[quote="storry"]Chci si tím ověřit, že jsem správně pochopil jak mám označit předpokládané překročení FL235, resp. konec/začátek pohybů na tratích v prostoru do/nad FL235. Při stoupání mi to vychází cca 7 NM před VOZ, při klesání pak téměř přesně na TAGOS.
Nejsem si úplně jist, zda překročení FL235 je možné během SIDu.[/quote]
Předpokládám, že myslíš pomezí upper a lower airspace. To je FL245, tj. první použitelná hladina upper airspace pro IFR je FL250. Překročení tohoto se nikde nezaznamenává.
Jedinou výjimkou bylo, když jsi musel ještě před existencí tratě UL984 z BALTU na DONAD letět po L984, tedy po lower airspace airway. Tam by se to zapsat mělo (tj. např. BALTU/N440F240 L984 DONAD/M74F360), ale i tak nebyl v praxi problém dostat přímo hladinu vyšší, typicky FL280.
V podstatě se s tím nemusíš v podstatě vůbec trápit, není to žádná věda. Jen je to důležité zahrnout při plánování. To znamená:
a) Poletím pod FL245, plánuju po lower airspace tratích.
b) Poletím nad nebo v FL245, tj. jako IFR FL250 a více, plánuji po upper tratích.
Je úplně jedno, jestli se dostoupá/nedostoupá během SIDu. Krom toho, jak jsem říkal - když je ATC, ošéfuje si to on.
[quote="storry"]TAGOS[/quote]
TAGOS je kdesi v Kanadě, to co myslíš je TAKOS

Já jen aby tě to při datlování do CDU nepřekvapilo.
Létám pomalu, nízko a v zatáčkách brzdím.