Vše o simulátoru X-Plane.
By lzap
#57214
Zdravím,

provozuje někdo XP9 na Linuxu? Momentálně zápasím se zvukem - on totiž XP9 přes knihovnu OpenAL \"obsadí\" ALSU a pak už nemůže nic jinýho používat zvuk.

Kdosi na foru XPlane doporučuje OpenAL 1.8 s možností přesměrování pomocí konfiguráku na PulseAudio, a poté spouštět XP9 pomocí padsp (xsquawbox přes PulseAudio taky). Zatím se jim to nedaří, ani mě.
By mataVla
#57218
Ahoj,

ja provozuju XP9 na linuxu. Problem se zvukem u me nevytvari XP, ale xsqawkbox. Bez nej vse slape dobre (i ostatni programy mohou zaroven hrat, dokonce i skype..). S nim ten plugin (je uz dost stary) obsadi, jak rikas, alsu a nic jineho uz neslysis.. Taky bych v tomto smeru potreboval radu, ale obavam se, ze bez prepsani toho pluginu pro novejsi software to bude porad celkem slozita zalezitost.

Takze kdyz chci online, spoustim XP9 (ta sama instalace - resp. provedes dvojitou instalaci do sameho adresare, ma to pak asi o 150MB vic..) ve win s xqawkboxem. Nevyhoda je, ze nemuzes prepinat plochy, kdyz prepnes focus na jiny program, tak nic neslysis..
Uživatelský avatar
By vinil
#57253
Stale si myslim, ze pomoci alsy staci vytvorit dve nezavisla zarizeni, na jedno posadit x-plane, na druhe xsquawkbox ;-)
By lzap
#57269
[quote="vinil"]Stale si myslim, ze pomoci alsy staci vytvorit dve nezavisla zarizeni, na jedno posadit x-plane, na druhe xsquawkbox ;-)[/quote]

Geniální nápad! Vždyť já mám doma tři zvukovky! Jednu integrovanou, druhou externí poloprofi a za třetí USB telefon (který se chová jako třetí zvukovka).

Tak to tedy dneska zkusím. Jestli se tím problém vyřeší, tak je to bomba. Navíc bude operátor slyšet pěkně čistě (když použiji tu moji hudební zvukovku a vezmu lepší mikro).

mataVla: Doporučuji počkat na nové Ubuntu, které vyjde v listopadu. Bude mít již novou verzi OpenAL (1.8+), která umožní nastavení výstupu přes PulseAudio. Když se pak XP9 spustí přes ten pulzoaudiový DSP emulátor, tak by to (čistě teoreticky) mělo jet. Bohužel mi to dává segfaulty... snad ta nová verze Ubuntu kde bude i novější PulseAudio pojede.
Uživatelský avatar
By Pavel
#57276
No zrovna čistotu poslechu ATC přes nějakou supr mega zvukovku bych si nesliboval, ono ten přenášený voice je asi hodně nekvalitní sám o sobě, vem si že když to stíhá naprosto obyčejné gprs bez jakýcholiv moderních technologií tak to asi bude hodně malá přenosová rychlost, což? Navíc čím víc to šumí tím líp, as real as it gets žejo.
By lzap
#57277
No já ji nemám jen na lítání :-)
By mataVla
#58466
Nejaky pokrok ohledne Xplanu a Sqawkboxu na linuxu? Ja tedy nemam dve zvukovky (ale mam openSuse).. A dve virtualni zarizeni se mi zatim nepodarilo zprovoznit..
Uživatelský avatar
By vinil
#58476
[quote="mataVla"]Nejaky pokrok ohledne Xplanu a Sqawkboxu na linuxu? Ja tedy nemam dve zvukovky (ale mam openSuse).. A dve virtualni zarizeni se mi zatim nepodarilo zprovoznit..[/quote]

No, ja vatsimim na herni konzoli, takze u me nic. O vikendu bych to mozna zkusil. Kazdopadne Wade ted vydal "prebetu" XSB verze 1.0.3 (ve win a mac verzi). Zvuk je tam krapet prekopany. Treba by mohl vydat i Linuxovou verzi, dejme tomu pro alsu, jako to delaji vsichni slusni lide... Napis mu!