Forum pro otázky a diskuze o českém VATSIMu a online létání všeobecně.
#57279
To musí mít při ruce nějaký přesný postupy co dělat ne? Nějaký checklisty - u větších letadel to asi nebude spočívat ve dvou tlačítkách...

Jak se postup liší od jednomotorovýho a vícemotorovýho stroje? Hádám že jednomotor je pěkně v pr...

Dělá se to tak, že se vrací na stejnou dráhu, nebo mají letiště nějaký drop zóny (někde v poli), kam může pilot žuchnout? :-)

Je výpadek motoru při startu to nejhorší, co může pilot zažít?

Stalo se to někomu v reálu? :-)
#57290
To je hodně otázek. :) Na velkým JETu jsou na to postupy, je to dost komplikované. Záleží o jakou závadu jde. Pokud lze motor znova spustit, je na rohodnutí velitele letadla jestli bude pokračovat v letu nebo se vrátí/přistane jinde. Pokud motor znova spustit nelze, jde většinou o local standby emergency. V případě většího průseru (požár, motor upadl...) jde o stav plné nouze.

Jednomotorová letadla jsou většinou malé kusy, takže je vysoká pravděpodobnost že se podaří s tím někam třísknout (pole...) a nemusí se nic stát.

Nejhorší co se pilotovi může stát to není, piloti jsou na tyto situace ve výcviku připravováni a trénováni. Nejhorší co se pilotovi může stát je to, že se svým počínáním zabije.

V reálu co vím, se to stalo našemu nejvyššímu VACC-CZ, DC :)
#57293
No, aby to nebylo jako šíření poplašné zprávy, tak upřesním, že DCmu se před lety stalo, že mu vypadl jeden z motorů po vzletu; situaci v úzké kooperaci s druhým pilotem (\"..nejde nám jeden motor, nejde nám nějakej motor!!\" ) a službami ŘLP ( \"...co to tam vyvádíte, stopejte FL80 přece..\") zvládl a proto se nezabil

Výše uvedené zpráva je dvojznačná :)
#57294
při vzletu:

- jednomotorák, přistáváš přímo před sebe, max. lehounce uhybáš aby si netrefil něco loženýho (lepší aby ti strom trefil křídlo než kokpit)
- dvoumotorák pred dosažením v1 (rychlost definovaná na základě spousty parametrů před vlastním vzletem, do kdy je možné přerušit vzlet a ubrzdit rozjeté letadlo ještě na rwy resp stopway (počítá se do toho i clearway?)), stahuješ přípusti a kontroluješ jestli letadlo samo správně brzdí, když ne šlapeš nožně a řveš na druhého pilota ať šlape taky.
- dvoumotorák po dosažení v1 (fyzicky již není možné letadlo na dráze zastavit), motor se vypíná a pokračuje ve vzletu, hlásí se emergency a pokračuje (kromě ČSA) v před vzletem určené procedůře, obvykle spočívající v co nejrychlejším přistání. (land asap on suitable airfield)
#57295
[quote="Jindra"] V případě většího průseru (požár, motor upadl...) jde o stav plné nouze.[/quote]

Upřesnil bych, že spíše může jít o stav plné nouze. je známo že nejmenovanému 747 upadl jeden z motorů za letu a piloti toto zjistili až po přistání.
#57297
[quote="PavelS"][quote="Jindra"] V případě většího průseru (požár, motor upadl...) jde o stav plné nouze.[/quote]

Upřesnil bych, že spíše může jít o stav plné nouze. je známo že nejmenovanému 747 upadl jeden z motorů za letu a piloti toto zjistili až po přistání.[/quote]

Nebo éra letadel typu Constellation, kdy se více motorů instalovalo jen proto, aby se zvýšila šance, že letadlo přeletí moře s alespoň jedním motorem stále v provozu a až výpadek čtvrtého byl důvodem pro paniku.

P.S. Teď mě napadá, není to u 747 stejný důvod? :P
#57300
He? Výpočet V1 ale délku RWY vůbec nezohledňuje, protože V1 nebude vyšší pokud je RWY delší, protože letadlo po překročení V1 dané pouze váhou a konfigurací letadla už není schopné brzdit podvozkem.
#57309
[quote="amalka"]He? Výpočet V1 ale délku RWY vůbec nezohledňuje, protože V1 nebude vyšší pokud je RWY delší, protože letadlo po překročení V1 dané pouze váhou a konfigurací letadla už není schopné brzdit podvozkem.[/quote]
Výpočet V1 délku rwy zohledňuje. Možná V1 nezvýší, ale také jí může snížit.
#57311
[quote="Filip"][quote="amalka"]He? Výpočet V1 ale délku RWY vůbec nezohledňuje, protože V1 nebude vyšší pokud je RWY delší, protože letadlo po překročení V1 dané pouze váhou a konfigurací letadla už není schopné brzdit podvozkem.[/quote]
Výpočet V1 délku rwy zohledňuje. Možná V1 nezvýší, ale také jí může snížit.[/quote]
Neg. V1 musí vždy vyjít minimálně právě do balanced field length. V naprosté většině se ale startuje jako unbalanced, protože runwaye jsou dostatečně dlouhé a TOD je větší než ASD. To má hodně důvodů (reduced power, vítr, podmínky na dráze...). Balanced field length je když TOD = ASD, no a přesně uprostřed je V1. Pokud to nevychází, je třeba vyhodit několik naštvaných pasažérů :)
#57312
[quote="Jindra"][quote="Filip"][quote="amalka"]He? Výpočet V1 ale délku RWY vůbec nezohledňuje, protože V1 nebude vyšší pokud je RWY delší, protože letadlo po překročení V1 dané pouze váhou a konfigurací letadla už není schopné brzdit podvozkem.[/quote]
Výpočet V1 délku rwy zohledňuje. Možná V1 nezvýší, ale také jí může snížit.[/quote]
Neg. V1 musí vždy vyjít minimálně právě do balanced field length. V naprosté většině se ale startuje jako unbalanced, protože runwaye jsou dostatečně dlouhé a TOD je větší než ASD. To má hodně důvodů (reduced power, vítr, podmínky na dráze...). Balanced field length je když TOD = ASD, no a přesně uprostřed je V1. Pokud to nevychází, je třeba vyhodit několik naštvaných pasažérů :)[/quote]
No, to je pravda, ale délka rwy se zohledňuje, už jen pro to, abych věděl, že mám vyhodit pár pax.?
#57314
[quote="Jindra"]Délka RWY se zohledňuje, ale nezohledňuje to výpočet V1. To jsou 2 různí pojmi.[/quote]
Takže budeš mít stejnou V1 u dvou naprosto stejných rwy(stejná nadm. výška, vlhkost....), které se liší pouze tím, že jedna má 1500m a druhá 4700m?
#57316
Jistě. Pokud 1500 vleze do BFL. 4700 bude uBFL, protože použiju reduced thrust, ale to nic nemění na V1. Pokud 1500 nevleze do BFL při N1, nemůžeš snížit V1 třeba o 15 uzlů. Protože když ti pak na hranici \"tvé\" V1 vysadí motor, neodlepíš se, tudíž se nejedná o V1. BFL termín totiž zajišťuje, že letadlo bude schopno na konci runwaye při single engine letět ve výšce 35 stop.
#57320
[quote="lzap"]Je výpadek motoru při startu to nejhorší, co může pilot zažít?[/quote]

Četl jsem, že např. při transatlantických letech není největší problém ztráta motoru (na jeden se dá doletět), ale ztráta tlaku v kabině. Musí se klesat a v nižší výšce, kde mají motory mnohem větší spotřebu, je nebezpečí, že se nedoletí na záložní letiště.

A co se původního dotazu týče - myslím, že by tazatele mohlo uspokojit vyjádření reálného pilota na - v té době - B737. Tady.
#57324
[quote="Jindra"]Jistě. Pokud 1500 vleze do BFL. 4700 bude uBFL, protože použiju reduced thrust, ale to nic nemění na V1. Pokud 1500 nevleze do BFL při N1, nemůžeš snížit V1 třeba o 15 uzlů. Protože když ti pak na hranici "tvé" V1 vysadí motor, neodlepíš se, tudíž se nejedná o V1. BFL termín totiž zajišťuje, že letadlo bude schopno na konci runwaye při single engine letět ve výšce 35 stop.[/quote]
Perfektní, díky. :)
#57329
Neukamenujte mě, ale já v tom pořát plavu :(
jak to chápu já tak (v základu a zjednodušeně):
V1 1. není závislé na TOW (tedy přímo - nepřímo samozřejmě ano)
2. je závislé na nadmořské výšce (tlaku), teplotě a vzletovému režimu motorů a délce dráhy (nepřímo)
VR a dále 1. je závislé na TOW, nastavení klapek a t.d.

V praxi u TUčka postupuji tak, že na základě TOW vyjde nějaká Vr. Na základě Vr dohledám příslušnou V1. Tam můžou v určitém případě (délka dráhy, teplota, nadmořská výška) vyjít dvě rozdílné rychlosti jak na Takeoff thrust, tak na Nominal thrust, nebo vyjde pouze jedna a nebo nevyjde žádná. To je stav, kdy se vykládají kufry, případně pasažéři společně s kufry.
Řídím logikou že je žádoucí (podle mého), aby V1 bylo co nejblíže Vr. Což v některých případech může být rychlost totožná.

Ještě přikládám tabulku podle které postupuji www.ivoftpivo.ic.cz/v1.pdf

A teď do mě....