VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Oficiální fórum Czech Airlines Virtual.
By Tommy
[quote="Filipos"]Tak Innsbruck je zrovna trochu nevhodný příklad. Mě šlo fakt jen o to, že ILS bez GS je úplně to samé jako LLZ, nic víc.

VNAV je blbý, protože to tak vývojáři udělali :) Nic víc k tomu říct nemůžu, bohužel. Třeba ani neumí kalkulovat s větrem, což je pro plynulý sestup na volnoběh potřeba. Zkrátka, VNAV používat velmi opatrně.[/quote]
[quote="ADIO man"]A proto ho nepoužívám :)[/quote]

No já si myslím, že VNAV je v letadle skoro na nic, když klesání/stoupání dává řídící a s rychlostí je to na pilotovi( ovšem že je zde funkce ECON :D) . Na přiblížení se používá G/S a pokud to je bez G/S tak to VNAV stejně nebude fungovat tak skvěle( aspoň v FSce). Když není mlha nebo nějak stížená viditelnost, tak je stejně nejlepší koukat na PAPI. Ale je to jen moje myšlenka, může to bejt jinak, takže mě klidně opravte a uveďte mi to na pravou míru :D
By Norman Ramsey Briggs
APP je VNAV schopna letět v pohodě. Ale zapínám jí až když nastavím správné klapky. Jinak včera jsem letěl NDB/DME rwy 11 v LKKV a byl vítr v nárazech. To si s tím VNAV neporadila, protože kdykoliv ustal náraz, přidala plyn a musel jsem tedy letět na ruku.
By kopcimek
Pánové, když přece letíte do ILS tak už vůbec VNAV nepoužíváte..viděli ste to někdy někde? Normálně korigujete pomocí V/S. Já osobně teda používam VNAV jenom na stoupání, protože ve stoupání nejste omezeni vzdáleností, což u klesání jste. Jinak jde o to to správně nastavit do tého slavného FMC..U stoupání mi to funguje dobře jak u Wilca tak u PMDG. Pozor při klesání. Tam by to mohlo haprovat.
Doporučil bych vám, klesat na V/S..zkušeností podložené.
Ale stejně myslim, že zatim pořádně nezvládáte ani základy konvenční navigace. Nevim proč se hned pouštíte do takovejch věcí..
By Norman Ramsey Briggs
Nepřesná přiblížení se na B737 z 99% letají pomocí LNAV/VNAV. O ILS jsi začal mluvit ty.
By Filipos
Jen na okraj a pro ujasnění:

Nepřesná přiblížení se na LNAV/VNAV oficiálně nelétají. Respektive, používá se tzv. LNAV/VNAV overlay, tj. přiblížení se letí sice na LNAV/VNAV, je ale třeba zároveň kontrolovat budíky (HSI, ADF...) jako kdyby se letělo klasicky. Minima jsou stejná, Non-precision approach zůstává formálně stejné.

GNSS přiblížení se už můžou létat jen na kombinaci LNAV/VNAV, jsou jiná minima a celkově konstrukce přiblížení (viz. novje Ruzyně). Je však třeba patřičná certifikace letadla (softwaru v FMC a jiných blbinek), výcvik posádky, postupy atd. atd.. Moderní trend je takový, že GNSS přiblížení jsou zaváděna cca ve velkém, je to perspetivní, neb není třeba žádného pozemního vybavení a je to vysoce přesné.

Jinak:
ILS přiblížení je záhodno létat v APP módu.
VOR nebo LLZ ONLY přiblížení v VOR/LOC a V/S módu, LNAV a V/S módu nebo LNAV/VNAV módu při overlayi.
NDB přiblížení v HDG a VPS módu, LNAV a V/S módu nebo LNAV/VNAV módu při overlayi.
Cokoliv jiného (circeling, visual) pouze a jedině v HDG a V/S módu.

Ještě si dovoluji upozornit piloty, že Wilcovský VNAV je špatný, takže jeho užití při přiblížení není optimální. A firemní postupy mluví jasně :)
By kopcimek
[quote="Filipos"]Jinak:
ILS přiblížení je záhodno létat v APP módu.
VOR nebo LLZ ONLY v VOR/LOC a V/S módu.
NDB a cokoliv jiného (circeling, visual) v HDG a V/S módu.[/quote]

V podstatě sem to tak chtěl popsat.
By Pavel
Jak to vypadá s tou GNSS Approach příručkou? Někdo (VACC-CZ?) něco kdysi sliboval, zajímalo by mě to jak ze strany ATC, tak ze strany pilota (to snad ještě víc).
By Norman Ramsey Briggs
Vždyť tam v pilot study už něco je. Vyzkoušeno sice s WILCem, ale zaletělo to relativně slušně.
By oupa
Aktuálně nahraný update Šemíka obsahuje novou funkcionalitu, kterou využijete v případě nouze.
Jedná se o možnost \"legálně\" a beztrestně divertovat, což je dlouho odkládaná a často kritizovaná věc, jež nám v systému chyběla.
Pokud tedy nyní divertujete, vyplníte jednoduchý formulář a po schválení bude divert uznán a započten. Vaše lokace bude na letišti, kam jste divertovali. Pro přelet do původní destinace nebo zpět si poté vytvoříte let v ČSAV OnDemand, který bude za pevnou cenu 1 USD.

Za normálních okolností nebude dovoleno divertovat bezdůvodně.
Z důvodu testování můžete do konce měsíce divertovat i z vlastní vůle a ne jsa donuceni okolnostmi.
By Filipos
Dovoluji si virtuálně-letecké veřejnosti oznámit, že byl vydán manuál k použití Briefing package, kde je možné naleznout vysvětlení jeho obsahu a funkcí.

Ke stáhnutí zde. Přeji příjemné čtení, případné dotazy lze směřovat přímo na mě nebo do fóra.
By oupa
Vážení piloti, upozorňujeme na novinku v sekci Škola pilotů, jíž je balík materiálů k letadlům Cessna 152, 172 a 182. Autorem balíku je Filip Shrbený, který zároveň přijal úlohu instruktora pro malá letadla a lety VFR. Jsme přesvědčeni, že tyto dovednosti by měly patřit do výbavy virtuálních dopravních pilotů a pokud máte chuť se v této oblasti procvičit, rozhodně doporučujeme prostudovat materiály a případně se obrátit na Filipa (nebo přiděleného instruktora) s dotazy nebo žádostí o radu.
By Tommy
Zdravím.
Chci Vám oznámit, že ČSAv spad server (asi komplet, ŠEMÍK nereportoval a na stránky se taky nedostanu) takže bych kohokoliv ze staffu, co s tím může něco udělat chtěl na to upozornit. Napsal bych to někomu na mail, co je v kontaktech, ale tam se teď díky tomu spadlýmu serveru( stránkám) nedostanu, takže to píši sem ( Radši si ty kontakty někam zkopíruji :) ) .

To je vše, dík.
By oupa
Přátelé, věřte tomu nebo ne, ale byť o problému vím do minuty poté co k němu došlo, tak jsem zatím nebyl schopen to spravit :) Prosím o trpělivost, než se na to podívají zkušenější kolegové. Díky.
By oupa
Vážení piloti, server byl po včerejší nehodě, způsobené chybou filesystému, obnoven a prosím vás tedy, pokud jste v inkriminované době letěli a nemáte let zalogován, abyste jej zaslali prostřednictvím formuláře.
By oupa
Pro ty kteří nesledují náš web a fejsbůček - tradiční posezení ČSAV a přátel se koná ve středu 25. srpna 2010 v 18:00 LOC.
Destinace jako obvykle, tzn. R080 1DME OKL (pokaždé se někdo ptá, kde že to je...)
By oupa
Přesněji to je možná R078, ale na tu vzdálenost je to skoro jedno.
AirClub Letiště Ruzyně,K letišti 934, Praha 6
Věkové rozhraní, no abych se někoho nedotkl... když dojde na debaty o lítání, tak na věku nezáleží. Průměr cca 30 +- 15 let.
By rc_czech
Dlouholety pilot ČSAV Petr Popule svym vcerejsim (17.08.2010) letem Praha - Mnichov dovrsil prvnich 1000 hodin u ČSAV. Do tech dalsich mu prejeme mnoho stastnych startu a pristani.

Dekujeme!

Petr behem techto 1000 hodin prepravil pres 73 tisic pasazeru pri 608 letech. Jeste jednou blahoprejeme!

Jako odmenu obdrzi zpatecni letenku v programu OnDemand dle vlastniho vyberu ;)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 15