[quote="Tommy"][quote="ASG29"][quote="Tommy"]
Pánové, tak takhle jsem se ještě nezasmál

, češi se prý zajímají i o F-35

[/quote]
Já bych se nesmál. Pokud by američani nabídli slušný offset, nemusela by být F-35 nedostupná. I Gripeny jsou kompenzovány offsetem a při konkurzu tehdy američani nabídli velice dobrý offsetový program k F-18.
Nicméně, byla by asi blbost měnit Gripeny. Logisticky jsou u nás už zajištěny, piloti vycvičení. A "úvahy" nad tím, že by se nemohli použít jinde... Při stavu jedné letky ani nepřipadá v úvahu možnost bojového nasazení někde ve světě. Když byli naši v Pobaltí, sama armáda přiznávala, že to bylo "nadoraz". Pořád bude platit "pravidlo třetin" (třetina v pohotovosti, třetina v záloze, třetina neletuschopná / respektive nebojeschopná). Na to je potom jedna letka málo.[/quote]
Nojo, ale Česko snad není tak ohroženo a nemá potřebu, aby muselo mít stealth stíhačky...já nevím proč, ale my (ČR) asi nebudem dělat špionážní akce nad Slovenskem, jako známe z amerických filmů....

Gripeny nám zdáse stačí, a jestli něco nového, tak F-15 nebo F/A-18...[/quote]
Nejde o nějakou špionáž, prostě poslední generace stíhaček je takhle konstruovaná. A F-35 není Raptor... Ta je i pro "normální smrtelníky". Jen jsem chtěl říct, že za určitých podmínek není jejich pořízení nereálné. Nicméně, daleko reálnější je ten zbytek. A ačkoliv takové F-15E/SE a F-18E/F jsou špičkové stroje, Rafalle a Typhoon jsou stejné jako Gripeny, tak nejlogičtější cesta by měla vést k odkoupení stávajících Gripenů. Mělo by to vyjít nejlevněji a pro naše potřeby plně dostačují.