- 11 pro 2010, 00:49
Nejdřív bych jen trochu poupravil téma na Co jsem to dnes viděl.
Ve středu odpoledne v 15:05 jsem nad Neratovicemi viděl zajímavý manévr, který mi nejde do hlavy, tak prosím, zda by někoho nenapadlo vysvětlení. Šlo o toto: Zataženo, déšť, nízká oblačnost. Všechna letadla nad Nera byla pouze slyšet, ne vidět (předpokládám, že byla ve výšce 4000ft či lehce nad). Najednou se z oblačnosti vynořila 747 (na Planes.cz jsem našel, že to bylo China Airlines Cargo), ovšem ve směru, v jakém jsem tu ještě letadlo neviděl, a že jich tu přes Erasu nelítá málo. Pak zmizelo v oblačnosti. Cca po 4 minutách, kdy mi vrtalo v hlavě, co to mělo znamenat, se vynořil znovu, tentokrát se však vracel o 180° opačně a byl jakoby kousek dál od Prahy.
Pro lepší představu přidávám dva obrázky z Google Earth, vše je tam přesně zaneseno. Červená čára = osa RWY24, Fialová šipka = 747 když jsem ji viděl prvně, Modrá šipka = 747 viděna podruhé, zelená čára = cca část STARU a ILS přiblížení pro RWY24.
Do hlavy mi nejde, jak a proč se sem nejdřív dostal přes lokalizér z druhé strany, než je tady v Nera normální. Ten druhý směr, ve kterém jsem ho viděl, už je v pořádku, tak tady lítají všechna letadla.
Berte to jako takový víkendový quiz, který nemá vítězů ani poražených.
Luboš Kučera EZY154 (B737)