoďku a kousek na celou srandu, ale díky časové tísni už nebyla chvíle pořádně prozkoumat i další simulátory, které se zde pod střechou ukrývají.
Už jako první mě překvapila celá přízemní budova pro simulátorové centrum. Velice pěkné prostředí a celkem v centru Kláštěrece, což se mi později při běhu na vlak dost pomohlo. Hned při vstupu vás upoutá výhled karlovarské řídící věže. Kromě zmíněné TWR a NGčka je zde mixérový sim Robinsona a čeká se ještě na originál kabinu z cessny. Všechno je vzájemně propojené, takže když vzlétáte, tak současně z věže je vidět vlastně váš Boeing.
Přejděme k samotné 737. Zpracování kabiny je velice realistické a na velmi vysoké úrovni. Jsou použity i některé originální díly. Prostě a jednoduše kabina vypadá lépe než v Praze, rozdíl je zde hlavně v beranech. Ty jsou přímo z vyřazeného boeingu. Jediné mínus, jsou te
plynové páky. V dobu mé návštěvy nebyly úplně synchronizovány, takže se plyny nedaly moc dobře ručně řídit. Pro případně spolucestující-diváky je hned za kabinou sedačka pro cestující z bulíku.
K vizualizaci jsou použity 3 projektory, takže oproti praze je výhled i z bočních okýnek, je tam plátno do oblouku 180°, to je parádní, což v době mé návštěvy v Praze ještě nebylo, nevím jak je tomu teď. Co se týká samotné krajiny, to mě trochu zklamalo. O proti Praze, kde je grafika na vysoké úrovni, tak zde mi přišlo že fska jede na nižší detaily. Ale to se dalo víceméně zkousnout, většinu letu člověk stejně kouká do přístrojů. Matení lidského oka funguje. Když jsem překouknul z přístrojů ven s člověkem to párkrát cuklo

Letovou dynamiku samozřejmě nemůžu objektivně posoudit. Pražský mi příjde krapet línější, ale daleko jemnější na řízení. V Klášterci musí člověk za ty berany brát daleko větší silou. Jak jsem zmínil plyny jsou trochu rozladěné, v tu chvíli mě to ani nevadlio, používal jsem automat tahu a před podrovnáním stahoval, díky větší tuhosti řízení se dvě ruce na beranech docela hodili, i když toto výslovně manuál Boeingu nedoproučujue

Ovládání autopilota a overheadu, nic zvláštního vše v pohodě, stejně tak jako v Praze.
Můžu říct že jsem si za tu hoďku záletal dostatečně. Jeden let celý na ruku Vary-Praha a potom druhý Innsbruck-Salzburg. Nejhorší bylo že se mi nějak nepovedlo přistání v Salzburgu a do odjezdu mého vlaku to bylo 20 minut. Nezbývalo tedy než go-around a celý okruh na glideslope znovu. To už jsem si dal dostatenčně záležet

Ale i tak mi zbylo na běh k vlaku pouhých 9 minut..nějaký kilák a kus s krosnou, ještě že fíra ve vlaku počkal
Takže když bych to měl nějak celkově porovnat, každý má něco do sebe. V Praze jsem seděl poprvé v něčem takovém, takže to byl parádní zážitek, navíc po boku pilota Boeingu, který se mě snažil předat opravdu co šlo. V Klášterci to probíhalo v takové volnější atmosféře, takže víceméně člověk si popovídal a pěkně polétal.
Já sám se asi vypravím někdy příště asi zpět sem do Klášterce, takže kdyby měl někdo zájem kolem podzima tak můžeme složit posádku a zálétat si MCC.
[img=737]
http://img855.imageshack.us/img855/3183/p8100019.jpg[/img]