[quote="Pavel"][quote="CSA068"]
add souvislost trimu a autopilota:
Díky mojí nepřesné znalosti celého systému FbW jsem si myslel že stručně řečeno, FbW systém k něčemu potřebuje údaj o inicializačním trimování při takeoff (dál sem nezkoumal), takže proto sem nad tím pořád přemýšlel.[/quote]
To možná jo, nevím. Ale spíš mi z tvých příspěvků přijde, že nechápeš rozdíl mezi FBW a Autopilotem. FBW je technologie řízení letadla pomocí elektroniky, kdy impulzy z kokpitu nejsou ke kormidlům přenášeny coby mechanické impulzy pomocí lanek, ale coby elektrické ditigální impulzy. To, jestli tyto elektronické impulzy generuje autopilot, nebo pilot pomocí sidesticku, je jedno. FBW funguje i s vypnutým autopilotem, když řídíš sidestickem ručně.[/quote]
Ne, FbW si troufám říci na základní úrovni chápu a rozhodně bych ho nezaměnil s funkcí autopilota. Jen mi tak nějak vyplynulo, že systém FbW by právě v souvislosti s podstatou své základní funkce měl určitě znát údaj o vytrimování letadla (tady ta návaznost na moji otázku o údaji vyplněném v FMC). Jen logicky spíše bude hodnotu trimu zjišťovat nějak interně (přeci jen kdyby to bylo závislé pouze podle toho co pilot naťuká do fmc, jistě by to nebylo úplně ono

). Ale toto už je spíš moje teoretizování jak by systém asi mohl být implementován než nějaká studiem potvrzená fakta

.