VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jak létat, navigovat, komunikovat? Toto je forum kde dostaneš odpověd.
By CSA433
Ještě k těm radarům.

Hodně lidí(chápej jako lidi posedlí FS) si stěžovalo u LEVEL-D, že na jejích 767 chybí WX radar a že to je poslední věc, co chybí k dokonalosti. Odpověd od nich byla docela zajímavá. Prý se radarem vůbec nebudou zabývat, jelikož není v možnostech FS9 ani FS10 simulaci WX radarů vůbec nasimulovat.

Poukazovali na to, že na stávajících simulacích WX radarů(PSS a další) vidíte všechno přesně, obrysy všech mraků a na čarty daleko, což se o reálu říct nedá, protože je tam stále spousta \"anomálií\" a limitů(viz ten link, co jsem tu dával).

Tak asi tak.
By ASG29
Na druhou stranu, pokud se lítá online, s AS a s FSPax, tak i ty jednoduché radary (u Wilco/FT, CS a PSS to je WX2100, jinak WX500) alespoň upozorní, kde ty turbulence jsou a může se jim vyhnout. A ne jako když jsem nedávno letěl s King Airem nad oblačností (FL330) a díky turbulenci jsem musel o dost níže, protože i na plný možný výkon motorů věčně vyřvával Stall warning.

Pro PMDG: musí být nainstalován RXP WX500 v5.2.0.0, staženy ty soubory NDWX.ini a .gau (.gau do Gauges, .ini mám ve složce FS9/Aircraft/PMDG737-800 a ještě i ve složkách Panel a Panel.VC tamtéž, ve složkách PMDG737-800-winglets a PMDG737-900 a taky v samotné hlavní složce FS9) a přepsat Panel.cfg v Panel.VC. A ještě jedna maličkost - spouštět PMDG with VC, ne jenom 2D!!!
By Engin
[quote="torpy68"]Predtým som to mal nainštalované,a točilo pod uhlom 25.Teraz nová inštalácia,a točí pod 15 :( Ide mi o mod HDG[/quote]

Není problém ve výšce? Ve velkých výškách to točí náklonem 15, teprve níž u země točí 25. Tobě točí 15 i u země?
By CSA433
Dotaz na PSS ---busáře, asi nejvíce na Engina, ten na tom ještě furt lítá.

Řekl jsem si, že se trochu nachystam na ten nový Airsimmer, tak jsem začal procházet FCOM a že potrénuju a ejhle...
Musím uvést, že mám merge PSSA320 a project airbus modelu, ale všechno je to o panelu, \"flight dynamics\" jsou až nanějaké jemné drobnosti v pořádku.

1) Můžu opravdu použít vertikální profily? Protože na stoupání z toho dostanu jenom OPEN CLIMB na místo MANAGED CLIMB, o klesání nemluvě, buď OPEN DESC. nebo natvrdo ve VS. Když \"tlačim\" na knob tak se nic neděje, viz co jsem napsal.
2) Fungují ve FMS opravdu \"constrains\" které se zadají do MCDU? Protože ono je to vždycky přemaže na 250KT a výška taky nikdy neni dodržovaná když potřebuju třeba 220 v managed modu.

Je toho víc, ale tohle mne štve asi nejvíc.

Díky
By torpy68
[quote="Engin"][quote="torpy68"]Predtým som to mal nainštalované,a točilo pod uhlom 25.Teraz nová inštalácia,a točí pod 15 :( Ide mi o mod HDG[/quote]

Není problém ve výšce? Ve velkých výškách to točí náklonem 15, teprve níž u země točí 25. Tobě točí 15 i u země?[/quote]

Točilo to na 15 aj pri zemi,ale teraz to už točí správne na 25.Neviem síce čo sa stalo ale už to je ok :)
By Engin
[quote="CSA433"]1) Můžu opravdu použít vertikální profily? Protože na stoupání z toho dostanu jenom OPEN CLIMB na místo MANAGED CLIMB, o klesání nemluvě, buď OPEN DESC. nebo natvrdo ve VS. Když "tlačim" na knob tak se nic neděje, viz co jsem napsal.
[/quote]

No výšky by měly fungovat bez problémů, pokud samozřejmě máš v MCDU korektně nastavený constraints. Zkontroluješ to přes čudl CSTR. Výšku v AP nastavíš na cílovou cruise a když potlačíš, měl by ti restrikce ukázat fialově na obou displejích.
Descend dle mých zkušeností totéž, ale climb jsem právě teď vyzkoušel a funguje to. Viz pikčry. (nebo můžu on-line předvést přes sag-tv :) )

Obrázek
Obrázek

[quote="CSA433"]
2) Fungují ve FMS opravdu "constrains" které se zadají do MCDU? Protože ono je to vždycky přemaže na 250KT a výška taky nikdy neni dodržovaná když potřebuju třeba 220 v managed modu.
[/quote]

Vyzkouším za chvilku, ale obecně tuším že s nimi (rychlostmi) problém byl.
By CSA433
Óóoo díky.
Ale:
1) Managed Desc. je asi vyřešen, záleží na traťových bodech, když nejsou, nelze dělat MNG. DESC.
2) Taky ti někdy nefungují NAV. RAD? Zadám a nic, ani ATC, asi to má co dělat s nastavením, loaduju def, cessnu.

Mam pocit, že je to nějaké celé pokažené... a že to s Airbusem nemá nic společného...
By Engin
ad 1) no MNG. DESC samozřejmě nemůže fungovat, když neletíš po trati :) Neměl by to jak spočítat, počítá to z průběhu trati. O tom, že PSS těžce podhonocuje svoje klesací schopnosti a klesá moc brzy je věc druhá, ale mimo trať to samozřejmě fungovat nemůže. (PS: managed climb samozřejmě mimo trať taky fungovat nebude).

ad 2) Co konkrétně myslíš? RAD-NAV na MCDU? (to funguje bez problémů)
By CSA433
Díky.
S managed módama je to už jasné.
Ty zamrzlé NAV-RAD, to je oříšek. Už se mi to stalo po druhé a dokonce mi úplně zamrzl umělý horizont i s FD. Zbytek displaye,jako speed tape a výškoměr fungoval normálně. u PSS samozřejmě žádný druhý STBY-horizont není. Musel jsem reloadovat letadlo.
By Engin
Tak tohle se mi nikdy nestalo a viděl bych problém pouze u tebe.
Mě se zase stane že se občas letadlo na krátkém finále brutálně potopí. Vidím souvislost s jeho přiblblou implementací TCAS a \"úhybných manévrů\", a bohužel nevím jak tohle otestovat, či jak to zcela vypnout.

Standby přístroje (i horizont) jsou zhruba uprostřed panelu.
By CSA433
Ok, díky,

Když jsem na T/D tak místo toho aby to začalo samo klesat, tak to napíše DECELERATE a nic. Tak musim ťuknout do ALTknobu...
Tohle je normální?
By Engin
Ano, to je normální. Nechceš přeci, aby letadlo začalo klesat ještě dřív, než máš povolení od řídícího :) DECCELERATE je info, že \"už je čas\", ťuknutím do knobu dáváš najevo, že už můžeš.
By amalka
Zajímavé, s 0909 airacem a Wilco Volume 1. nemám na ND půlměsíce. Však ono se něco vyskytne proč to zase půjde do šuplíku. :P

Aaaa, zajímavá francouzská feature. Letadlo je v hladině a na trati mezi body FIX1 a FIX2, zadám STAR, smažu DISCO mezi posledním bodem tratě a prvním bodem STARu (stejný bod), odklepnu a ... Letadlo začne točit 180° zpět k bodu FIX1.
By Pavel
[quote="CSA433"]Wilco jsou francouzi??? Tak to je teda double-ostuda... by je měli vyhostit...[/quote]
Airbus jsou francouzi. Wilco je UK ne?
By amalka
Lze nějak v A (obecně) \"předtočit\" HDG a nastavený kurz pak jen aktivovat stiskem něčeho?
By Filipos
No, mé skromné znalosti pocházejí jen z FMGC \"traineru\", ale tam to jde tak, že když letíš v NAV módu a točíš tím čudlítkem, navolí se kurs přičemž je NAV stále aktivní. Teprve po povytáhnutí knobu se aktivuje mód HDG.
By A319CJ
[quote="amalka"]Lze nějak v A (obecně) "předtočit" HDG a nastavený kurz pak jen aktivovat stiskem něčeho?[/quote]
Existuje přepínač (mezi AP1 a AP2), kterým si volím HDG nebo TRK. Následně povytáhnu čudlík (tím převezmu řízení) na volbu kurzu (pravým tlačítkem myši). U wilca ale bohužel nejde "předtočit" kurz. Opravte mne, pokud se pletu.Obrázek
By Pavel
Michale, co to je za addon? Na první pohled to vypadá jako wilco, ale já tam nemam takhle hranatý displeje - to je nějakej mod?
By amalka
[quote="Pavel"]Michale, co to je za addon? Na první pohled to vypadá jako wilco, ale já tam nemam takhle hranatý displeje - to je nějakej mod?[/quote]

To je vol 2 ne?

Mě to u Wilca právě nic nedělá když letím managed modu (tzn. řídí AP podle MCDU). Můžu točit HDG jak chci a furt tam jsou ---.
By A319CJ
To Pavel: Přiznám se, že jsem add on nestudoval, pouze jsem googloval panel :-) ale sedělo by to na dvojku
To Amálka: nejdřív musíš vytáhnout čudlík k sobě (pravým tlačítkem myši) a pak se ti zobrazí aktuální kurz, kterým letíš a točením jej změníš.
By amalka
[quote="A319CJ"]To Pavel: Přiznám se, že jsem add on nestudoval, pouze jsem googloval panel :-) ale sedělo by to na dvojku
To Amálka: nejdřív musíš vytáhnout čudlík k sobě (pravým tlačítkem myši) a pak se ti zobrazí aktuální kurz, kterým letíš a točením jej změníš.[/quote]

To jo, já se ptal jak se ten kurz dá předvolit. Tzn. letím buď dle MCDU nebo LOC, na HDG si připravím kurz na který chci zatočit a když ta chvíle nastane tak bych jen aktivoval HDG mód. Tohle začne zatáčet hned jak tím HDG po vytažení (pravým čudlíkem) začnu něco točit.
By A319CJ
[quote="amalka"]To jo, já se ptal jak se ten kurz dá předvolit. Tzn. letím buď dle MCDU nebo LOC, na HDG si připravím kurz na který chci zatočit a když ta chvíle nastane tak bych jen aktivoval HDG mód. Tohle začne zatáčet hned jak tím HDG po vytažení (pravým čudlíkem) začnu něco točit.[/quote]

Tím se potvrzuje to, co jsem psal, že "U wilca bohužel nejde "předtočit" kurz", i když vytáhneš čudlík (pravým tlačítkem) :-)))
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13